Op bezoek bij Do-it Filtertechniek!

De titel hoeft denk ik geen verdere uitleg, we zijn namelijk bij Angelo Wijling thuis beland waar de Do-it filters worden ontwikkeld. Een tijdje terug is Do-it officieel sponsor geworden van KoiQuestion, daar willen wij Do-It dan ook voor bedanken!

Dit interview stond al enige tijd op de agenda en vorige week Vrijdag was het dan zo ver. Aangekomen in Ossendrecht tref Angelo die mij er gelijk op wijst dat ik geparkeerd staat op het fietspad, tja dat kun je hebben.. Immers was ik pas s’nachts terug gekomen van vakantie.

Een vijver die zodanig helder is dat je zelfs een spelt zou zien liggen.

Snel de auto verzet en mijn vakantie-modus uit en de relax-modus aan. Want dat is het wel als je bij Angelo in de achtertuin kijkt… Een vijver die zodanig helder is dat je zelfs een spelt zou zien liggen. Na wat gebabbel lopen we naar zijn loods waar de Do-It filters worden ‘’geproduceerd’’. Eigenlijk is dit geen juiste benaming we kunnen beter zeggen handgemaakte filters. Want dat is het… Later hier meer over in het interview, want ik heb Angelo het hemd van zijn lijf gevraagd voor jullie.

angelo

Angelo Wijling

Angelo, hoe ben je er bijgekomen om filters te gaan maken? 16 jaar terug zijn wij hier komen wonen en is de Koi hobby in zicht gekomen, allereerst een Koi vijver van 20/30 m3 die later is uitgebreid naar de huidige vijver van 100m3. In de loop der jaren heb ik veel geprobeerd en niet met juiste voldoening. Daarom ben ik gaan kijken wat er beter kon dan wat er toen op de huidige markt te koop was. Aangezien ik een andere kijk heb op trommels bouwen ben ik gaan kijken wat de mogelijkheden hiervan waren. Zodoende zijn we 4 1/2 jaar terug gaan testen met een eigengemaakte trommel, die overigens nu nog steeds op mijn eigen vijver draait. Deze trommel hebben 3 1/2 jaar uitgetest en verbeterd, vanaf vorig jaar zijn ze op de markt.

oorsprong.

Het begin van Do-It

Je vertelt dat je een andere kijk hebt op trommels bouwen, daar ben ik wel benieuwd naar wat er anders is dan anders.

Ik heb geen compromise gemaakt bij het ontwikkelen van de trommel, zo is er lang nagedacht over de afdichting tussen het zeef element en de behuizing. Momenteel zitten we op een maximale speling van 200ste, waardoor al het water door het zeefelement moet. Ook hebben we gekeken naar een stukje ruimtebesparing, zo zit de hogedruk pomp van de sproeinozzels onder het bewegend bed gedeelte. Uiteraard is er ook over nagedacht hoe deze makkelijk te bereiken is indien er onderhoud gepleegd moet worden. Tevens hebben we veel tijd genomen om te kijken hoe we de trommel zo veel mogelijk rendement te geven. Zo ligt de trommel voor zo’n 80% in het water en is de trommel zelf ontwikkeld voor zoveel mogelijk zeefoppervlakte. Uiteraard hebben we ook goed onderzocht wat de klant wenst bij een nieuw filter. Daarom kunnen de Do-It filters aangestuurd worden doormiddel van een Applicatie op de Smartphone of Tablet. Helaas zitten we nog wel met een probleem voor Apple met de software, maar ook daar is natuurlijk een oplossing voor. Mensen die een filter kopen en geen beschikking hebben over een Android Device of Windows krijgt een gratis tablet bij het filter. Zo kunnen ze wel volop genieten van alle functie’s!

print

Het kloppend hart van de Do-It besturing.

Dat is nog al wat, toch neem ik aan dat je vast nog iets in petto hebt voor ons.

Tuurlijk Orlando, we zouden geen Do-It heten als we geen maatwerk zouden leveren. In principe bespreken we met de klant wat zijn wensen zijn en wat de (bestaande) situatie is, daaruit komt dan een filter dat geschikt is voor de klant. Soms moet een trommel net iets smaller zijn of korter door ruimtegebrek. Een doorvoer van 110 of 160 voor een airlift is ook geen probleem, dit zit allemaal in de prijs. Immers maakt het voor ons niet uit of we een doorvoer erin moeten lassen van 50mm of 160, dit zien wij als een stukje extra service. Uiteraard als er meerdere doorvoeren geplaatst moeten worden als het standaard aantal zal dit in de meeste gevallen geen kosten met zich meebrengen. Overigens wordt er op de Combi 30 standaard drie invoeren en twee uitvoeren geleverd en met de mogelijkheid om 190-200l bewegend bed materiaal te gebruiken.

Dus als ik het goed begrijp is elke trommel speciaal opmaat gemaakt voor de klant?
Dit klopt inderdaad, ik heb op dit moment nog geen twee exact dezelfde filters verkocht. De laatste tijd zien we wel vaker dat men kiest voor de lage inbouw variant, deze heeft als voordeel dat hij maar 5 cm boven het waterpeil komt en dat men 14% meer inhoud heeft voor het bewegend bed materiaal.

helder

Hier kan men goed zien dat de vijver van Angelo goed helder is!

We hebben je op verschillende Koi-shows gezien met vooral combi-filters, maar je bied ook losse trommels aan toch?
Het concept is ontstaan als een ‘’solo’’ trommel, dit hebben we nu verder uitgewerkt tot een Combi-filter. We willen graag een een totaal plaatje verkopen en tevens is het kostenverschil tussen een losse trommel en een Combi-filter nihil. Maar wederom alles is mogelijk. Je ziet hier ook nog een grote Quarantaine bak staan van 5m3 die volledig gelast is uit PP. Ook dat behoort tot de mogelijkheden van Do-It!

 

Angelo dit is een duidelijk verhaal en het resultaat zien we bij jou thuis wel in de vijver. Maar wil je zelf nog iets kwijt over Do-it?
Ik, denk dat alles wel benoemd is.. Gewoon een Top filter!

trommelHet toekomstige hart voor uw vijver?

Na dit interview heb ik zelf nog even de stoute schoenen aangetrokken en contact gezocht met toch wel zijn beste Koi-Vriend Dirk Zwagemakers om te vragen hoe hij denkt over het product van zijn vriend.

Dirk, als je het Do-It moet vergelijken met een Automerk, welke zou dit dan zijn?
‘’ik ben al jaren een groot Fan van het merk Mercedes, dit omdat het een merk is dat altijd gedegen auto`s op de markt zet welke goed getest worden en nergens concessies doet.
Dus vergeleken met een automerk, dan vergelijk ik de Do-it met een Mercedes.’’

Untitled-1

 

Do-It in actie!

Over Orlando de Jonge

Orlando is beslist niet vies van vis en ook niet bang van een beetje water. Als levende brandblusser en met een voorliefde voor watertechniek en PLC heeft hij bloedgroep H2O. Innovatie en kwaliteits-Koi zijn zaken waarvoor je hem wakker mag maken.

Bezoek mijn website

Comments are closed.