Dit artikel is deel 3 van 3 in de serie Anders vijveren kan ook

In deel één van mijn tweedelige blog’s over alternatief vijveren vroeg ik aan Katia of zij een recept van haar voer wilde geven zodat je ook een beetje begrijpt wat zij doet om het de Koi naar de zin te maken, hier was zij toch wel een beetje terughoudend, hieronder kun je lezen en begrijpen dat dit niet zomaar is.

Het recept hieronder geeft een extra boost aan vissen en water, evenals het filter

Ik ga mij beperken tot één recept, (ik verwijs hier dan ook naar de boeken van Shinji om andere recepten) omdat ik vrees dat er onbezonnen mee omgesprongen wordt, men moet deze manier van vijveren opbouwen en niet onnadenkend ineens gaan toepassen, het gaat erom eerst je waterkwaliteit op punt te brengen en de vitaliteit van je Koi stilaan hoger te brengen.
Het recept hieronder geeft een extra boost aan vissen en water, evenals het filter, maar moet met voorzichtigheid worden toegepast, ook nooit de hoeveelheden overschrijden

DSC03958

Daar krijg je trek van

Het is zeer belangrijk om bij het starten met deze voeding, men altijd de korrel mengt met het zelfgemaakte voer. Voor de hoeveelheid geeft men aan vissen in de volgende lengte:
tot 25 cm; 20 gr
tussen 25 cm tot 60 cm; 30 gr
Koi groter dan 60 cm; 40 gr, nooit meer!
Hieraan voegt men 5 gr korrel droogvoer per vis indien het de eerste keer is.

DSC03959

Alle ingrediënten van dit recept worden in gelijke hoeveelheid gegeven en wordt nooit meer als 1 keer per week gegeven.
Recept: Tomaat, banaan, erwten, ananas, vers gesneden witte kool en zuurkool.
De witte kool, zuurkool en erwten worden vooraf zacht gekookt en na afkoeling toegevoegd aan de overige ingrediënten (indien de vissen klein zijn of bij het eerste toedienen alles blenderen alvorens de korrel toe te voegen, laat rusten tot de opname van het vocht door de korrel gedaan is.

Indien er veel vruchtensap vrijkomt, geef dit dan aan je filter

Indien er veel sap is vrijgekomen bij het versnijden van het fruit geef je dit sap aan je filter dit komt het minéraliseringsproces ten goede en de voedingsstoffen komen ook bij je vissen terecht.
Dit recept kan vanaf een watertemperatuur van 12 C, indien men al langer werkt op deze wijze, en inuline in het water aanwezig is kan het vanaf 8 graden.

DSC03959

Enkele aanvullingen betreffende het recept en de samenstelling, waarvan het toedienen bevorderend werkt op het pigment en de activiteit van de Koi.
De tomaat: vooral om zijn vitamine A en B9 en een zeer belangrijk antioxidant genaamd; licopeen, de tomaat heeft ook een zeer laag suikergehalte.

Ook banaan is een goede toevoeging aan het dieet van de Koi

De banaan: de schil mag niet zwart zien, dit is een teken dat de koolhydraten al grotendeels omgezet zijn in glucose hetgeen de waarde van de  samenstelling weer  veranderd. De banaan brengt vitaminen A, B1 ,B2 ,B6 ,B11 en C en de mineralen kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer en koper in het recept, stoffen die bijdragen aan het versterken van het immuniteitssysteem. Het suikergehalte is maximaal 18,2 (afhankelijk van de rijpheid van de banaan)

DSC03960

En zo ziet het eindproduct er uit, puur en eerlijk

De ananas: bezorgd de vitamine E en bètacaroteen, het ananassap brengt de PH waarde van het recept naar beneden zodat het samen met de zuurkool de juiste omstandigheden schept voor het darmverkeer. De enzymen verkeren in een optimale omgeving. De Koi komen ook  af op de sterke geur van de ananas en smullen er gretig van.
De ideale PH waarde voor de voedingsopname ligt tussen de 6,5 en 7 waaraan dit recept beantwoord.
De erwten: zorgen voor fosforzuur, linoliumzuuren alphalinozuur, en ook vitamine A en E en vitamine B5 en B6 welke bijzonder belangrijk zijn voor het aanmaken van het bloed.

DSC03961
De zuurkool: bezorgd de nodige melkzuurbacteriën.
De (verse)witte kool: bezit de nodige zwavelverbindingen evenals thiocynaat, deze stof heeft een antibiotische werking.
De zeer belangrijke en hoognodige vitamine B12 ontbreekt aan dit recept. Daarvoor gebruiken we yoghurt in de vijver, maar nooit samen met Ananas of Kiwi.
Kiwi bevat het enzym actinidine die de eiwitten afbreken van het zuivelproduct, en Ananas bevat bromeline welke de eiwitten ook afbreken.
Men begrijpt nu beter waarom de samenstelling van het voedsel zo belangrijk is.

DSC03965

Engel: Hoe merkt u dat uw eigen voer uw Koi een gezondere Koi maakt.
Katia: Dit is het moeilijkst te beschrijven omdat het meestal pas goed te merken is in de voortdurende observatie. Het gedrag van de Koi de rust en serene sfeer die er heerst, hun weerstand tegen ziekten en parasieten.

PAC_1716

Engel: Heeft u wel eens last van parasieten of andere ongenode gasten op de huid van onze zwemmende juwelen.
Katia: In elke vijver zijn bacteriën en parasieten aanwezig, zo ook hier maar ze hebben geen invloed op onze Koi. Met andere woorden, sinds ik mijn manier van Koihouden heb opgebouwd is hun vitaliteit en weerstand dermate verbetert of vergroot dat ze de aanvallen (als die er al zijn) zelf afweren. Sinds 6 à 7 jaar is hier niets meer behandeld. Ik heb ooit op een afstrijkje wel eens Trichodina gevonden en enkele huidwormen, evenals chillodonella.

Photo0039

De gevreesde lenteproblemen zijn hier ook sinds Shinji toegepast wordt van de baan. De Koihouder is hier volledig verantwoordelijk voor, indien je niet het hele jaar voor je Koi zorgt maar in seizoenen denkt en handelt dan is in de lente het hek van de dam.

Photo0042

Engel: Heeft u een kap in de winter over de vijver.
Katia: Ja, de vijver is overkapt en er is verwarming voorzien maar wordt alleen gebruikt indien tijdens de winter de temperatuur onder de 5 C°moest duiken.

DSC02723

Engel: Wat heeft u de Shinji-leer gebracht.
Katia: Sinds ongeveer 7 jaar en het is pas sindsdien dat ik kon genieten van het Koihouden, en dat ik mezelf een beetje kon vinden in deze natuurlijke manier van handelen. Bovenal heeft het tot de gezondheid van mijn Koi bijgedragen.

sized_Kat 21 (1 van 1)aa

Engel: Wat is de meerwaarde van knoflook en yoghurt voor de Koi, en hoe beleeft u dit.
Katia: Yoghurt is sowieso een gezond product en vermits het voor menselijke consumptie is bedoeld moet het ook aan strenge voorwaarden voldoen. Het werkt op de verteringsenzymen en het kan als drager gebruikt worden om bepaalde stoffen aan de Koi toe te dienen. Het moeilijke om deze wijze van vijveren uit te leggen is de discipline en de structuur die nodig is om deze voedingswijze toe te passen. Yoghurt in de vijver gieten zal geen kwaad kunnen maar of het efficiënt is?

sized_Kat 18 (1 van 1)aaaa

Wanneer het op een bepaalde manier en op een bepaald tijdstip wordt toegevoegd heeft het wel meerwaarde. De Koi hebben hier elke week een voerstop-dag (geen vast voedsel) deze dag wordt voorbereid door de dag voordien slechts tot 14:00 uur te voeren, s’avonds krijgen ze dan een fijngesneden tomaat (de antioxidanten hebben een gunstig effect op de darm) en tevens krijgen ze hierdoor magnesium en Kalium welke nodig is voor skelet en spierweefsel.

Bij grote Koi heeft de tomaat ook een reinigende werking in de darm

Bij grote Koi heeft de tomaat ook een reinigende werking in de darm. De dag nadien (na het schoonmaken van de vijverkanalen en al hetgeen aan onderhoud moet gebeuren) krijgen ze yoghurt toegediend met of zonder de plantenaftreksels, in functie van het seizoen of een bepaalde situatie. S’avonds dienen we het knoflook poeder toe opgelost in het vijverwater. De knoflook is gunstig voor de aanmaak van het bloed en preventief tegen parasieten. Volgens recente studies verstoort knoflook de communicatie van bacteriën (Universiteit Van Groningen) Knoflook laat ook sporen achter op het water door de hoogwaardige zwavelverbindingen vergelijkbaar met de vulkanische bodemsamenstelling van de mudponds.

sized_Kat 14 a (1 van 1)bb

Engel: Ik begrijp dat wanneer er een wolk van groente in de vijver komt de vijver troebel wordt, hoelang duurt het voordat de vijver weer helder is.
Katia: Inderdaad als wij ons eigen gekookte recepten geven(ook de yoghurt) zie je dit uitdeinen op en in het water, de tijd dat de Koi dit alles verorberen is ook dit fenomeen verdwenen. Op de bodem duurt het iets langer dan een 10-tal minuten alvorens alle stukjes zijn opgesmuld. Als we garnalen geven (met schaal) dan blijft er meer op de bodem liggen, ons filter ruimt dit zonder problemen op (bacteriën moeten ook voeding krijgen hé!) Trouwens als je goed kijkt bij korrelvoer krijg je ook een olieachtige vlek te zien op je water.
En vermits wij ook altijd proberen algenrijk water te hebben en dus groenachtig troebel oogt, maakt het voor ons echt niet uit, de gezondheid van onze dieren hebben voorrang

sized_Kat 12 (1 van 1)a

Engel: Aan het einde van mijn interview vraag ik mij af of u zelf nog iets kwijt wilt of dat ik iets ben vergeten te vragen. Ik zou zeggen brand los….
Katia: Nee ik denk wel dat u alles gevraagd heeft, ik wil nog wel even het volgende kwijt aan de beginners onder ons;
Ik heb de Koihobby met veel passie beleefd, ik heb veel teleurstellingen moeten verwerken en had ik bij voorbaat geweten wat het werkelijk allemaal inhield was ik er nooit aan begonnen.

sized_Kat 10 (1 van 1)b

Ik neem echter mijn verantwoordelijkheid en zal voor mijn Koi zorgen zoals het hoort, omdat zij me ten slotte veel geleerd hebben over de waterwereld en ik heerlijke momenten aan de vijver heb doorgebracht.
De communicatie met deze wezens, het observeren van hun sociaal gedrag en het ontdekken van de persoonlijkheid van elke Koi boeit mij het meeste.
Ik heb door de Koihobby ook wel veel sympathieke mensen leren kennen.

Photo0045

Na deze wijze woorden en de zeer uitgebreide uitleg over een andere manier van Koihouden beëindig ik mijn interview. Katia bedankt voor het interview en de oeverloze tijd welke u hieraan besteed hebt in uw uitgebreide antwoorden. O ja enne de koffie was heerlijk!

Series Navigatie<< Alternatief vijveren; een toegift van Katia

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App