Vraag 1: Kun je de pomp en filter het beste uitzetten in de winter?

Het antwoord heb je kunnen lezen in de titel van dit bericht, maar dat is helemaal niet belangrijk. Veel belangrijker is het waarom. Wanneer je dat weet is het antwoord slechts een logisch gevolg. In de winter dalen de temperaturen drastisch natuurlijk; soms tot ver onder het vriespunt. Water dat kouder wordt dan 0 graden wordt ijs. Dat geldt gelukkig niet voor al het water in de vijver. Een ijskoud lot zou onze Koi ten dele vallen. De koude heeft tot gevolg dat men gaat minder voeren of zelfs helemaal niet voor een bepaalde periode. De redenering luidt dan; “Geen voer geen stront” en dus zetten ze het filter uit. NOOIT DOEN!

“Geen voer geen stront”

Dat je er geen voer meer ingooit wil niet zeggen dat de Koi ook niet meer eet?! Heb jij wel eens een hele winter niets gegeten? Nu is dat misschien niet perse een goed vergelijk, maar een Koi houdt ook geen winterslaap en verbrand dus nog steeds energie. Zijn voedingstoffen haalt de Koi ook standaard voor een groot deel uit het water. Veel sporenelementen als calcium worden door processen in de kieuwen of lateraallijn opgenomen. Verder biedt het water ook diverse andere voedingsbronnen uit bijvoorbeeld algen en andere levende organismen in de vijver.

6853362242_1c8534b8ba

En dat betekent dat de Koi nog steeds poept, plast en via de kieuwen weer uitstoot. Dit geeft ammonium in de vijver en zonder pomp wordt dit niet aangeboden aan de bacteriën in het filter. Kijk je er helemaal niet naar om en zet je de pomp en filter uit, dan heb je als het ware een hele grote vissenkom met stilstaand water en in de meeste gevallen veel vis. Uiteindelijk hopen afvalstoffen zich toch op, het zij veel langzamer dan in de zomer; goed voor de vissen is het beslist niet.

Moeder Natuur heb je met een beetje kou immers, zomaar niet tuk.

 

Veel hobbyisten denken dat het juist zaak is om de Koi zomers in opperste conditie te houden en dat is ook zeker niet onwaar voor wie goede resultaten wil boeken, doch Koi zijn levende dieren en ook de winter is een seizoen waarmee je te maken hebt. Je UV lamp kan vaak echt wel uit gedurende de winterperiode, maar je bioloog is een heel ander verhaal. De bacteriën in je systeem zijn ook levend. Omdat we ze niet zien is het gemakkelijk om ze over een kam te scheren, maar het is een bonte verzameling van verschillende soorten bacteriën. Sommige gaan simpelweg dood wanneer het kwik onder een bepaald punt komt, maar sommige gaan in rust of werken zelf een heel klein beetje door bij lage temperaturen; Moeder Natuur heb je met een beetje kou immers, niet zomaar tuk. Deze bacteriën hebben ook water en zuurstof nodig en een klein beetje voeding, ammonium, om te kunnen blijven leven. Wanneer het dan weer langzaam warmer wordt in het voorjaar zal je filter weer in no-time zijn opgestart omdat je bacteriecultuur zichzelf niet opnieuw hoeft uitvinden, maar enkel hoeft ontwaken en op hoeft te bouwen en dat scheelt je de nodige ammoniak en/of nitrietpieken. 18211113274_cbff1f67a4_z

Een argument dat nog wel eens gebruikt wordt is dat wanneer je de pomp aan laat in de winter; je in dat geval ook het koude water rond laat circuleren en de Koi dus niet de warmte op kan zoeken.  Deze temperatuurlagen echter, zie je wel in grote meren, maar beslist niet in het relatief ondiepe badje dat wij een vijver noemen. Een paar slagen van een visstaart en er is al voldoende geroerd. Het temperatuurverschil verschilt gemiddeld zo’n 1,5 graden op 2 meter diepte.

Het antwoord op de eerste vraag van onze quiz is dus NEE; zet vooral niet je pomp en filter uit in de winter.  

Comments are closed.