KoiQuestion ikeage update Koi hunt 2015

Terwijl ik me overdag een slag in de rondte zit te werken om de zoveelste waterbehandelingstrein op te leveren, zitten ‘as we speak’, nouja typ, onze sponsoren in het verre oosten op zoek naar eyecandy voor de Nederlandse markt.

Hirasawa benigoi 75 cm 4ster natsukoi femyons

Yonsai benigoi, 75 cm, Hirasawa, ****, female

Neem nu bijvoorbeeld deze benigoi, alhoewel de foto in het donker is geschoten, zal het frame bij menig hobbyist het Koihart sneller doen gaan kloppen. Een mooi doch niet super massief te noemen hoofd met lange kieuwplaten, dat elegant doorloopt over de schouderpartij. Dit exemplaar schreeuwt om een betere foto om ook de vinnen en de achterbouw beter te kunnen beoordelen. Deze Yonsai messe (vrouwtje) meet 75 cm en komt uit de stallen van Hirasawa en wordt door de mannen van Natsukoi naar de lage landen gehaald.

Qua budget moet je bij dit soort vissen denken aan categorie 4, oftewel tussen de 2001 en 3000 euro.

12210843_918933908184287_1504664318_o

Tosai Hiroshima ginrin soragoi, Okawa, female

Een kleiner exemplaar in de kawarimono categorie werd op bestelling aangekocht door Chikarakoi. Aangezien het een ginrin betreft, wordt dit exemplaar in de ginrin B klasse op shows onderverdeeld. Prachtig is het ginrin zeker en niet alleen omdat dit een geweldig contrast vormt tegen het zwarte fukurin. Enkel de schubben zijn grijsblauw met een oogverblindend Hiroshima ginrin, ook wel diamond ginrin genoemd. De vis wordt momenteel als soragoi geclassificeerd, maar ik ben benieuwd wat deze vis in Nederlands water zal gaan doen. Bij het donkerder worden van deze vis zal het ginrin nog intenser overkomen.

Deze tosai uit de stallen van Okawa zal hoe dan ook op het ginrin vlak naar verwachting hoge ogen gaan gooien op shows. Het betreft echt een ‘smaak vis’. Een vis die je mooi vindt of juist niet. Persoonlijk hou ik hier wel van en het zal de klant dan ook heel wat plezierige uurtjes bezorgen aan de vijverrand.

matsue kohaku

Nisai yondan kohaku, 59 cm, Matsue, female

De volgende Koi behoeft qua varieteit en indeling geen uitleg meer en is wederom aangeschaft door Chikara Koi. Waar vroeger de ‘nette gosanke‘ zeer verkoopbaar waren, zien we de laatste jaren de smaak afwijken van de traditionele kutsubera of hanatsuki hoofdpatronen. Neem nu deze kohaku met een kenmerkend half menkaburi hoofdpatroon. Iets dat meteen in het oog springt.

Dit wordt ook wel ichimai sashi genoemd

Deze Nisai yondan kohaku uit de stallen van Matsue laat een stevige body zien, dat wat zwaarder is in de voorbouw en met een roomwit shiroji. De vier patronen zullen meer elegant ogen zodra de vis nog even meer lengte pakt. Momenteel meet dit vrouwtje 59 centimeter. De vis laat een solide maruzome kiwa zien en het sashi is over het algemeen een enkele schubbenrij breed. Dit wordt ook wel ichimai sashi genoemd. De vis eindigt netjes met een goede ojime, oftewel het laatste witte stukje tussen de staartvin en de rand van het laatste benipatroon. Men zegt ook wel het odome is goed. Met odome wordt het kiwa van het laatste patroon op de Koi bedoeld. Juist op het ojime is de zuivere shiroji kwaliteit goed waarneembaar.

Ik zou deze ‘bad ass kohaku‘ graag nog eens terug willen zien met wat centimeters erbij.

Isa Showa

Sansai kindai showa, 62 cm, Isa, *****, female

Aangezien deze showa voor meer dan 30% wit is uitgevoerd, mag deze vis gekenmerkt worden als een kindai showa. De vis laat de kenmerkende ruitvormige bouw zien zoals bekend bij showa en shiro utsuri. Deze sansai Isa showa laat zien hoe belangrijk het samenspel tussen kleine hi patronen en het sumi kan zijn op een Koi. Beide patronen complementeren elkaar tot een gebalanceerde verschijning. Dit shiroji ziet er totaal anders uit ten opzichte van de hierboven beschreven kohaku en laat een porselein achtige glans zien die wat hoger vanuit de huid lijkt te komen. Alhoewel wat ‘down’ verraadt het sumi haar kwaliteit op bepaalde punten op deze Koi. De vis wordt naar de lage landen gehaald door Floors Koishop en valt in de klasse 5 ster, oftewel 3000+ euro. Een vis voor de toekomst.

marudoh kohaku

Nisai kohaku, 58 cm, Marudoh, ****, female

Ik sluit de blog voor vandaag af met nog een gosanke. Wederom een nisai kohaku, dit maal aangekkocht door Kim`s Koi bij Hisashi HIrasawa, oftewel Marudoh. Dit vrouwlijke exemplaar meet 58 centimeter en laat de bouw zien waar je naar zoekt bij een vis van deze leeftijd. Met name de vorm van het hoofd zegt groeier met een goede mehaba (brede afstand tussen de beide ogen) en lange kieuwdeksels. De goede teri, oftewel glans is aan de bovenranden van de kieuwplaten duidelijk waarneembaar, daar waar de huidconditie op de foto niet optimaal is.

Het unieke patroon doet de afwezigheid van ojime vergeten

Ook hier is het shiroji roomwit te noemen en zijn de oogstrelende patronen voorzien van maruzome kiwa en ichimai sashi. Het unieke patroon doet de afwezigheid van ojime vergeten. Qua bouw en huidkwaliteit springt deze met kop en borstvinnen eruit. Patroon is slechts een kwestie van smaak en het staat deze Koi niet slecht naar mijn mening. Dat de vis in prijsklasse 4 zit doet mij verbazen.

Series NavigatieVoortdurend nieuws van het Ikeage-front; Koi hunt 2015! >>

Over Patrick Oude Groeniger

Patrick weet als milieukundige de hobby en zijn passie voor watermanagement vanuit nano-perspectief te bejegenen en ziet het als een uitdaging een beter begrip hiervoor te kweken om hobbyisten vooruit te helpen. De Twentenaar maakte van zijn hobby zijn werk en is werkzaam als Process Engineer bij JOTEM waterbehandeling.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App