Dit artikel is deel 9 van 10 in de serie Op de koffie

Meestal krijg ik wanneer ik iemand interview een lekker gebakje, deze keer was het anders.
Waarom? Degene die geïnterviewd werd kwam bij mij thuis want hij wilde mijn vijver wel eens zien!
Wie? Niemand minder dan Christiaan Eilander van Natural Aquatic uit Dronten, want wie is toch die man die altijd alleen zit in een stand op bijna elke Koishow met een tafeltje en vier stoeltjes, alsof het een tv interview betreft wanneer je zijn stand betreed! Maar niets is minder waar, want er heerst altijd een gezellige sfeer bij Christiaan.
Om tien uur scherp volgens afspraak belde Christiaan aan.
Bakkie en gebakje, en beginnen maar. Met Christiaan heb je geluk want hij zit niet echt om een woordje verlegen!

WP_20150815_006Ik begon met te vragen waarom hij de naam Natural Aquatic bedacht heeft, want gaat Christiaan echt de diepte in van de natuur of blijft hij er een beetje boven?

“Ik probeer de ultieme natuurlijke balans terug te brengen en dit heeft met de natuur en het water te maken en zo simpel is het. In principe heeft dit niets met Koi te maken, het gaat vooral om water en de natuurlijke balans. Alleen dan kan de Koi prima functioneren.”

WP_20150616_003

Voorraadje!

Wat is het belangrijkste wat jij wilt bereiken voor de Koi.

“Wat ik het belangrijkste vind voor de Koi, is dat mensen hun besef moeten hebben dat water voor vis anders is dan voor ons. Water voor ons is iets om te drinken, je neemt er een bad in, of zwemt erin. Voor onze vissen echter , is het wat ze ademen en leven in, wat hun lichamelijke functies beïnvloed en, uiteindelijk, wat bepaalt of ze zullen leven of sterven. Waterkwaliteit is iets dat elke koi liefhebber nooit moet zien als iets vanzelfsprekends.”WP_20141225_008Zo Christiaan, dat is nog eens een oneliner! Maar je hebt een punt vind ik.
Ik heb gezien dat jij droge bacteriën tot leven brengt in een au bain-marie bakje, waarom? Ik bedoel een Nitrosomonasbacterie is een Nitrosomasbacterie, en de Nitrobacter is een Nitrobacter, toch?

“Ja Engel, dat is zo, je vraagt er om, dus zal je een goed antwoord krijgen ook want naar mijn bescheiden mening en mijn ervaring is dit het enige antwoord en niet klagen dat je nou veel moet tikken want het is een uitgebreid antwoord!”
Kijk het zit volgens mij zo;
Het gebruik van bacteriën in de vijver leidt soms tot enige discussie. Als je boeken er op na leest is de verwarring soms wel te begrijpen. In veel documentatie over de afbraak in de vijver of aquarium worden steeds 2 soorten bacteriën genoemd de Nitrosomas en de Nitrobacter. Dus zou je denken dat het hele systeem kan draaien op slechts 2 soorten bacteriën.

Het systeem draait nu eenmaal niet op slechts 2 bacteriën, nee, wel kijken we meestal naar de problemen die veroorzaakt worden door nitriet en ammoniak.

Hierbij spelen de Nitrosomas en de Nitrobacter wel een zeer belangrijke rol. Maar er zijn meerdere soorten bacteriën die hetzelfde werk verrichten!

Hierbij spelen de Nitrosomas en de Nitrobacter wel een zeer belangrijke rol. Maar er zijn meerdere soorten bacteriën die hetzelfde werk verrichten!
De overige organische verbindingen, dienen ook te worden afgebroken, hiervoor zijn meer soorten bacteriën nodig, want je hebt namelijk: de Autotroof: “zelf voedend”. Zij nemen uit hun omgeving anorganische stoffen op waarvan ze organische stoffen maken, ze breken stikstof verbindingen af. Heterotroof: “ander nodig hebben voor het voedsel”. Zij kunnen alleen organische stoffen opnemen als voedsel. Het is een complex geheel waarbij de ene afvalstof van een bacterie weer voeding is voor de ander en zo versterken ze elkaars werking.
Deze bacterie soorten moeten in balans zijn.
Je kan ze verdelen in 3 groepen:
De opbouwende
De afbrekende
De opportunistische

  • De opbouwende zijn de goede groep en zetten afvalstoffen om in nuttige stoffen.
  • De afbrekende bacteriën worden stoffen gemaakt die meestal giftig zijn voor vissen en planten, ammoniak waterstofsulfide en methaangas.
  • De opportunistische zijn volgers en sluiten zich aan bij de dominantste groep. Is de opbouw in de negatieve bacteriën het grootst zullen ze op dezelfde manier gaan werken en krijgen we een negatieve bacterie balans. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan met de waterkwaliteit en de gezondheid van de vissen.

Wij kunnen deze balans weer herstellen. Worden hier de goede bacteriën weer aan toegevoegd dan kunnen deze stoffen die bij de rotting worden geproduceerd omzetten naar waardevolle stoffen. We kunnen de balans door regelmatige toevoeging van bacteriën in de juiste samenstelling waarborgen zodat de “opportunistische” de goede bacteriën blijven ondersteunen. Zo kunnen er veel problemen worden voorkomen.

Elke bacterie heeft specifieke taken. Bovendien bevorderen ze ook nog eens elkaars werking. De mix Biota Complete wat jij zo makkelijk als “een poedertje” omschrijft, leeft in symbiose.
De afvalstoffen van de ene soort zijn weer voeding voor de andere soort. Het resultaat is een afscheiding van grote hoeveelheden voedingsstoffen, waaronder vitaminen, aminozuren, organische zuren en antioxidanten. Het resultaat hiervan is helder gezond water met een hoge vitaliteit.

Door op regelmatige basis minimaal maandelijks, maar dit kan naar eigen inzicht ook wekelijks, bacteriën toe te voegen blijft het aantal stammen in balans. Hierdoor behoud je een gezonde cultuur bacteriën.”

Zo Chris, (ik mag inmiddels Chris zeggen in plaats van Christiaan) eerst nog ff een bakkie want mijn vingers tintelen nu zo’n beetje…
Na de koffie break ben ik zo brutaal om te vragen wat Chris zijn meest verkochte product is, en ik bedoel niet het product wat het meest verkocht wordt in kilo’s maar in per verpakking aan de klant. Want het lijkt mij zo dat een bedrijf ergens bekent om is, zo is Shell bekent om zijn benzine.

“Leuke vraag Engel Dat is mijn activator welke vaak verkocht wordt, en de navullingen daarvan en dan mijn Klei “Earth” genaamd.”

Chris, waar denk/hoop jij dat Natural Aquatic over 5 jaar staat en wat is dan het topproduct.

“Mijn ultieme doel over vijf jaar, tja………….(hij moest toch even denken) ik hoop dat ik dan mijn doel bereikt heb waar ik al 8 jaar mee bezig ben om de medicijnen die wij nu gebruiken te vervangen door kruiden ofwel plantenextracten. In ieder geval ben ik er van overtuigd dat dit kan. En dan hoop ik dat dit mijn topproduct zal worden. Want ik wil geen gif in het milieu pompen maar kruiden. In de natuur waar een Karper zwemt zal deze ook wel eens last hebben van een bepaalde parasiet. Ik ben er van overtuigd dat deze dan precies weet wat hij eten moet of in welke modder hij moet wroeten om dit meeliftertje van ongenoegen kwijt te raken.

IMG_0120

Christiaan, altijd blij en vrolijk! Zelfs na het interview…..

Ik ben dan ook druk bezig zoals je merkt om dit soort producten te ontwikkelen. Want ik geloof in de krachten van de natuur. Het hoeft niet altijd met chemische middelen te werken.

Zo weet ik dat de Mariadistel een enorm goede werking heeft op de lever

Zo weet ik dat de Mariadistel een enorm goede werking heeft op de lever, en dat heb ik inmiddels bewezen met een poeder welke aan voer toegevoegd moet worden, teneinde de leverwerking te optimaliseren en te ontgiften. Want zoals iedereen wel weet is de lever een van de belangrijkste organen bij mens en zeker ook bij onze geliefde Koi.”

WP_20141225_008

Dat is een nobel streven Chris, ik hoop dat het jou lukken zal want er is al genoeg gif in het water, wat ben ik eigenlijk nog vergeten te vragen aan jou Chris, want er is al zoveel gezegd?

“Tja misschien wat de doelstelling is van mijn bedrijf, want ik hoop, dat de mensen bewust zijn om hun water te verzorgen, in gezond water zwemt een gezonde Koi. Het zijn de kleine dingen die het hem doen, de kleine sporenelementen, enzymen en bacteriën die het water tot een kwaliteitsproduct maken.”

Na deze laatste woorden trekt Chris aan zijnen stutten en vertrekt weer naar de kleipolder.
Een bijzondere dag zo om op deze manier eens iemand te interviewen, was wel reuze gezellig met deze realistische watergoeroe!
IMG_0020

Series Navigatie<< Vijvertoer in de Kop van Noord-HollandTerug naar de mattenkamer >>

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App