Dit artikel is deel 4 van 10 in de serie Op de koffie

Vandaag trek ik naar Zaandam, de stad die ooit het technisch handelscentrum van Europa was, daar waar je de grootste en trentsetting Linoleumfabriek tegen komt. En je altijd trek in een kop Chocolademelk krijgt ook al is het hartje zomer, Zaandam de stad waar de Saen stroomt waar het Czaar Peterhuis staat, die stad daar ga ik naar toe, bruisend Zaandam dus.

czaar-peterhuisje-gr

Peter Boolman is mijn doel om zijn vijver te bezoeken en eens te horen hoe hij zijn vijver op orde houd. Dit in het kader van “Op de koffie bij..”

IMG_0011

Het geliefde plekje van Marlice & Peter

Engel: Peter, jij behoord tot een van de weinigen die zichzelf hebben opgegeven voor “op de koffie bij…” vertel eens wat over jezelf, wie ben jij en wat doe jij in het dagelijkse leven. En waarom wilde jij jouw vijver showen aan onze lezers, een initiatief wat ik erg leuk vind en hoop dat er meer mensen het lef hebben wat jij getoond hebt!
Peter: Ik ben beroeps brandweer bij Gooi en Vechtstreek daarnaast ben ik vrijwilliger bij de brandweer te Zaanstad. En heb ik natuurlijk Koi als hobby, en sportduiken daar doe ik ook aan, eigenlijk vind ik alles wat met water te maken heeft wel leuk.

Koi is mijn passie en dat mag iedereen weten

Om op jouw vraag terug te komen van het “waarom” als ik ergens in stap dan ga ik er 100 % voor. Koi is mijn passie en dat mag iedereen weten, en misschien breng ik met mijn vijver iemand op een goed idee, dat moet jou als kennisdeler toch wel aanspreken!

IMG_0004

Engel: Hoe lang vijver jij al, en hoe ben jij begonnen.
Peter: Ongeveer april 2013 zal ik begonnen zijn met een klein vijvertje en niet meteen met goudvissen maar echt meteen met Koi. Een jaartje later heb ik een grotere gebouwd en dat is meteen de huidige vijver van 8 m³.

IMG_0005

Helaas had de UV het net een week begeven….

Engel: Hoe filter jij.
Peter: Met een Sieve en een Super Bead en een UV ertussen, wat binnen komt via een beluchtte bodemdrain en een skimmer. Dit gaat via twee uitgangen retour.

IMG_0006

Engel: Wat is jouw mooiste Koi in jouw vijver, en welke staat nog op jouw verlanglijstje.
Peter: Dat is mijn Sanke, en graag zou ik er nog een Ochiba en Tancho Kohaku bij willen hebben. Tevens heb ik in Japan bij Marujyu twee Koi in azukari zitten een tosai Kohaku en een Sanke.

Engel: Veel Koiliefhebbers hebben als 2e hobby Karpervissen, persoonlijk heb ik er niks mee want ik wordt erg zenuwachtig van vissen, hoe zit dat bij jou.
Peter: Als klein jochie ben ik Karpervisser geweest en nu zit ik een tijd op de roofvissen wat wel erg spannend om te doen is. Maar nu vanwege dat ik het nogal druk heb komt er weinig van de visserij.

Engel: Waar selecteer jij bij aankoop een Koi op.
Peter: Ik kijk eerst hoe winkel er uit ziet en hoe je ontvangen wordt. Dan pas ga ik naar de Koi kijken.

daarnaast let mijn vriendin Marlice op de gebreken aan de Koi

Deze moeten er gezond bij zwemmen, geen scheurtjes of gekke plekjes hebben etc. Ik let altijd op de kleur, en het patroon, daarnaast let mijn vriendin Marlice op de gebreken aan de Koi, zoals een vinnetje wat niet lekker zit. Ook moet ik zeggen dat ik een vorm van kleurenblindheid heb, daarom kan ik de kleuren rood niet op zijn waarde inschatten.

IMG_0017 (2)

Engel: Ik zie dat jij hier een mooie Sanke op de schoorsteen van jouw allesbrander hebt staan. Ben jij zo kunstzinnig bezig of heb je deze gekocht, enne in het kader van de kennisdeling; waar?
Peter: Hahahaha, nee die heb ik niet gekocht of gekregen, deze maakt mijn vriendin Marlice…

IMG_0015

Marlice in haar Atellier

Hier zie ik Marlice die toch echt niet om een woordje verlegen zit, een beetje verlegen worden want ik wil als echtgenoot van een zijdeschilderes hier meer over weten. Marlice laat mij haar atelierruimte zien. En hoe zij deze op hout gebrande schilderijen maakt. Ik was werkelijk perplex want niet alleen van haar creatieve skills was ik onder de indruk, nee ik kreeg zowaar ook nog een cadeau van Marlice, een voor het team KoiQuestion. TROTS was ik dat ik dit in ontvangst mocht nemen. Een cadeau zo spontaan en lief dat verdient in onze stand een ereplekje. Marlice zeer bedankt voor deze leuke en originele geste!

IMG_0019

Na nog één heerlijke kop koffie trok ik huiswaarts, twee gepassioneerde Koiliefhebbers achter mij latend,  langs de Cacaofabriek stiekem kreeg ik toch weer trek in chocolademelk!

4

3

1Foto Czaar Peterhuis: Zaans museum

 

Series Navigatie<< Lekker blote vissen kijken bij Mike SnadenHet overdekte paradijs in`t Zand >>

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App