Dit artikel is deel 5 van 10 in de serie Op de koffie

Deze keer mocht ik naar het Noord-Hollandse dorpje `t Zand, een dorpje ooit ontstaan als buurtschap in 1733, er stonden toen 10 huizen. Nu is dat anders, het dorp behoort nu tot de gemeente Schagen en is daarmee geen dorpje meer! Ik ga op bezoek bij Arno Durieux, ik had hem ontmoet bij Wisikoi en hij had zijn vijver compleet overdekt. Deze uitspraak intrigeerde mij en de afspraak was daarom snel gemaakt. Op het moment dat ik voor Arno zijn voordeur parkeerde kon ik nog niet vermoeden dat achter deze kleine arbeiderswoning een waar paradijs verscholen ligt. Zo zie je maar dat schijn bedriegt………
Een interview met Arno.IMG_0060

Engel:  Wie ben jij vertel eens iets over jouzelf Arno.
Arno: Eerst even een bakkie met een gevulde koek Engel, je bent niet voor niks “op de Koffie bij.. Ik werk op een grote bloembollenkwekerij met veel export, daar doe ik gedurende zo’n 60 uur per week alle voorkomende werkzaamheden. Daarnaast heb ik mijn hobby/passie en dat is natuurlijk de Koi!

IMG_0036

Het begin van de vijver

Engel: wanneer ben jij begonnen met de Koihobby.
Arno:  Dat zal in 1994 geweest zijn met een paar goudvissen, een voorgevormde vijver was het. Met langs de erfafscheiding een waterval, iets wat de buren niet leuk vonden. En dan kom je met 1 Koi, dat ging natuurlijk niet in de voorgevormde vijver. Mijn broer die in de bouw zat heeft toen een vijver gemetseld, de eerste dus van de 3 vijvers.
Engel: Hoeveel m³ is jouw vijver
Arno:  55 m³ hij lijkt dieper, dat is gezichtsbedrog omdat ik niet dieper kan dan 1,50 m. De samenstelling van de grond laat het niet toe.

IMG_0037

Er is meer

IMG_0039

En meer……

IMG_0040 (2)

Tot zover dan!

Engel: Hoe filter je en waarom.
Arno: Sieve Bleu Eco 500 en dan via een Y-stuk naar de Ecobead 140 en naar mijn trickle gevuld met Bacteriahouse. Wat ik zeer betreur aan de Ecobead is dat zij een schandalige aanvoer van 63 mm komen, waarom niet 110 mm, zo knijp je de aanvoer niet echt. Bij elke trommelfilterbakker wordt met 110 mm tot 125 mm gewerkt, daar kan het dus wel!

IMG_0056

IMG_0058

Engel: Wat is jouw mooiste aankoop ooit.
Arno: Mijn grote Showa van Isa….

IMG_0049

De zon was negatief aanwezig

IMG_0050

IMG_0051

 

IMG_0044

Engel: Welk merk voer je, en waarom.
Arno: Saki Hikari, en zoals gezegd het liefst zinkend, met een kwaliteitsvoer kun je gewoon minder voeren, en het water blijft er helderder bij!

IMG_0042

Engel: Heb je nog wensen ten opzichte van jouw vijver.
Arno: Ja, ik zou de kas willen isoleren zodat ik in de winter de vijver niet meer hoef af te dekken. Hierdoor blijft op dit moment de temperatuur in de winter op 10 C. met een geïsoleerde kas hoef ik niet meer mijn vijver af te dekken. Of ik het doen ga, ik weet het nu nog niet. In ieder geval moet een mens altijd wat te wensen hebben, toch?

IMG_0038

 

IMG_0047
Engel: Wat ben ik vergeten te vragen.
Arno: Mensen zouden zich voor zij aan de Koihobby beginnen eerst eens goed moeten inlezen. En advies halen bij verschillende Koihandelaren. En ook eens moeten praten met andere hobbyisten. Het liefst voordat er ook maar 1 m³ uit de grond gehaald is!

Ook vind ik dat er te veel Koihandelaren zijn met een vlotte babbel

Ook vind ik dat er te veel Koihandelaren zijn met een vlotte babbel waardoor de klant zich te snel laat intimideren, met van die verhalen zoals; ik heb goede contacten in Japan want die en die kweker bewaart altijd het mooi spul voor mij……….. Daarom zou het mooi zijn wanneer er een soort van register van betrouwbare Koihandelaren wordt gecreëerd. Zelf pleit ik dan ook voor een beginnersbrochure waarin de grondbeginselen van een Koivijver staan, zodat bij elke m³ de basis goed is hierdoor kun je als beginner probleemloos vijveren.

IMG_0052

Er zijn nog genoeg uitbreidings mogelijkheden

Na deze wijze woorden van visie, verlaat ik de zo typische arbeiderswoning uit 1900 en ga een prachtige ervaring rijker weer huiswaarts langs de mooie Noord-Hollandse weilanden die deze omgeving te bieden heeft.

 

Series Navigatie<< De rode draad van Peter & Marlice, …….KoiGrout’n uut Grunningen: Kieta Koi >>

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App