Dit artikel is deel 6 van 7 in de serie German Koi Show (Koi Expo) 2015

Yoshikigoi wederom goed voor Most Unique

Jos Aben is de geestelijk vader achter de kweken zoals zij gezet worden op de Yoshikigoifarm (voorheen Tessa Koi Farm) in Polen. Eurokoi heeft mede en waarschijnlijk vooral dankzij hen niet meer het slechte imago als een decennium geleden. Jos kweekt namelijk al erg lang en voordat hij dat mocht doen in Polen waar zo langzamerhand een der grootste farms ontstaat ter wereld en die wij binnenkort ook een bezoek zullen brengen, deed hij dat al in het Limburgse Grubbenvorst.

Geen wonder dat de olijke kweker die niet schroomt tot kennisdeling, er ieder jaar van geniet om toch met een paar Koi die zij zelf kweekten een uit- maar toch ook thuiswedstrijd te spelen in het Limburgse Arcen. Hij heeft er zowaar een sport van gemaakt om er aan de haal te gaan met de Most Unique.

In het eerste jaar als Tosai is onze Beni Kikokuryu verre van af en vaak ook verre van mooi

Dat deed hij reeds met onder andere een Yuki Asagi, een Doitsu Showa, een Ginrin Goromo Ochiba. Dit jaar zag hij die award aan zijn  neus voorbijgaan, maar augustus kende dit jaar meer verassingen waaronder de Koi Show in het Duitse Villingen, vlakbij Stuttgart. Deze werd dit jaar voor het eerst gehouden. Er werd niet geschroomd om ook hier een minieme selectie te tonen van de naar schatting 10 miljoen(!) aan jongbroed dat zij jaarlijks produceren te tonen met wederom een Most Unique award tot gevolg! Dit keer met de metalieke variant van de Beni Kumonryu; namelijk de Beni Kikokuryu

60 Doitsu B Size 3

Most Unique Koi Villingen 2015; Beni Kumonryu Doitsu B Size 3

Jos Aben aan het woord: Deze Nisai Beni Kikokuryu is inmiddels 42 cm groot en komt uit onze eigen lijn. De ouders van deze Beni Kikokuryu zijn inmiddels 3e generatie eigen kweek en een variëteit waar we inmiddels toch wel bekend om zijn geworden in de afgelopen jaren.  Het is een nieuwe lijn die pas op latere leeftijd geheel tot zijn recht komt. In het eerste jaar als Tosai is onze Beni Kikokuryu verre van af en vaak ook verre van mooi. Hier enkele voorbeelden wat ik daarmee bedoel.

Beni Kikokuryu development

Je ziet hier enkele Beni Kikokuryu die als Tosai zeker niet moeders mooiste genoemd kunnen worden. In ieder geval er zeker niet zo uitzien als een a twee jaar later duidelijk word. Het is dus duidelijk een moeilijkere taak bij de Tosai selectie om de beste te selecteren. Als men de ontwikkeling niet zou zien dan heeft men al snel een verkeerd beeld van deze Beni Kikokuryu lijn als Tosai en vaak zelfs nog als NisaiBij deze lijn is het dus belangrijk om geduld te hebben en de ontwikkeling te zien ontplooien.

Beni Kikokuryu Development (1)

Belangrijk is wel de witte huid die de Tosai al duidelijk toont. De rode patronen zijn in de regel altijd nog besprenkeld met grijs en dus verre van schoon.  Het Sumi komt pas later en de rode patronen schonen in de ontwikkeling van de Koi steeds verder op. Als het diepe zwart opkomt komt de schoonheid van deze variëteit pas echt tot hun recht.

Bij Sansai en ouder zijn deze veranderingen minimaal

Als Nisai is het Sumi nog altijd beïnvloed door de jeugd van het Sumi. Plotselinge veranderingen geven het dan al snel een grijze en zeker lichtere uitstraling. Plotselinge veranderingen zoals het plaatsen op een Koishow of verhuizen zijn daar de beste voorbeelden van. Naarmate deze Beni Kikokuryu lijn ouder word zijn deze veranderingen duidelijk minder. Bij Sansai en ouder zijn deze veranderingen minimaal. Dat komt omdat het Sumi dan verder en dieper ontwikkeld is. Met andere woorden het is niet meer zo jong.  Indien het zwart lichter word bij transport of inzetten op een Koishow is ook dat geen reden tot paniek. Zodra de Koi terug gezet word in haar vertrouwde omgeving keert het Sumi in slechts enkele uren tot dagen weer geheel terug.

Series NavigatieKoifreak freaks out Villingen met Shiro Utsuri van Europese bodem >>

Comments are closed.