De winter komt eraan…

Tja, we willen het natuurlijk niet horen, maar het gaat toch echt gebeuren… de winter komt eraan! Niet dat ik mezelf als meteoroloog wil bestempelen ofzo, maar het is onvermijdelijk dat de blaadjes gaan vallen, de neerslag flinkt toeneemt en de temperaturen gaan zakken. Thuis gaat straks de CV ketel zorgen voor een aangenaam klimaat is huis, maar hoe moet dat nou met onze zwemmende vrienden? Wanneer ga je afbouwen met voeren? Moet je de vijver overdekken? Moet ik mijn filter isoleren? Kortom, hoe zorg je ervoor dat je Koi zo goed mogelijk voorbereid zijn op koudere temperaturen.
DSC03343 (Medium)De doorgewinterde hobbyist heeft waarschijnlijk al een kant-en-klaar plan om zijn vissen en vijver voor te bereiden op de winter, maar voor al degene die hier nog niet eerder over nagedacht hebben…hier volgen de adviezen van een aantal professionals.

Tevens adviseren wij om het voer aan te passen aan de temperatuur

Bennie Wiegman van Kieta Koi: “Wij controleren in september/oktober bij veel van onze klanten of de waterkwaliteit goed is en of er geen grote aantallen parasieten voorkomen. Tevens adviseren wij om het voer aan te passen aan de temperatuur. Dit geldt voor de hoeveelheid en soort, bijvoorbeeld van grower naar three season en later naar wheatgerm. Vanaf 6 graden en lager is het verstandig om te stoppen met voeren.  Ook mensen die in de winter verwarmen adviseren we om gedurende de maanden januari en februari te stoppen met voeren. Om de temperatuur niet te laag te laten zakken adviseren we om de vijver af te dekken. Tevens blijven we zo lang als mogelijk minimaal 10% water verversen per week.”

Met het afdekken van je vijver verminder je de kans aanzienlijk dat de temperatuur door neerslag, wind en vrieskou niet afneemt tot kritische waardes, als het vijverwater 4 graden of kouder wordt, dan brengt dit de vissen behoorlijk in gevaar. Op facebook komen de laatste tijd veel foto’s van hobbyisten voorbij die hun winterkap aan het plaatsen zijn, soms zijn dit zelfbouw constructies van hout met polycarbonaat platen. Ook is het mogelijk een winteroverkapping op maat aan te schaffen,onze sponsor PB Aluminium  levert dit product. Binnenkort kun je hier een artikel over lezen op Koiquestion.com.

vijveroverkapping

Hieronder nog een aantal goede tips van Bas Erkens van Himitsu Garden and Pond, hij stuurde mij het volgende, “Ik moet je zeggen dat ik er niet zo in geloof om allemaal dingen in je vijver te gooien als voorbereiding. Wat wel heel belangrijk is, om ondanks de kou, je waterwaardes te blijven controleren, doe dit zeker 1x per 2 weken. Daarbij water blijven verversen is ook belangrijk.

Jaarlijks krijg ik zeker 40 vijvers met een ammoniak vergiftiging in december/januari

Jaarlijks krijg ik zeker 40 vijvers met een ammoniak (NH3) vergiftiging in december/januari.
Enkele oorzaken van deze NH3 vergiftiging zijn:
– filter uitschakelen tijdens de wintermaanden
– filter te grondig schoonmaken
– hogere temperaturen, je filter werkt niet meer goed maar je vissen blijven wel NH3 aanmaken.

Verder vind ik het volgende nog heel belangrijk, let goed op wat je voert. Zorg voor een goed verteerbaar voer met extra vitamines, ik heb het hierbij niet over een wheatgerm want daar zitten te weinig voedingsstoffen in. Geef de vissen de kans om voldoende reserves op te bouwen voor de komende winter. Voer met teveel eiwitten (en dus dierlijke eiwitten) worden onder de 18 graden niet meer voldoende verteerd en is dus ook zinloos om te voeren.
Ik adviseer ook altijd om onder de 6 graden water temperatuur niet meer te voeren. De darm werkt niet goed meer, waardoor de vissen verstoppingen kunt krijgen. Ik heb al vaker meegemaakt dat dit resulteert in buikwaterzucht. De nier loopt namelijk erboven en de afvloeing van vocht wordt door de verstopping geblokkeerd.”

Na de winter komt gelukkig weer het voorjaar en met de tips uit dit artikel kun je vast een goede start maken voor komend seizoen. Want wat goed gezond de winter in gaat komt er ook gezond uit, maar wel de bovenstaande tips in acht nemen!

 

 

 

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App