Dit artikel is deel 1 van 1 in de serie Kunst & Cultuur

Een afspraak om langs te komen was binnen een paar minuten beklonken via whatsap. Zijn voordeur was niet te missen liet Gregor Meijer mij nog weten: rood/wit met een Koi erop. Als iemand zoiets zegt dan heb je een voorstelling in je hoofd, maar de voordeur van Gregor was niet wat ik bedacht had. Voordat ik op de bel drukte bedacht ik al dat we deze deur zeker op de foto moesten zetten.

IMG_8596
DSC_1041Eenmaal binnen met een kop koffie voor onze neus valt het oog meteen op het voorste schilderij van een rijtje van 5 dat naast het dressoir staat, 2 schitterende Hi Utsuri’s, het lijkt wel een foto! Ook de andere schilderijen die meteen uitgestald worden zijn erg mooi, de Tancho Showa, een vis van Paul Williams, is de favoriet van Gregor. IMG_8582
En nu dan nu even de uitleg voor iedereen die geen idee heeft wat airbrush is of voor de dames onder ons die denken, airbrush…dat is toch voor je kunstnagels of degenen die denken dat het over spraytan gaat. Airbrush is het door middel van lucht spuiten van verf op een ondergrond, volgens Wikipedia is het uitgevonden in 1879 door een Amerikaan.

Misschien komen hier wel de Amerikaanse taferelen vandaan die Gregor aan het begin van zijn hobby maakte, cowboys, indianen en wolven… dat is verleden tijd voor de oud bodybuilder. Op aanraden van een buurman is Gregor begonnen met het airbrushen van Koi, zelf heeft hij overigens geen vijver in de tuin.

De eerste kunstwerkjes waren naar eigen zeggen niet heel erg natuurgetrouw

Even spieken bij de eigen Koi is er dus niet bij. De eerste kunstwerkjes waren naar eigen zeggen qua bouw, vinnen en indeling niet heel erg natuurgetrouw, daar is nu zeker geen sprake meer van. Het lijken wel foto’s! Gregor is vanaf 2000 bezig met het maken van Koischilderingen, dit heeft hij toen 10 jaar gedaan, ook overdag houdt hij zich bezig met schilderen/spuiten. Hij is namelijk schilder van beroep! In 2010 is hij gestopt met de airbrushen en is hij zich weer op z’n oude hobby, bodybuilden, gaan richten. toch kriebelde het, dus 4 jaar later is hij opnieuw begonnen met airbrushen.

Op de vraag hoe het in z’n werk gaat om zo’n schilderij te maken, volgt een heel verhaal. Het begint met een foto, deze krijgt hij toegestuurd als hij iets in opdracht maakt of gebruikt de showfoto’s van Facebook. Uiteraard vraagt hij wel even of hij de foto als voorbeeld voor z’n kunstwerk mag gebruiken. De foto wordt nagetekend op plakfolie, dit plakt hij op de plaat wat de achtergrond is voor het schilderij. Dan worden 1 voor 1 alle gekleurde vlakjes uitgesneden en krijgen ze de juiste kleur. Dat is bij de Asagi hieronder een behoorlijke klus! image1 (3)

“Ik ben geen fan van Asagi‘s, wat een werk al die schubben!”

image2 Als de vis en de achtergrond gekleurd zijn is het tijd voor het aanbrengen van schaduw en diepte, hele kleine streepjes, donkere schaduwvlakjes, het is een heel precies klusje! Gregor is ongeveer 15 uur bezig met 1 schilderij, dus de stapel die wij in zijn atelier zagen liggen daar zitten een hoop uren in! Het atelier van Gregor is het schuurtje in de tuin, compleet met verwarming, radio en afzuiging voor de verflucht. Bijna elke avond is hij hier wel een aantal uurtjes te vinden. IMG_8595
Naast alle precisie die nodig is bij het airbrushen vergt ook het onderhoud van de apparatuur de nodige accuraatheid, na elke kleur moet het apparaat grondig schoongemaakt worden. Een demonstratie van het uit elkaar halen lijkt aardig op het schoonmaken van een pistool!
IMG_8567
DSC_0961
De hobby heeft hem al op heel veel verschillende koishows gebracht, shows in Zuid-Afrika, Amerika en Europa. Hartstikke leuk vindt hij al dat reizen, maar al die schilderijen meenemen is toch een behoorlijk gesleep. Daarom is de volgende show waar Gregor te vinden is de Holland Koi Show in Arcen. Hij kijkt erg uit naar het ontmoeten van alle vrijwilligers die hij in al jaren kent! Op het Doeplein zal hij zijn kunsten live vertonen en kunnen mensen zelf ook even uitproberen hoe dat nou gaat met zo’n airbrush. Ik heb het zelf even mogen proberen en het is hartstikke lastig om uberhaupt een recht lijntje te maken, laat staan een Koi! IMG_8591

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App