Dit artikel is deel 1 van 10 in de serie Op de koffie

Berto krijgt bezoek van Okawa

Tiebo: In de eerste plaats heb ik begrepen dat ‘insiders’ jou een heel andere naam toebedelen, namelijk Berto. Waar komt deze naam vandaan en hoe wat prefereer je bij het aanspreken?
Humberto: Deze naam wordt in principe van kinds af aan naar mij toegeroepen. Omdat Humberto toch wel moeilijk was voor de meeste en Berto gemakkelijker is voor te roepen. Zo doende is het altijd Berto gebleven.

Tiebo: Dan zit je op een dag in de tuin en krijg je bezoek. Dat zal niet zo een probleem zijn, ik heb begrepen dat Houthalen een vriendelijk en gastvrij stadje is, maar dan staat er iemand voor de deur die je niet had verwacht. Wat is op dat moment je eerste gedachte en wist je meteen wie je voor je had?
Berto: Vorig jaar begin November ben ikzelf in Japan geweest bij de Japanse kweker Yuji Tanaka, bijgenaamd als Okawa (zoals de Koi Farm RED.). Wat daar dus ook ter sprake gekomen kwam, was dat ik een Koi had aangekocht bij Hans Stock. Dat ging om een Sanke die in principe niemand wilde aankopen, omwille van het feit dat ze minder mooi zou zijn. Op advies van Hans heb ik deze Koi dan toch aangekocht. De bloedlijn is afkomstig van Momataro en door Tanaka-san opgenomen in wat inmiddels een eigen Okawa bloedlijn is.

Drie jaar op de rij de eerste plaats in respectievelijk size 4,5 en 6

Ik heb met deze Sanke meegedaan aan de Belgische Koi Show en heb drie jaar op rij ook telkens eerste plaats behaald in Size 3, 4 en 5. Hij was ook beste in variëteit. 
Een nicht van mijn Sanke heeft vorig jaar de derde plaats behaald op de All Japan Koi Show in Tokyo. 
Dat was dan ook de aanleiding van het Japans bezoek waarbij Yuji Tanaka ineens bij mij aan de deur stond. Op het eerste gezicht wist ik meteen wie het was, maar ik was wel verrast om hem te zien hier in Houthalen.

Okawa visits Berto

Helemaal links is Yuji Tanaka met Berto. Hans van Quality Koi staat er in alle opzichten achter.

Tiebo: Had Tanaka-san zijn tomtom vanuit Japan ingesteld op Houthalen of wees iemand hem de weg?
Berto: Op 26 juli heeft Hans van Quality Koi een opendeurdag gehad waarmee ze de jarenlange samenwerking met Okawa Nishikigoi Koicenter willen vieren. Op deze dag was ook Yuji Tanaka aanwezig. Zo is maandag 27 juli het bezoek tot in Houthalen tot stand gekomen.

Tiebo: Had het bezoek nog een speciale reden? Wij hebben begrepen dat het om een of enkele bijzondere Koi te doen was. Als dit voldoende is voor een Japanse kweker om je te bezoeken, zijn wij zeker benieuwd. Kun je hierover iets vertellen?
Berto: De reden om het bezoek draaide zich allemaal om de Sanke die ik had aangekocht bij Hans Stock zoals ik reeds noemde. Ik kreeg al vlug de vraag om hem te scheppen en te bowlen, waardoor hij hem heel goed heeft kunnen bekijken. Tussen de lippen door zei hij: ‘Hoe kan zo een goede Koi door de mazen van het net glippen?’, zo sprak hij zonder enige kwade bedoelingen. Ze zitten in een goede vijver met een goede waterkwaliteit en daar was Yuji Tanaka zeer tevreden over. Hij zag ook dat elke Koi goed verzorgd wordt. Als ik deze Koi op deze kwaliteit kan behouden zou het goed mogelijk zijn dat ik volgend jaar met mijn grote Sanke Adult Champion speel, maar dan moet alles goed meezitten.

Okawa visits Berto

Alsof bij het volle verstand buigt het drietal zich over de kwaliteit van deze Koi.

Okawa visits Berto

Tegen ieder ander zou ik gezegd hebben:”kijken doe je met je ogen”, maar van een man als Yuji Tanaka schroom ik een prive workshop beslist niet.

Okawa visits Berto

De Sanke in kwestie. Een Koi met een prachtige ferme staart en sumi dat zo mooi is samengetrokken; echt bizar. En zie je dat dit nog beslist niet het einde is?

Tiebo: Wat vond Tanaka-san van de rest van je vijver en hobby-geluk?
Berto: Hij was toch enthousiast over de waterkwaliteit en de filtratie van de vijver. Ik heb drie bodemdrains, waarvan twee met luchtspinners, een meerkamerfilter, twee ultra sieves (1 voor de skimmerlijn en 1 voor de filterlijn) en twee UV lampen in mijn vijver. Daartoe hoop ik volgend jaar ook een trickle heb voorzien om de waterkwaliteit nog wat op te krikken. Het geheel van vijver en tuin vond hij ook heel mooi.

Graag wil ik ook eens aan de All Japan Koi Show meedoen

 

Okawa visits Berto

De tuin van Berto is ook een leefgenot…

Tiebo: Verwacht de kweker nu ook dat je eens bij hem langskomt volgens goed Belgisch fatsoen? Berto: Voor mij stond nu al vast, alvorens dat Yuji Tanaka bij mij is langsgekomen, dat ik volgend jaar weer afreis naar Japan. Om daar mijn twee Kohaku te gaan bekijken die ik daar nog heb zitten. Graag wil ik ook eens aan de All Japan Koi Show meedoen. Okawa visits Berto

Tiebo: Wil je zelf nog iets kwijt over deze unieke ervaring?
Berto: Ik ben zelf in Japan geweest en vond het heel gemoedelijke en gastvrije mensen. Een hele fijne ervaring en het bezoekje van hem had ik niet durven dromen.

Series NavigatieJoyce Trum, een Koivrouw met een schitterende Koivijver >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App