Wie zorgt er voor de in beslag genomen Koi?

Afgelopen zaterdag werd een grote drugsbende opgerold door de politie. Bij diverse invallen in Soest en Zeewolde werd echter pas duidelijk hoeveel geld er eigenlijk in de drugstransporten om is gegaan. Teneinde het geld wit te wassen werden hier namelijk peperdure zaken van aangekocht zoals Jetski’s, horloges en fraaie bolides. Maar ook criminelen mogen een hobby hebben en zo werden er volgens de Telegraaf voor 300.000 euro aan Japanse Koi aangetroffen en in beslag genomen.

Koi komen in vele verschillende kleuren en maten. het vasstellen van de waarde kan lastig zijn.

De geplaatste foto’s bij de diverse artikelen zijn waarschijnlijk archieffoto’s; zij wijzen namelijk allerminst op een kapitaal vermogen aan Koi. De vissen zouden toebehoren aan een van de hoofdverdachten. In totaal werden er negen mensen aangehouden. Onder een dekmantel van een internationaal transportbedrijf zou een grootschalige cocainesmokkel schuil gaan. De Koi zouden slechts een van de vele manieren zijn om het geld wit te wassen. Volgens Mick van Wely, de auteur van het artikel in de Telegraaf die wij vroegen via twitter, is de waardebepaling volgens de politie gedaan door een ‘dierenspecialist’.

De Koi zijn dus in beslag genomen, maar wat gebeurd er nu met deze Koi? In dit geval zijn de Koi in beslag genomen onder artikel 94 van het Wetboek van Strafvordering en dienen om wederrechtelijk voordeel aan te tonen uit de criminele activiteiten;

Artikel 94. Vatbaar voor inbeslagneming zijn alle voorwerpen die kunnen dienen om de waarheid aan de dag te brengen of om wederrechtelijk verkregen voordeel, als bedoeld in artikel 36e van het Wetboek van Strafrecht, aan te tonen.

Vanuit een theoretische redenering zou je kunnen stellen dat wanneer de verdachte niet aan kan tonen dat de waarde die de Koi met zich dragen redelijkerwijs vanuit diens eigen vermogen kan komen, het aangetoond is dat zij gekocht zijn van gelden uit diens criminele activiteiten. In de praktijk laat deze theorie zich nog niet zo makkelijk verschalken. Allereerst is de waarde bepaling wellicht bij benadering aan te geven door een ‘expert’, maar zonder facturen wordt het lastig om een concrete prijssticker op de Koi te plakken; zeker van de heel exclusieve exemplaren. En wanneer de verklaring luidt dat de Koi reeds vele jaren in het bezit zijn; hoe is dan de oorspronkelijke aankoopwaarde vast te stellen? De evolutie en daarmee de waarde is erg precair. Een intensief buurtonderzoek en/of betrokkenheid van de dealer die als leverancier diende zouden hiertoe minimaal ingezet moeten worden.

Filterkelder of professioneel drugslab?

Dan is er natuurlijk nog het puntje welzijn. Volgens de dierenbescherming zijn de Koi meegenomen. De Koi vallen onder de verantwoordelijkheid van de Officier van Justitie. De opvang wordt gedaan door het ministerie van Economische zaken; het Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO regelt op haar beurt de opvang voor het ministerie. Die vangt zelf geen dieren op, maar maakt gebruik van zogeheten opvangadressen;

We maken gebruik van verschillende opvangadressen. Deze selecteren we, want een opvangadres moet aan kwaliteitseisen voldoen.

Op dit moment is het ons onbekend wat deze opvangadressen voor Koi zijn. Zij vereisen een specifieke zorg en kunnen niet zomaar worden overgezet en/of bijgeplaatst worden. Uiteindelijk beslist de Officier van Justitie of de Koi terug gaan naar de eigenaar of verbeurd verklaart worden, wat zal inhouden dat de Koi waarschijnlijk zullen worden geveild via de publieke Domeinen.

Het is de tweede keer dat Koi in verband worden gebracht met grootschalige criminele activiteiten als middel tot witwassen. in 2007 bleek een groot Koi centrum in Hengelo enkele weken na diens opening, het dekmantel te zijn voor een groot netwerk van drugshandelaren en producenten. Toen werden er honderden Koi in beslag genomen waarvan sommige een waarde tot 4000,- euro hadden.

LEES OOK: Politie ziet Koi hobbyist aan voor wietkweker

Deze Platinum Ogon zijn reeds onderhevig geweest aan witwaspraktijken 😉

Bronnen: TC Tubantia d.d. 6 oktober 2007; http://www.rvo.nl/; http://www.wetboek-online.nl/; www.telegraaf.nl image filter: www.zwembadmoekesgat.nl Featured Image: www.genkikoi.com

Over De Redactie

De Redactie is de smeltkroes van schrijvers en auteurs binnen Team KoiQuestion. Zij plaatst goedgekeurde berichtgeving vanuit algemeen perspectief of van een externe bron. Vragen of tips voor de redactie? e-mail naar redactie@koiquestion.com

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App