Zo nu en dan zie je anderen in de pen kruipen en Koi en diens verhaal op een dusdanige manier beschrijven dat je het zelf niet beter kan. Dat moet je niet proberen te overtreffen, maar in alle respect en dankbaarheid verzoeken om deze over te mogen vertalen en publiceren. Zo ook een tof stuk van de hand van JR Alves, een fervent liefhebber uit de Filippijnen die schrijft over zijn persoonlijke relatie met de 2015 Philippine National Koi Show Grand Champion. Volgens hem kent iedereen in de Filipijnen KoiQuestion wel en hij was dan ook vereerd dat we zijn stukje wilde vertalen en publiceren:

Ze werd aangekocht op 1 November 2013 toen zij 41 maanden oud was. Deze Isa Showa had nog veel meer in petto want bij het vieren van haar overwinning als Grand Champion meet zij 73-75 centimeter is 56 maanden oud. Dat is gosai.

Onze vriend echter was er helemaal niet zo blij mee

Op de dag dat we naar de Isa koi farm gingen samen met een vriend en haar huidige eigenaar, hadden we tot doel om goede nisai te kopen met voldoende potentie. Na een aantal uren van selecteren en discussiëren, besloot onze vriend om tot de koop over te gaan van een goede Kindai Showa. Mitsunori Isa, stemde ermee in om de Koi nog een jaar te laten doorgroeien op diens farm.

Onze vriend echter was er helemaal niet zo blij mee. Hij heeft zeer veel kennis over Koi en herkent de potentie van de vis, maar wilde ze ook zo graag onmiddellijk meenemen om van te genieten in zijn eigen vijver. Na een ronde te hebben gemaakt op de farm vertelde hij aan mijn partner Russel Tantuco en aan mij dat hij er nog eentje wilde kopen zodat hij toch een koi meteen mee naar huis kon nemen. Hij wist ook al duidelijk wat voor een Koi hij wilde betrachten; een oldskool Showa met veel rood en zwart. We grapten er zelfs over of hij niet beter een Hi-Utsuri moest kopen.

Wij adviseerden hem deze koi niet te kopen

Na een paar minuten van nadere studie op de oudere en grotere vissen van Isa-san, vroeg hij om een paar ouderwetse Sansai Showa te bowlen. Hier zat ie tussen; het was de tweede koi die voor hem gebowled werd als ik me niet vergis. Hij was onmiddelijk erg kien op het verwerven van deze koi tot zijn eigen vijverbestand. De enige obstakels die hij tegenkwam waren Russel en ik eigenlijk. Wij adviseerden hem deze koi niet te kopen omdat hij ook al diverse Koi had gekocht van ondermeer Dainichi, Yagenji, Hasegawa en natuurlijk de Isa tategoi. Hij gaf zich over en hield zich gedeisd…

Dit was de Koi bij aankoop. Sansai en vooral de verhoudingen van de body en het traditionele patroon gaven de doorslag tot aankoop.

Dit was de Koi bij aankoop. Sansai en vooral de verhoudingen van de body en het traditionele patroon gaven de doorslag tot aankoop.

Na onze eigen aankopen te hebben afgewikkeld met Isa, had onze vriend zijn moed bijeen gesprokkeld en vroeg ons te onderhandelen over de Showa.We probeerden hem er nogmaals van te weerhouden, maar nu begon hij meer en meer op bijna irritante toon, zoals een ‘verwend kindje’ dat zou doen, te stellen: ” Als ik naar de Filipijnen terug zou gaan en aan deze Koi denk, zal ik altijd spijt hebben. Ik zal er slapeloze nachten van hebben.” Tja, wat kun je dan nog inbrengen…

Na enkele minuten onderhandelen werd de Sansai aangekocht met dien verstande dat deze meteen mee mocht naar de prive vijver. Ze arriveerde eind november, begin december 2013 en ik zag haar niet eerder terug dan in februari 2014 toen ze mee deed aan de Filipijnse Nationale Koi Show, de (PNKS). Ze was een van de drie genomineerden voor Grand Champion maar verloor die strijd wel en keerde terug huiswaarts met lege handen. Niet een enkele prijs; ondanks haar schoonheid bleek de niet omvangrijke body een enorme handicap op dat moment.

Zo zwom ze erbij in 2014 op de Koi Show. Mooi, dat zeker, maar niet goed genoeg voor een grote prijs.

Zo zwom ze erbij in 2014 op de Koi Show. Mooi, dat zeker, maar niet goed genoeg voor een grote prijs.

Toen de eigenaar opnieuw gebouwd werd op een andere plek in de Filipijnse hoofdstad Maila, heeft Russel voorgesteld om voor zijn vissen te zorgen zolang als zijn eigen vijver nog niet gereed was. Hieronder ook de Isa Showa. Toen ik haar in november terug zagen schoten woorden te kort. Alle positieve bijvoegelijk naamwoorden konden niet omschrijven wat ik toen zag.

Grand Champion PNKS 2015

Nu moet je wel beginnen met kwijlen. Let op de enorm goede body, de algehele pigmentatie, de scherpte van het sashi en kiwa en natuurlijk het uiterst indrukwekkende sumi!

Ik noemde toen al dat ze zeker Grand Champion zou gaan winnen wanneer ze weer mee zou doen en zo geschiede. Ze kreeg unaniem alle stemmen van de juryleden op de PNKS 2015! Kudos gaan uit naar de kweker, de dealer Russel Tantuco en natuurlijk de koppige eigenaar en goede vriend Mr. Kaboom!

picture courtesy: JR Aves

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App