Dit artikel is deel 1 van 2 in de serie Henk Pannekoek

Ik sloot mijn laatste blog over Henk af met de volgende vraag; wat zijn jouw waterwaardes.

Henk: Die meet ik niet, ik kijk alleen maar naar mijn TDS en pH meter,  mijn TDS waarde is constant 60 tot 80 !!!en de ph altijd 8-8,1. Gekheid want meten is weten, eens in de maand meet ik mijn vijver op de bekende waardes, de laatste meting deed ik op 7 september 2014.

IMG_0077

Henk in zijn (water) element!

Hier de resultaten.
T=18,3,  Geleiding( kan micron niet vinden op toetsenbord ha ha ) microS=216, TDS kcl=104, pH=8, KH=7, GH=7, NO2=0, NO3=0,NH4/HH3 kleiner dan 0,003, PO4=0,1mg/l, Fe=0,0, Cu=0,0  Opgemerkt moet worden dat ik  mijn koi vijvers niet ververs met kraanwater. Alleen als het regent komt er water van het dak en van de straat in mijn vijvers en als ze vol zijn stromen ze over naar mijn natuurvijver.

IMG_0069

Meting van de Koivijver waar ik bij stond.

Hieronder zie je de meetgegevens bij normale omstandigheden en na een zeer zware regenval:
Vergelijking op 19-8-2015 met 19-7-2015 na 3 dagen zware regenval:  (resp. waterkraan, koi proefvijver, natuurvijver)

  Waterkraan temp. TDS EC PH   Koi proefvijver Temp. TDS EC PH   Natuurvijver Temp. TDS EC PH
19-07-15 19,4 85,2 184 7,8 20,7 82,4 167 8,1 20,5 210 420 8
19-08-15 18,1 80,6 163 7,9 18 63 167 8 18 144 288 7,4

 

IMG_3246

Het “waterorgel” bekent van de Koishows en meer

Engel: Wat doet het gevitaliseerde zand in jouw vijver, ik zag dat dit aanwezig is bij de uitloop van jouw beek.
Henk: Ja dat klopt, dit is dus het minerale mengsel AA Minerals, ik heb al mijn moerasplanten hier in geplant, dit geeft meer energie, zuivert het water en geeft een ph buffer en daardoor voorkomt het een ph-crash. Plus veel mineralen wat weer zorgt voor een heldere vijver. Het mengsel is speciaal op koi vijvers afgestemd. Het bindt beter Fosfaat, Ammonia,  Nitriet en Nitraat.

IMG_0057

Aan de linkerkant zie je het beekloopje waar gevitaliseerd zand in zit.

Engel: Henk, is het ook mogelijk om bijvoorbeeld voer te vitaliseren en wat zijn dan de voordelen?
Henk: Leuk dat je dit vraagt Engel, het is namelijk zeer goed mogelijk om voer te vitaliseren. Het grote voordeel is, dat alle negatieve belastingen erin  geneutraliseerd worden en het voer meer energie geeft aan de koi. We hebben dit ook bij veevoer en kattenvoer gemeten.

Schoon water wordt via gevitaliseerde lucht terug pompt naar mijn minerale substraat in de plantenvijver.

Engel: Wij hebben het al enkele keren gehad over jouw waterwaardes en wat de vitalisers allemaal kunnen betekenen. De grote hamvraag is; hoe filtert Henk zijn vijver?
Henk: In de eerste kamer heb ik borstels hangen. Na de kamer met borstels vind je nog 3 kamers met matten en dan gaat het water naar een bioreactor. Dit is een buis van 20 cm doorsnede met een vulling met keramische ringetjes waar een sterke aerobe en anaerobe bacterie werking is. De buis is 4 meter lang en komt uit in het airlift putje die het schone water via gevitaliseerde lucht terug pompt naar mijn minerale substraat in de plantenvijver.

P1000815

De meest verkochte Vitaliser.

Door onze ervaringen uit de agrarische wereld weten we dat de ammoniakdruk afneemt als je water vitaliseert, en met de bioreactor kan de reactie van het restant ammoniak naar nitriet en nitraat gelijktijdig geschieden zodat het giftige nitriet niet in de vijver komt. We merken ook dat wanneer varkens gevitaliseerd water drinken de voederconversie verbetert en de ammoniak stank afneemt.

IMG_0061

De (proef)groente tuin van Henk waar hij zijn groentegroei test

Overigens is bij de aanleg vergeten om ook lucht naar de filterbakken te leiden. Vreemd genoeg vervuilen de filters minimaal, waarschijnlijk omdat het gevitaliseerde water van zich zelf veel zuurstof bevat en er zo al een biologische reiniging op gang komt. Tot op heden bewust nog geen extra zuurstof naar de filters gebracht.

vmini

Hier zijn duidelijk de mini Vitalisers te zien op de airliftpompen

Ik weet dat dit op kritiek stuit. Hierboven zag je de waterwaardes en zoals jij zelf kunt constateren valt hier niet veel aan op te merken.
Overigens je mag ook zelf de waardes meten want dan kun je zien dat ik niet zomaar wat opschrijf….

DSC02273

Zo plaatst men de Vitaliser

Engel: Wij raken een beetje aan het eind van het interview, ik vraag dan altijd of ik nog iets vergeten ben te vragen?
Henk: Hahaha, ja ik heb nog wel wat aan te vullen. Ik wil graag kijken of ik rechtstreeks op de koi via acupunctuur punten kan meten. Ik vertaal de meetwaardes nu naar wat het op de mens doet en neem aan dat het als het voor de mens beter is dit ook voor koi geldt. Het zou mooi zijn als ik ook rechtstreeks de metingen op de koi kon verrichten. Ik bedoel ik ben op zoek naar iemand die de acupunctuurpunten van de Koi weet en daar ervaringen mee heeft. Dus doe ik een oproep aan de lezers van KoiQuestion of er iemand is die mij hier verder mee kan helpen.

opleidingenWebsite-klassieke-chinese-acupunctuur

Na deze ludieke oproep groeten wij Henk en bedanken hem voor zijn ruimhartige gastvrijheid. Daarnaast ook voor zijn open antwoorden op al mijn vragen welke ik bedenken kon.  Op naar IJmuiden, dit keer zonder file……

NB: Er zijn veel mensen die niet in de Vitaliser geloven, ook zijn er die er wel in geloven. Binnenkort wordt zoals in een vorig blog geschreven een onafhankelijk onderzoek gedaan bij Henk thuis. Dit is iets wat ik persoonlijk zeer waardeer. Hoewel ik geen onderzoek nodig acht, vind ik het wel erg leuk dat er nu, eens en voor altijd duidelijkheid hierin komt!

Foto Acupunctuur: Academie Bo Yi

Series NavigatieGevitaliseerd water, Henk Pannekoek aan het woord >>

Comments are closed.