Dit artikel is deel 1 van 3 in de serie Anders vijveren kan ook

Soms kom je mensen tegen die “anders” in het leven zitten, en met anders bedoel ik in dit geval zij die behoedzaam omgaan met hetgeen de aarde ons toevertrouwd.
Zo kwam ik laatst bij mijn huisarts hij stelde mij een kuur voor waarop ik vroeg, kan dat niet met plantenextracten, zijn antwoord was; ik ben niet zo van de alternatieve geneeswijze, waarop ik zei; ik denk eerder dat de pilletjes vol met chemische rommel alternatief zijn, dan de door mij voorgestelde geneeswijze welke zich soms al meer dan duizend jaar bewezen heeft!downloadHet is maar hoe je omgaat met bepaalde zaken. Ik lees veel over alternatieve geneeswijzen en het gebruik van wat de aarde ons geeft daar ga ik ook zuinig mee om. Zo ook Katia Soffers, hoewel deze Belgische dame veel verder in het “anders” denken is dan ik, heb ik veel respect over haar zienswijze. Een zienswijze die zij doorgevoerd heeft in de wereld van Koi. een interview lijkt mij op zijn plaats.

Engel: Ik heb gelezen op Koivrienden dat u een “eigen” wijze van voeren heeft. Hoe doet u dat en waarom.
Katia: Een 7-tal jaar geleden maakte ik kennis met “De stille kracht van Shinji”. Wij hadden een eerste “plas” voor schildpadden rond 1990, daarna kwamen er visjes bij en het zal rond 1995 geweest zijn dat de eerste Koi aankwam, zonder dat ik maar een vermoeden had wat dit ging betekenen. Water in mijn omgeving is altijd al belangrijk geweest (mijn horoscoop is Waterman 😉 ) daarom wou ik ook water in de tuin, het verhaal dat hierop volgt zal zeer bekend klinken in de oren van de Koihobbyisten, door het plaatsen van de eerste Koi (kleintjes van een 20cm) werd de biotoop verstoord, daar waar het water altijd helder en perfect in balans was geweest begonnen nu de problemen en die waren al snel zichtbaar met als resultaat zieke Koi.
De lijdensweg was begonnen voor de Koi én voor de baasjes.

koi's & co 01-02-2007

Onze vissen in 2007

Oei dat moet ook voor u niet meegevallen zijn, kunt u daar wat meer over vertellen
Ik heb veel van die Koi verloren door onwetendheid en onkunde. Het werd een lange weg met vallen en opstaan. Bij mijn zoektocht die daar opvolgde ontdekte ik de wereld van de Koi en verdiepte mij in de problematiek om te vermijden dat ik deze dieren deed lijden. Ik maakte ook kennis met Koidokters, waarvan enkele een echte hulp hebben betekend in die periode.

Ik ontdekt dat je een echte band en contact kon leggen met deze  fantastische dieren

Ondertussen had ik ontdekt dat je een echte band en contact kon leggen met deze fantastische dieren, je houd het niet voor mogelijk als je het zelf niet hebt ervaren hoe je met hen kan communiceren, wezens uit een andere leefwereld, het fascineerde mij.

sized_Kat 19 (1 van 1)a

sized_Kat 13 (1 van 1)b

Er waren Koi bijgekomen maar de problemen waren nooit ver weg. Ondertussen werden er ook aanpassingen gedaan aan de bestaande vijver en 2 keer vergroot, een eerste keer tot +/-30 m³ en uiteindelijk tot 65 m³. De laatste aanpassing was de trommelfilter nu 5 jaar geleden. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het niet zo prettig vond toen ik ontdekte wat Koi houden werkelijk inhield. Het strookt helemaal niet met mijn levensvisie, het verspillen van water en het energieverbruik zijn hier maar enkele aspecten van.

sized_Kat 11 a

Engel: Bent u nu tevreden over de vijver zoals hij nu is, en hoeveel Koi zwemmen er in.
Katia: de vijver is niet optimaal gebouwd volgens het boekje voor een Koivijver, de reden hiervoor is dat de vijver in verschillende etappes werd vergroot en het niet de bedoeling was Koi te houden. Er zijn verschillende dieptes, van 0,50m tot 1,80m. 3 bodemdrains, 2 skimmers,2 planten-gedeelten. Wij hebben 23 Koi tussen de 60cm en de 90cm.En één diamantsteur van 130 cm!

étang 07-2014

Engel: Hoe filtert u en waarom.
Katia: Omdat wij geen Koitechneuten zijn maar Koikeepers was het voor ons belangrijk dat we onze tijd voor de Koi konden gebruiken en niet voor onderhoud en knutselwerk. We plaatsten daarvoor een trommelfilter, gevolgd door BWB een kamer met Japanse matten en de laatste kamer (hierin zitten ook de 2 pompen en het verwarmingselement) om onze planten en kruidentoevoegingen te doen.

étang 07-2014-3

Ook hebben onze Koi een eigen Jacuzzi, hier borrelen voortdurend 5 zuurstofballetjes op een oppervlakte van 200 cm X 80cm en geloof me daar zie je ze regelmatig in genieten.(daardoor is de benaming Jacuzzi ontstaan)
Wij hebben ook een Meanderschaal op de vijver staan die 75l vijverwater per minuut dynamiseert en dit 24uur X 365 dagen/jaar,

image

Als je goed kijkt kun je de wervelingen zien!

Engel: Een Meanderschaal, wat is dat precies en wat doet dit met het water.
Katia:  Zij zijn speciaal ontworpen voor binnen en buiten naar het beeld van vrij stromend water.
De wervelschalen hebben verscheidene doeleinden waarvan de eersten het louter ontspannende en verkwikkende van het horen en zien van deze schaal.
Meer en meer worden ze voor andere doeleinden gebruikt zoals bij geluidstress en de luchtkwaliteit in binnenruimtes te verbeteren. Ook in de waterzuiveringsprocessen is hun meerwaarde bekend en sommige voedingsbedrijven schakelen de wervelschalen ook in het productieproces in ter verbetering van de algehele productkwaliteit
Er is al veel onderzoek gedaan naar het effect van de schalen op de zuivering van het water en de waterkwaliteit in het algemeen.
Het meest direct waarneembare is het beluchtingsaspect.

kermit-2

Ook zijn wij blij met kikkers, eigenlijk met alles wat groeit en bloeit

Door de lemniscaat beweging (in deze beweging vind het dynamisch proces plaats, te vergelijken met de menselijke bloedsomloop, de ontdekking in de schaal van deze lemniscaatbeweging wekt altijd verwondering en verbazing op bij mensen die het waarnemen) wordt het contactoppervlak tussen water en omgeving aanzienlijk vergroot, hierdoor kan maximale gasuitwisseling plaatsvinden en een optimale opname van zuurstof. Het is algemeen bekend dat de aanwezigheid van zuurstof in het water een cruciaal element is tijdens de zuivering van water, zowel in de natuur, vijvers als zuiveringssystemen.

Wat opvalt hieraan is dat het zuurstof langer vastgehouden wordt in het water!

Een opvallend aspect hierbij en in tegenstelling tot de gangbare cascades, fonteinen en andere beluchtingssystemen is dat de zuurstof veel langer vastgehouden blijft in het water na het doorlopen van de schalen.
De speelse levendige bewegingen in de schalen vormen een deugdzaam contrast met de strakke, beredenerende rechtlijnigheid waar onze westerse leefwereld zo vol van is. Deze rechtlijnigheid komt in de natuur nauwelijks voor en ook het water stroomt in de natuur niet rechtlijnig maar steeds meanderend, kronkelend en kolkend, onophoudelijk in beweging. Enkel de mens geeft rechtlijnigheid via kanalisering, indamming, pijpleidingen, enzovoort of dwingt het zelfs tot beweegloosheid

unnamed

Binnen deze krampachtige houding van beheersing kan het zien en beleven van stromend water opnieuw een deugddoende verademing en herbronning betekenen
Om te eindigen, er zijn wetenschappelijk studies gevoerd rond de werking van deze schalen ondermeer aan de KUL en recent ook in Nederland.

DSC02723

Ook in de koude straalt de tuin rust uit

Het zou mij te ver leiden om ook nog de vele toepassingen van productieverbetering toe te lichten zowel in de industrie als de landbouw maar onder de benaming van Flowforms is heel wat informatie te vinden.
Engel: Wat vinden de Koi het lekkerst van uw eigen voer.
Katia: 40 à 50% van ons voer is korrelvoer de rest zijn onze Shinji-recepten en het is duidelijk dat het eigen gekookte voer waar ze verzot op zijn, dit merk je ook goed want zelfs de schuchtersten eten dan uit de hand.

PAC_1687

Rust en eenvoud dat is wat wij nastreven

Katia zal in het volgende en laatste deel een recept van Koivoer geven zodat je een indruk hebt waar zij mee bezig is, en wat er bij komt kijken.

 

 

 

 

Series NavigatieAlternatief vijveren; een toegift van Katia >>

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App