Dit artikel is deel 2 van 3 in de serie Anders vijveren kan ook

Na mijn afscheid aan Katia en haar andere (inspirerende) manier van Koi houden, kreeg ik nog een mailtje van haar met het verzoek om onderstaand bericht ook even te plaatsen. Ik doe dit graag en met plezier, onderstaand bericht is dus niet van mij maar van Katia, waarvoor zeer veel dank!

Speciaal als dank voor Engel om zo enthousiast en integer om te gaan met mens en dier. En om  de lezers van KoiQuestion nog een receptje aan te bieden. Eén van de recepten van de gouden vier (zie boek 2 van Shinji)

Voor elke vis boven de 25cm
10gr zilverrijst(of bruine rijst)
5gr groene, gele of rode paprika,hoe roder de kleur hoe rijper de paprika hoe zachter en zoeter van smaak.
3gr Shiitake
1 gram pistachenootje
5gr witte kool
5gr wortel
Mijn eigen manier van klaarmaken:

samenstelling recept 3

Breng alle ingrediënten uitgezonderd de rijst aan de kook, zorg dat alles mals/zacht is(+/- 15min.)

zacht gekookte groenten recept 3

Haal alles uit het water en laat afkoelen, in het overgebleven kookwater voeg je de rijst en kook deze mals in ongeveer 20à25 min.

het kookvocht voor de filter

Restwater van de groenten hier kook je de rijst in

Ondertussen hak je de groenten fijn(indien je kleinere vissen hebt of bij het starten van deze voeding blender je alles)
Voeg de gekookte rijst toe aan je groenten(gehakt of geblenderd )en laat alles afkoelen, indien er kookwater over is gaat dit afgekoeld in je filter? Bij mij betekend dit in het BB juist na de trommelfilter.

groenten-rijst-kookvocht

De groente en rijst gereed om te mengen, het vocht gaat naar het filter

Rijst met groenten

Klaar, smullen maar

Alvorens aan je Koi te geven proef je zelf even van deze heerlijkheid, hier wordt er regelmatig mee van gegeten als we dit recept maken voor de Koi.

Deze samenstelling zorgt voor een evenwichtige voeding met aanbreng van
Bruine rijst: vitamine B11, en de mineralen: kalium, calcium, ijzer, koper, zink, fosfor en magnesium.
Paprika: vitamines B1, B2 en C en A(paprika bevat ruim 2x keer meer vitamine C als sinaasappel) geef nooit rauwe paprika aan de Koi.
Witte kool: daar kennen we nu al de zwavelverbindingen van.
Wortel: bevat de belangrijke vitamine B11(foliumzuur)en de stof caroteen, een antioxidant die zelfs onder zeer moeilijke omstandigheden zijn rol goed vervult.
Shiitake: staat bekend om zijn geneeskrachtige werking (In Nederland wordt er onderzoek gedaan naar de werking van deze paddenstoel op kat en hond)
Pistachenoot: De kracht van het nootje zit in de olie en de eiwitten die het rijk is en het bevat ook Biotine  (ik merk ook als de groentjes fijn gehakt worden de Koi de stukjes pistache met gretigheid er uitzoeken)

Dit recept heeft tevens een antibiotische werking. Tevens stelde ik vast dat ze er lekker actief van worden. Ik stel het zo: It make the Koi happy.

PAC_1716

Happy Koi

Bij dit recept krijgen de Koi veel eten, verdeel deze hoeveelheid over de ganse dag en bewaar tussen het voeren je potje in de koelkast, hou het niet bij voor de volgende dag, de regels voor voedingshygiëne zijn ook hier van toepassing. Kook steeds vers!!!

DSC03961

Het gevaar schuilt hierin dat je werkelijk het resultaat ziet en je eventueel  geneigd zou zijn om meerdere keren dit recept te geven, doe het nooit, één keer de week is één keer de week. De Koi heeft tijd nodig om te herstellen of zijn vitaliteit op te krikken, laat je recept rustig zijn werk doen.

Ik zou er nog graag op wijzen dat deze voeding met verstand moet toegepast worden, langzaam opbouwen op gebied van samenstelling en bijvoorbeeld het fruitrecept pas in het midden van de week geven(als een vastendag per week wordt ingelast)en dan langzaam weer afbouwen.
En het allerbelangrijkste: Proef zelf even dit fijn gerechtje en zet het ook eens op je eigen menu.
Smakelijk eten!

Dit was dan echt het laatste deel over  “anders vijveren”  ik hoop dat je wat van opgestoken hebt, of dat je denkt, hé zo kan het ook. Ik probeer niemand iets op te dringen of te veroordelen om zijn {eigen}wijze van Koi-vijveren, zoals alles in het leven er zijn zoveel wegen die naar Rome leiden, ofwel er zijn zoveel manieren om jouw vijver gezond te houden, waarvan dit er ook een is!

DSC03975

Katia en haar Alain, twee Bourgondiërs…

Ik dank Katia nogmaals voor haar toegift met het recept en haar duidelijke uitleg.
Katia & Alain het ga jullie goed!

Series Navigatie<< Alternatief vijveren of gewoon; Back to natureAlternatief vijveren; het voer >>

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App