Dit artikel is deel 5 van 8 in de serie Ikeage Koi hunt 2015

De afgelopen week is de herfstoogst van 2015 echt losgebarsten.

Wij zien op social media en websites van dealers veel aangekochte Koi en reisverslagen waar werkelijk het enthousiasme vanaf spat. Daarnaast worden wij door onze sponsoren en reporters-op-locatie dikwijls geattendeerd op een speciale aankoop, interessante Koi of gewoon een leuk evenement of gebeurtenis in het mekka van de Koi, genaamd Japan. Voor ons als “thuisblijvers” is dit dé manier om toch een beetje betrokken te worden bij de najaars Ikeage, de meest belangrijke oogst van het jaar.

Voor ons als “thuisblijvers” is dit dé manier om toch een beetje betrokken te worden bij de najaars Ikeage

Het oogsten van een mudpond in Japan is voor een fanatieke Koi-hobbyist of dealer toch wel het summum. Voor Mark en Johan van het relatief nieuwe bedrijf Natsukoi in Broek op Waterland kwam deze lang gekoesterde droom afgelopen week uit tijdens hun reis. Bij Omosako Koi Farm mochten zij, samen met René Gerritsen van Besutokoi, helpen tijdens een harvest van een mudpond vol met Sansai en Yonsai Koi, voornamelijk Shiro Utsuri. Gezien het feit de Shiro’s van Omosako van ongekende klasse zijn, was dit natuurlijk een belevenis van jewelste!

Ikeage update 3_Omosako harvest3

Zwart-witte pareltjes komen tevoorschijn uit de modder…

Ikeage update 3_Omosako harvest2

Deze Shiro Utsuri heeft nog een veelbelovende toekomst voor zich…

Ikeage update 3_Omosako harvest5

Nu nog wat “romig” shiroji door het verblijf in de mudpond, over een dag of vijf is dit zo wit als sneeuw en zul je waarschijnlijk een zonnebril moeten dragen om er naar te kunnen kijken…

Mark had het ultieme geluk dat er nog precies één waadpak over was… en hij de kleinste van het gezelschap was. De Japanners zelf staan namelijk niet bekend om hun uitmuntende groei, dus de waadpakken zijn ook niet erg geschikt voor de gemiddelde Europeaan. Met kromme tenen (je moet er iets voor over hebben) wurmde hij zich in het pak en kon hij mee de modder in om de Koi de sleepnetten in te drijven. Een mooie belevenis!

Ikeage update 3_Omosako harvest

Mark past het overgebleven waadpak en mag de blubber in! Lucky him!

Ikeage update 3_Omosako harvest4

Johan en Mark (Natsukoi) kijken bewonderend toe…

Terwijl in het zuiden keihard in de modder geploegd werd, zaten Koi-reporters Johan Leurs en zijn wederhelft Dominika Walus in een wat meer comfortabele setting met Tsuyoshi Kawakami van Torazo Koifarm aan tafel in een restaurantje in Ojiya (Niigata). Zij hebben hier op verzoek van Koiquestion een leuk interview afgenomen met Tsuyoshi san onder andere over het kweken van Koi en zijn farm. Dit interessante interview kunnen jullie op korte termijn hier op Koiquestion.nl verwachten!

Ikeage updat 3 Torazo interview

Het interview met Tsuyoshi Kawakami (Torazo) kunnen jullie binnenkort verwachten op Koiquestion.nl!

Zoals ik hiervoor al schreef in deze update, wordt Koiminnend Nederland momenteel werkelijk overspoeld met Koi in Japan. Prachtig natuurlijk! Lekker weg zwijmelen bij de meest mooie en goede Koi van de allerbeste kwekers… Dus wie zijn wij dan om daar niet aan mee te doen? 😉 Hierna volgt daarom een beknopte selectie van de aankopen van onze sponsoren die momenteel in Japan verblijven. Het leuke van deze overzichtjes is dat wij hierin niet alleen de showklasse Koi met een fors prijskaartje tonen, maar ook “gewoon” interessante Koi in ieders budget. Tenslotte zwemt er in een lagere prijsklasse óók een mooiste Koi is het niet?

Wat is onze selectie voor deze derde Ikeage-update? Hier komen ze:

De firma Spieringsvis uit Oss heeft goede zaken gedaan tijdens hun Japantrip. Zij hebben een grote variatie aan Koi aangekocht in meerdere prijsklassen. In onze vorige update konden jullie onder andere al een goede Sanke aanschouwen, deze keer zijn het een interessante Kohaku van Marudo van maar liefst 57 centimeter bij nisai (!) en Ginrin Tancho Goshiki van Hiroi Koifarm welke ons opvielen:

Ikeage update 3-Spieringsvis Goshiki Hiroi

Variety: Male Ginrin Tancho Goshiki, Size: 45 cm, Breeder: Hiroi Koifarm, Age: Nisai, Dealer: Spieringsvis, Price range: **

Ikeage update 3-Spieringsvis Marudo Kohaku

Variety: Female Kohaku, Size: 57 cm, Breeder: Marudo, Age: Nisai, Dealer: Spieringsvis, Price range: ***

Natsukoi heeft zeker niet alleen “in de modder gespeeld” bij Omosako; er moesten natuurlijk ook gewoon Koi aangekocht worden voor de zaak. Zo hebben zij bij Uedera een twintigtal mooi geprijsde Go-Sanke aangekocht, maar ook in het hogere segment hebben zij een aantal vissen aangeschaft. Zo kochten zij bij Sakai Fishfarm een goede Sanke en bij Omosako een zeer behoorlijke Shiro Utsuri. Helaas zijn de foto’s ’s avonds bij kunstlicht in het vishuis genomen, de kwaliteit van de foto’s doen de Koi daarom niet heel erg veel eer aan. Wij hopen je komende week nog een filmpje van de twee Koi te kunnen tonen, maar hierbij alvast een impressie:

Ikeage update 3-Natsukoi Uedera Mix

Variety: Unsexed Go-Sanke, Breeder: Uedera, Age: Nisai, Dealer: Natsukoi, Price range: *

Ikeage update 3-Natsukoi SFF Sanke

Variety: Female Sanke, Size: 53 cm, Breeder: Sakai Fish Farm, Age: Nisai, Dealer: Natsukoi, Price range: ****

Ikeage update 3-Natsukoi Omosako Shiro

Variety: Male Shiro Utsuri, Size: 45 cm, Breeder: Omosako, Age: Nisai, Dealer: Natsukoi, Price range: **

De volgende Ikeage-update op Koiquestion.nl zal zeer waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten: afgelopen weekend is er weer een flinke delegatie richting het land van de rijzende zon vertrokken op jacht naar de mooiste exemplaren voor de Europese markt. Zo kunnen we de komende dagen materiaal verwachten van onze sponsoren Danikoi, Shintokoi en Filip’s Koi uit Belgie en zijn onze Nederlandse sponsoren Himitsu Garden and Pond, Chikarakoi, Wisikoi, Koicenter Tiel (waarvan wij al een aantal zeer goede Go-Sanke van Ikarashi Kazuto hebben ontvangen) en Coweko ook aanwezig bij de Ikeage in Japan. Mark en Johan van Natsukoi zullen de transfer van Zuid naar Noord gaan maken, dus ook van hen kunnen wij nog wel het één en ander verwachten tijdens de komende dagen.

Als kers-op-de-spreekwoordelijke-taart vertrekt deze week ook nog eens ons Koiquestion teamlid Orlando naar Fukuoka…

Als kers-op-de-spreekwoordelijke-taart vertrekt deze week ook nog eens ons Koiquestion teamlid Orlando naar Fukuoka, om daar een kleine twee weken Koifarms te bezoeken in Zuid- en daarna in Noord Japan. Hij zal in het zuiden toonaangevende kwekers als bijvoorbeeld Sakai Fishfarm, Taniguchi en Momotaro bezoeken en in het noorden gaat hij uiteraard op bezoek bij bekende kwekers als Marudo en Hirasawa, maar ook de kleinere of minder bekende kwekers worden niet overgeslagen. Hij zal ons hier op Koiquestion.nl uitgebreid op de hoogte houden over zijn ongetwijfeld indrukwekkende reis!

Kortom… we hebben weer een drukke week voor de boeg! Tot de volgende update!

Series Navigatie<< Shintaro harvest with a smile…

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App