Dit artikel is deel 4 van 5 in de serie Reisverslag Orlando in Japan

Het thuisfront vraagt of het mijn oren nog niet uit komt al die Koi. Ik kan jullie vertellen, elke dag is puur genieten! Zoveel juweeltjes, zo’n uitzicht het doet gewoon iets met je..

Vandaag staat in het teken van Koi selecteren en aanschaffen, de dealer waar ik vandaag mee op pad ga zoekt nog van alles. De eerste stop is van deze dag dan ook Marusei, beter bekend als Hirasawa. Iemand die reeds al eens in Japan is geweest weet dat dit één van de gevaarlijkste farms is om Koi te selecteren.

Als je links of rechts valt dan val je zo’n dikke 2 meter diep

Je moet je voorstellen dat je over een randje van beton loopt van zo’n 15a20cm breed. Als je links of rechts valt dan val je zo’n dikke 2 meter diep, best eng als je de eerste keer daar over heen loopt. En waarschijnlijk zijn er genoeg mensen die het er niet eens op wagen op hier over te lopen. Daarom zie je een ‘’hoofdpad’’ waar de eigenaar balken/planken heeft gelegd waar men over heen kan lopen. Dit lijkt op het eerste gezicht veiliger omdat het breder is dan de betonnen rand. Maar schijn bedriegt… Als het hout nat wordt is het echt spek glad!

Een nieuwe dag, een nieuwe Koi-hunt!

Marusei, overal waar je kijkt zie je Koi.

Maar dat even terzijde, we hadden wat grotere Koi nodig.. Zo worden er een X aantal grote Koi in een bowl gezet en kan de ‘’vleeskeuring’’ beginnen! We gaan zolang door tot er 2 grote beren(innen) overblijven van zo’n 75cm. Dit begint toch al aardig mee tellen kan ik je mededelen! De bowl wordt verder gevuld en tussen de overvolle bakken vallen er twee Kujaku’s op, deze scheppen we ook. Als ze boven water komen valt het op dat de kwaliteit zeker bovenmaats te noemen is! Deze zullen dan ook mee naar Nederland komen. We zoeken nog wat boxen met Koi uit en we verlaten daarna de farm.

Een nieuwe dag, een nieuwe Koi-hunt!

Een mooi bowltje Koi!

We gaan richting Aoki, een vrij bekende naam in ons ‘’kikkerlandje’’. Persoonlijk gezien wordt ik niet zo wild van de kwaliteit die er nog zwemt. Op de Goshiki’s na! Deze zijn werkelijk waar beeldschoon! Maar ook behoorlijk aan de prijs…

Een nieuwe dag, een nieuwe Koi-hunt!

Zwemt hier tussen een potentiële “grand” tussen? Wie weet!

Een nieuwe dag, een nieuwe Koi-hunt!

Koi Farm @ Aoki

Na Aoki gaan we naar een andere farm, helaas ben ik zelf even de naam vergeten.. Beetje dom maar misschien weet een oplettende lezer wel welke kweker het is! De kwaliteit van de showa’s die hier rond zwemmen zijn zeker goed te noemen, maar het is helaas te druk om Koi te selecteren.. Misschien een andere keer van de week!

Uiteraard zie ik wederom een yamabuki zwemen waar mijn hart sneller van gaat kloppen!

Na deze kweker dalen we af, terug het dal in. Daar zit een kweker genaamd Katsumi, een oudere man. Maar een o’ zo lieve man, we worden dan ook vriendelijk ontvangen en kijken graag even rond op de farm. Uiteraard zie ik wederom een yamabuki zwemen waar mijn hart sneller van gaat kloppen! Jullie zullen denken, je hebt toch die tategoi yamabuki? Dat klopt ook, maar toch het blijft kriebelen…

Ik kan het dan ook niet laten om haar te laten bowlen, brr ze is net iets te geel maar daar kan wel mee leven. Alleen niet met de prijs die ik hoor… Ik kan dan ook de stelling ontkrachten dat Koi goedkoop is in Japan, voor kwaliteit betaal je ook hier gewoon de volle pond. Geert zoekt voor in de winkel nog een paar hele mooie Ki utsuri’s uit, dit is een variëteit die je niet heel vaak tegen komt en zeker niet in de kwaliteit die Katsumi kweekt.

Een nieuwe dag, een nieuwe Koi-hunt!

De ”onbekende” Koi-farm

Een nieuwe dag, een nieuwe Koi-hunt!

De uitstroming van een filter.

Mijn koi-maatje (Paul van Mierlo)  had mij gevraagd of ik zou willen kijken voor een goede kindai showa, dit is makkelijker gezegd dan gedaan.. De hele week ben ik al aan het zoeken maar niks voldoet aan mijn eisen laat staan aan de eisen van Paul van Mierlo… Gelukkig is de volgende stop Ikarashi, dit was één van de kwekers waar ik mijn pijlen op had gericht voor de kindai showa en natuurlijk vinden we deze ook bij Ikarashi. Wel even goed gekeken of ik niks beters over het hoofd heb gezien. Maar dat was niet het geval, dus gauw wat foto’s maken en maar hopen dat Paul er tevreden mee is. Ik kan jullie mededelen dat Paul verliefd is geworden op zijn kindai, gelukkig voor mij want dat is toch een teken dat ik iemand gelukkig heb gemaakt.

Een nieuwe dag, een nieuwe Koi-hunt!

De kindai showa van Paul.

Mischa doet Geert nog een voorstel wat hij heeft gekregen van Ikarashi. Een aanbod wat heel erg aantrekkelijk klinkt voor een dealer, maar waar Geert ook wel eventjes over wilt nadenken… Een uurtje of 2 later wordt er besloten om een hele vijver aan te kopen met 70  Nisai Go-sanke’s!

De dag zit er op wat betreft de Koi-Hunt…

Tot de volgende blog!

Series Navigatie<< Hoog in de bergen; bevindt zich de verborgen schat van Niigata.De volgende stop is Nagoshi Koi Farm >>

Over Orlando de Jonge

Orlando is beslist niet vies van vis en ook niet bang van een beetje water. Als levende brandblusser en met een voorliefde voor watertechniek en PLC heeft hij bloedgroep H2O. Innovatie en kwaliteits-Koi zijn zaken waarvoor je hem wakker mag maken.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App