De 5 basis Bonsai stijlen
Soms kunnen bomen het door het weer erg zwaar hebben weer en wind beïnvloed hun stand.
Aan hun scheve stand kun je zien dat ze bijvoorbeeld in een overheersende windklimaat tot volwassenheid zijn gekomen.
Bliksem maar ook langdurige droogte kan slachtoffers eisen
Echter storm bevrijdt bomen vaak van dode takken, maar een zware storm kan een heel bos “uitroeien”. Bliksem maar ook langdurige droogte kan slachtoffers eisen. Indien een boom op of aan een berg groeit, kan een langdurige paksneeuw en door erosie los liggende keien een boom buigen, breken of vormen.
De vijf basis stijlen van Bonsai zijn van al deze ongemakken afgeleid. Zie afbeelding van boven naar beneden, de stijlen Chokkan, Moyogi, Shakan, Han-Gengai en Gengai.
Een boom die kaarsrecht omhoog groeit heeft weinig schade van het weer gehad, de Japanners noemden deze stijl Chokkan, “(kaars)rechtopgaande stijl” de takken zullen ook recht moeten zijn en hiermee de vorm van de stam kopiëren.


Hierna komt de Moyogi “ongedwongen rechtop gaand”, een boom met “beweging”, met de takken altijd in de buitenbocht. Hij heeft misschien wat last van een sneeuw pakket gehad gedurende winter, maar blijft wel naar boven toe door groeien. Shokan is de “hellende stijl” het woord zegt het al, het is een stijl waarin de boom is scheef gegroeid, de erosie zal hem wat vaste grond onder zijn wortels hebben doen weg spoelen, de wind deed de rest.

Bij de Han-Gengai “Half-Cascade” heeft de boom op een rotswand gestaan, hij is meandert als een waterval naar beneden.
De Gengai “Cascade” is de meer extremere vorm, hier komt de top tot onder de pot

Verder bestaat er naast de basis vorm nog de Sabamiki, daar waar alsof een bliksem inslag zijn sporen op de boom heeft achter gelaten en waar het hout in de loop der jaren is verdwenen door natuurlijke oorzaak. Maar vooral ook bij de Fukinagashi, de “wind gestriemde” stijl hoor je bijna de wind door zijn takken razen, alleen al als je er naar kijkt.

De dode en vaak witte takken aan Bonsai , de “Jins” geven aan dat de storm deze waarschijnlijk hebben vernield, en waar de zon en wind, deze tot waardige sculpturen heeft gepolijst. De Bonsai in de praktijk, de komende maanden: Een bevroren kluit bij uw Bonsai is niet zo erg, als het loof (bij naald bomen uiteraard) maar niet kan uitdrogen door het winter zonnetje en een schrale oosten wind. De pot zou wel schade kunnen oplopen, vooral als hij niet winter hard is. ….
Veel erger is dat door te veel (regen)water en te weinig verdamping in de winter de wortels kunnen gaan rotten
De enige remedie hiertegen is een goed gedraineerd grond mengsel toe te passen, denkt u hieraan als u in het voorjaar weer gaat verpotten! Zeef de grond, en bouw deze in lagen op door de grote brokken en stenen onderop te deponeren, en hierop steeds fijnere grond te “stapelen”.
Als de bomen toch lang nat blijven kan je de potten tijdelijk schuin zetten, door de druk zal er dan snelle wat water uit lopen, maar “droog” (maar niet te droog) houden is toch het beste.
Uit driehonderd jaar metingen door de Nederlandse weerdeskundigen komt vooral het grillige karakter van het Hollandse weer naar voren. Februari is gemiddeld niet de koudste wintermaand, maar toch worden juist dan vaak de laagste temperaturen gemeten. De uitdrukking “als de dagen lengen, gaan de nachten strengen” komt meestal vooral rond het midden van de maand tot uiting.
Als na de winter onze bomen op de hogere temperatuur komen, neemt in de wortels de druk van de sapstroom toe, vooral als de grond opwarmt,waardoor het water naar takken en twijgen wordt gepompt en de bomen weer gaan uitlopen. Ik kan niet wachten, en jij?