Dit artikel is deel 10 van 11 in de serie Holland Koi Show 2015

Het weer in Arcen? Nou dáár hebben we het maar niet teveel over… De bezoekers van vrijdag hadden de mazzel van een schitterend Limburgs zonnetje met bijbehorende temperaturen, de hobbyisten welke zaterdag en zondag de Kasteeltuinen bezochten, hadden veelal een nat pak.

IMG_9284kqDe Torii staat troosteloos in de regen, tóch kwamen hier tijdens het weekend zo’n 18.000 bezoekers onder door op weg naar het showterrein.
OF… ze waren op tijd op ons Doeplein aanbeland; het kenniscentrum in sfeervolle ambiance van de Holland Koi Show!

IMG_9282kqDit initiatief, gerealiseerd door een samenwerking tussen team Koiquestion en Ruud Besems (NVN), werd tijdens deze editie van de Holland Koi Show voor de tweede maal georganiseerd. Waar bij de eerste editie voornamelijk aandacht werd besteed aan “de basis”, bestaande uit een mooi aanbod van lezingen, culturele en artistieke uitingen en vijvertechniek, hadden we voor deze editie besloten om extra aandacht aan de sfeer te besteden.

We hadden deze editie een uitgebreid scala aan “doe, kijk en beleef” elementen bedacht.

Kennisdeling is namelijk goed en interessant, maar als deze kennis op een inspirerende plek gedeeld wordt geeft dat natuurlijk een extra dimensie aan het geheel. Om te beginnen moest er iets gebeuren aan de relatief klinische tent. Schitterend mooi zo’n ding natuurlijk, zeker als het regent, maar wit is maar wit! Al maanden voor de daadwerkelijke show was ik daarom een flink aantal keren in de Japanse tuin van Landgoed Clingendael te vinden om een panoramafoto te maken, die we op groot formaat (maar liefst 35×2,7 meter!) af konden laten drukken en als Oosters decor in de tent op zouden hangen. panoramakqEen banner van 35×2,7m vormde het decor van het Doeplein

Dat het een flink aantal keren was, kwam niet zo zeer door mijn fotografiekunsten-in-ontwikkeling, maar meer door het feit dat er vaak belemmerende factoren waren als bewolking, verkeerd licht, te weinig licht, andere bezoekers, enzovoorts, enzovoorts. Op zich geen ramp, want er zijn rottere plaatsen op aarde om te experimenteren met fotografie. Daarnaast is deze tuin op steenworp van mijn woonhuis, dus was het geen tijdrovende klus om er te komen… Uiteindelijk stond de tuin er mooi op en het resultaat mocht er zijn!
Zéker in combinatie met de schitterende tuin en waterpartij, welke is ontworpen en gerealiseerd door Bert Lund (Secret Gardens) en Ton Hermans (Nederkoi). De sferen van de decordoeken, bomen, vijver en zeer flinke stapstenen maakte het plaatje compleet en vormde een juiste ambiance om de bezoekers van de show welkom te heten en de hobby in al zijn facetten te promoten.
IMG_9276kqIMG_9288kq

Zowel in de voorbereiding als tijdens de show zelf zetten de firma’s Nedkoi en Secret Garden hun beste beentje voor om de Oosterse ambiance te creëren op het plein.

We hadden deze editie een uitgebreid scala aan “doe, kijk en beleef” elementen bedacht. Zo konden de bezoekers bijvoorbeeld filters in werking zien en de diverse toepasbare filtermaterialen bekijken, aanraken, vergelijken en er vragen over stellen bij team KoiQuestion. Iets dat veel interessante gesprekken en discussies over “wat is nou het beste filtermateriaal voor mijn filter” opleverde tijdens het weekend.
IMG_9285kq

Marco Zegers (l) en Ruud Besems (r) konden geïnteresseerde bezoekers alles vertellen over de Koivijver Adviesdienst van de Nishikigoi Vereniging Nederland en microscopie.

Ook het display waarop een Omgekeerde Osmose installatie was gemonteerd, trok veel bekijks. Tijdens het weekend heeft onze “Chef Omgekeerde Osmose” Patrick al vele mensen gevoed met informatie hierover, maar door de vele en positieve interesse gaan we hier de komende periode in de vorm van artikelen en zelfs een lezing wat extra aandacht aan besteden!

De PLC-stand, waar met behulp van een speciaal door ons nieuwe teamlid Orlando gebouwde controlekast diverse elementen als een trommelfilter, diverse pompen en watervallen gestuurd konden worden wekte ook veel interesse. We konden merken dat veel hobbyisten toe zijn aan een stukje automatisering om het vijveren iets gemakkelijker te maken voor zichzelf. Daarnaast is zo’n puike sturingskast natuurlijk ook geweldig om te zien in de filterruimte! 😉 IMG_0232kq

De PLC-unit op het Doeplein, waarmee trommelfilters, watervallen en andere elementen werden gestuurd, trok de aandacht!

Buiten al dit technische geweld was er ook ruimte voor een stukje kunst. Dat onze hobby het houden van levende kunstwerken behelst wisten wij allang natuurlijk, maar dat Koi ook vereeuwigd worden op hout of paneel, was nog niet bij iedereen bekend. Dit was ook exact de reden waarom wij Marlice Veenendaal (houtbranden en schilderen) en Gregor Meyer (airbrush) hadden uitgenodigd om live op het Doeplein hun skills te showen. Koisculpturen, een mooi groot schilderij, gecreëerd door André Smits, waarop een linkmap met een flink aantal Koikwekers in de wereld tentoongesteld werd en het engelengeduld waarmee diverse bonsai werden gevormd door de firma Nederkoi maakte het element “Kunst” compleet voor deze editie. IMG_0224kq IMG_0206kq

Zeer uiteenlopende kunstuitingen op het Doeplein…

…het was allemaal mogelijk op het Doeplein!

In de Lezingenhoek werd kennis gedeeld over de meest uiteenlopende onderwerpen. Of mensen nu een basiscursus Microscopie wensten, alles wilde horen over de ontwikkeling van Koi, voer, het bouwen van een Koivijver of een kijkje wilden krijgen in het leven van de Koidokter, het was allemaal mogelijk op het Doeplein! IMG_0357kq

Rob Heijmans (Dierenkliniek Landhorst) geeft een lezing over het behandelen van Koi.

IMG_0355kq

De jeugd heeft de toekomst, dus zijn zij óók een serieuze doelgroep voor Koiquestion!

De show, gezien vanuit het Doeplein, lijkt voor ons geslaagd: Druk, flinke belangstelling voor alle items in de tent, een hoop bekende en nieuwe hobbyisten gesproken en een super gezellige sfeer.
Ja, ik denk dat het Doeplein 2.0 de vorm gaat krijgen die we bij het bedenken van het concept voor ogen hadden…

Uiteraard zijn er altijd nog puntjes die optimaler kunnen, maar dat lijkt me een goed uitgangspunt voor Doeplein 2.1!
We verwelkomen jullie graag in 2016!
IMG_9278kq

De bouwers van de schitterende Torii poseren trots bij hun meesterwerkje.

Tot slot willen wij de volgende “sympathisanten van het Doeplein” hartelijk danken voor hun bijdrage:
Team Koiquestion (Organisatie en realisatie), Ruud Besems/NVN (Organisatie en realisatie), Nederkoi (Oosterse Tuin/Bonsai knippen), Secret Garden (Tuinarchitectuur), Spierings Vis (Combi bed filter), Marco Zegers/KVA (Microscopie workshops), Marlice Veenendaal (Houtbranden, schilderen), Gregor Meyer (Airbrush), A2 Koi (Koi t.b.v. workshops kwaliteitsherkenning), De waterploeg/NVN (Monitoren waterkwaliteit op het Doeplein), Filip’s Koi en Vijvershop, Kim’s Koi, Koicenter Tiel, Natsukoi, AEM products (Effecten t.b.v. PLC-workshops), Jenny Derksen (Koi sculpturen), Andre Smits (Linkmap Koikwekers), Jos Aben/Yoshikigoi (Koi t.b.v. Showvijver), Bjorn Dohmen (Airlift)
en voor de zeer interessante lezingen met vele onderwerpen danken wij: Jos Aben (Yoshikigoi), John de Leur/Chikara Koi, Joop van Tol (NVN), Christiaan Eilander (Natural Aquatic), Rob Heijmans (Dierenkliniek Landhorst), Marco Zegers (Koivijver Adviesdienst) Mike van Zijl (Nedkoi), Jos Derks (Takazumi), Paul Souren (Shinji) en Wil van der Hout (Wisikoi).

Wij vonden het geweldig dat wij een beroep op jullie mochten doen! Bedankt!!

Series Navigatie<< ZOOOO geweldig was het in Arcen!Waarom de X-Junior Kohaku nu wèl Grand Champion werd >>

Comments are closed.