Dit artikel is deel 7 van 8 in de serie Ikeage Koi hunt 2015

Aankopen van Koi tijdens de ikeage staat uiteraard op nummer #1, maar op een goede tweede plaats staat plezier en beleving!

Dat de ikeage voor onze dealers enerzijds een zeer serieuze aangelegenheid is lijkt me een duidelijke zaak. De Koi die tijdens deze periode de overstap maken van Japanse mudpond naar Europese vijver zijn veelal de betere modellen van het jaargang. Daarom moet bij de selectie van Koi met grote zorgvuldigheid gekeken, beoordeeld en gehandeld worden om de krenten uit de pap te selecteren en zodoende de best mogelijke Koi naar ons land te halen.

Collage Floors

Met de klok mee: Floor met reisgezelschap bij Murata Koifarm, Cursus traditioneel thee schenken, Alles wordt uit de kast gehaald om mooie foto’s te kieken.

Het is niet veel minder logisch dat naast dit serieuze aspect van “de Koidealer op reis” op zijn tijd ook flink gelachen en genoten wordt door de handelaar en eventueel meereizend gezelschap. Voor beide partijen is de reis naar Japan, of het nou een jaarlijks tafereel is of een once-in-a-lifetime experience, altijd een bijzonder gebeuren.

Collage Shinto

Tussen de schitterende vergezichten van het Koimekka Yamakoshi (Niigata), de “Coole” Belg Thierry Lambert van Shinto Japanse Koi. Wij vermoeden dat hij even moest afkoelen na het zien van de schitterende Marudo Sanke (zie verderop in dit artikel). Wij kregen het er ook warm van…

Japan is een namelijk een schitterend en bizar land waar je doorgaans geen menukaart of reclamebord kunt lezen, je door alle hi-tec uitvindingen werkelijk kan worden overrompeld en de natuur en cultuur in al haar facetten weelderig vertegenwoordigt zijn. Waar de dealers die zich in de omgeving van Niigata bewegen zich kunnen vergapen aan de “uit de boekjes” bekende taferelen met glooiende heuvels vol traditionele mudponds, witte K-trucks met blauwe bakken achterop en gezellige pubs in koiminded Ojiya of Nagaoka, zijn de Koikichi die Zuid-Japan aandoen meer aangewezen op de grote steden aldaar.

Collage Chikara

Met de klok mee: Chikara Koi en reisgezelschap oefenen op hun Oosterse vechtkunsten, Indrukwekkende taferelen in het Peacepark te Hiroshima, John “The Voice” de Leur, Schitterende Oosterse tuin in Hiroshima.

Hiroshima en Okayama zijn uitermate geschikte steden om als uitvalsbasis te gebruiken; in de directe omgeving bevinden zich de kwekerijen van klinkende namen als Sakai Fishfarm, Omosako en Momotaro en het zijn tevens fijne steden voor een beetje entertainment buiten al het Koigeweld. Denk hierbij aan het gezellige stadsleven, het bezoeken van indrukwekkende monumenten als het peacepark in Hiroshima, of het werkelijk schitterende Okayama Korakuen en naastgelegen zwarte kasteel in Okayama.

Collage Wisikoi

Met de klok mee: Wil (Wisikoi) geniet van zijn nieuwe aankoop, Wisikoi en reisgezelschap denken goed aan de inwendige mens en genieten van Japanse delicatessen, Op de route komen zij de meest fabelachtige landschappen tegen, Een duim van de meester Yagenji en een glimlach van oor-tot-oor bij Wil en de gelukkige eigenaar van de Kohaku Jos.

BentoboxTakigawa_Chikara

Joop van der Zalm en John de Leur genieten samen met Takigawa san aan de rand van de vijver van een Bento-box, iets dat je niet iedere dag mee zult maken! (foto door: Emile ter Huerne)

Afgelopen week waren er zowel in het zuiden als in het noorden van Japan sponsoren van Koiquestion op Koihunt samen met hun reisgezelschap. Zij stuurden ons uiteraard foto’s en info over de aangeschafte Koi, maar daarbij ook plaatjes van schitterende natuur, mooie tuinen en een hoop lol! Deze kunnen wij onze lezers natuurlijk niet onthouden dus daarom in dit artikel hiervan een korte impressie.

Uiteraard werden er ook Koi gekocht. En wát voor Koi!

Door Chikarakoi werd deze goede Kohaku voor een klant geselecteerd bij Takigawa Koifarm in het zuiden van Japan. Deze knappe dame meet bij een leeftijd van vier jaren oud (yonsai) een 70cm en heeft momenteel nog een ranke bouw, maar verraad al subtiel wat zij in haar mars heeft qua toekomstige body. Het goede beni en shiroji én het aantrekkelijke patroon maken dit een zeer interessante vis voor de toekomst. Een erg goede “catch of the day” voor John de Leur bij Takigawa, de eigenaar kan zich een tevreden klant noemen!

Takigawa Kohaku Chikarakoi

Variety: Kohaku (female), Breeder: Takigawa, Size: 70 cm, Age: Yonsai, Dealer: Chikarakoi, Price range: Customer Koi (not for sale).

Deze Takigawa hebben wij tevens op video, een geschikt medium om de Koi beter op waarde te schatten:

Dat de jongens van Natsukoi een succesvolle ikeage hebben gehad, blijkt wel aan de vorige ikeage-artikelen op Koiquestion! Vele goede Koi passeerden de revue, maar ook voor Mark en Johan komt er ooit een einde aan de reis! Helaas is dit daarom het laatste wapenfeit van de firma Natsukoi. Voor wat betreft de ikeage uiteraard, want beide heren zijn vastberaden om volgend jaar weer terug te keren. Hier volgt een imposante Kigoi van 75cm van de kweker (hoe kan het ook anders) Hirasawa. Eigenlijk dienen wij aan de term Kigoi nog “akame” toe te voegen, daar deze Koi rode ogen bezit. Met recht een imposant dier, die een eyecatcher voor iedere vijver kan worden!

Kigoi Natsukoi

Variety: Kigoi (female), Breeder: Hirasawa, Size: 75 cm, Age: Yonsai, Dealer: Natsukoi, Price range: ****.

Floor van Dommelen (Floor’s Koishop) zocht bij Isa Koifarm enige Showa om verder door te laten groeien en ontwikkelen in de opgroeifaciliteit in Oost-Souburg. In de vorige ikeage-update hebben jullie kunnen lezen dat hij hierin sowieso al geslaagd was door het aankopen van een sansai Showa van deze kweker, maar tevens heeft Floor nog een jonger “zusje” geselecteerd. Deze tweejarige belofte meet een respectabele 54cm en heeft een sterke bouw, goed hoofd en sneeuwwit shiroji. Hoe het sumi zich zal gaan ontwikkelen blijft natuurlijk de vraag, evenals de ontwikkeling van een paar kleine aandachtspuntjes in het sashi voor de rugvin. De ervaringen met Isa uit het verleden bewijzen echter dat het sumi veelal sterk ontwikkelt en dit waarschijnlijk volgend jaar geen issue meer zal zijn. Al met al een zeer interessante vis om te volgen…

Isa Showa Floors Koishop

Variety: Showa (female), Breeder: Isa Koifarm, Size: 54 cm, Age: Nisai, Dealer: Floor’s Koishop, Price range: *****

Joachim Luisman van Koicenter Tiel heeft net als Floor ook een aantal interessante Koi ingekocht om door te laten groeien in de opgroeifaciliteit. Deze hogere kwaliteit tweejarige Kohaku en Showa komen uit de mudponds van Ikarashi Kazuto en zullen in Tiel in de grote opgroeivijvers hun baantjes mogen gaan zwemmen.

Ikarashi Nisai 2

Variety: Kohaku & Showa, Breeder: Ikarashi Kazuto, Size: various, Age: Nisai, Dealer: Koicenter Tiel, Price range: ***/****.

Ikarashi Nisai 1

Variety: Kohaku & Showa, Breeder: Ikarashi Kazuto, Size: various, Age: Nisai, Dealer: Koicenter Tiel, Price range: ***/****.

Wisikoi heeft, in navolging van vorig jaar waar zij een Chagoi van 1m-plus wisten te bemachtigen, wederom goede zaken gedaan bij Marudo Koifarm. Dit keer iets kleiner van stuk, maar ook zeker een plaatje om te zien. Het betreft hier een schitterende knalrode dame van vijf jaren oud met een goede bouw. Deze Benigoi is met haar lengte van 83cm het stadium “goudvis” ruimschoots voorbij en kan met recht een aanwinst in de vijver zijn.

Benigoi Wisikoi

Variety: Benigoi (female), Breeder: Marudo, Size: 83 cm, Age: Gosai, Dealer: Wisikoi, Price range: ****.

En last but not least kregen wij volgens eigen zeggen een “leuk visje” aangeleverd door Thierry Lambert van Shinto Japanse Koi uit het Belgische Wakken. Deze Sanke kwam mij op foto al erg bekend voor. Wat bleek: wij waren vorig jaar bij de aankoop van deze Koi! Thierry heeft de Sanke als nisai aangekocht bij Marudo en deze een jaar azukari gegund. Dat dit de vis geen windeieren heeft gelegd lijkt me duidelijk. Waar ik vorig jaar al verliefd was op de schoonheid van deze Koi, blijkt dat deze driekleur afgelopen seizoen maar liefst 11 centimeter is gegroeid en de huidkwaliteit en beni nóg beter is geworden! Ik zeg maar even op z’n Belgisch: “AMAI!”

Binnenkort kunnen jullie hier op Koiquestion een artikel lezen over de ontwikkeling van deze magistrale Sanke.

Marudo sanke Shinto Japanse Koi

Variety: Sanke, Breeder: Marudo, Size: 64cm, Age: Sansai, Dealer: Shinto Japanse Koi, Price range: *****.

Met deze Marudo Sanke komen we aan het eind van deze Ikeage-update, waarin we kunnen constateren dat onze sponsoren goed slagen in het Japanse. De najaarsoogst van Koi begint wat op zijn eind te lopen, maar wij hebben de laatste week dusdanig veel interessante vissen aangeleverd gekregen, dat wij hier nog zeker enige updates mee kunnen vullen! So stay tuned…..

Series NavigatieAlternatief Koi shoppen: gaan we bestellen of afhalen?! >>

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App