Dit artikel is deel 11 van 11 in de serie Belgian Koi Show 2015

In de Japanse tuin van Hasselt klikken de fotocamera’s er lustig op los in het hoekje van het showterrein waar zich de vats bevinden waarin het gros van de Major-award winnaars statig hun rondjes zwemmen. Een stukje verderop, in vat nummer 32, zwom echter ook een sublieme Koi, iets kleiner van stuk dan al het “size 7-geweld” van Floor v. Dommelen en Nico Dewulf, maar zéker niet minder interessant!
De jury had dit uiteraard snel in de gaten en zo ging deze nisai Showa van Isa Koifarm, want daar hebben wij het nu over, terug naar huis met de titel voor de beste Go-Sanke in sizes 3 en 4: de Young Champion.

2015-06_BKS_YC

Deze mannelijke Showa van twee jaren oud en 48cm lengte behoort toe aan Thierry Lambert, eigenaar van Shinto Japanse Koi uit het Belgische Wakken. Gezien wij afgelopen najaar een dagje met deze sympathieke Belg zijn opgetrokken tijdens de Koihunt in Niigata, was dit voor mij een mooi moment om hem weer even te spreken en iets meer “inside information” over deze Showa en over de visie van Thierry te vergaren.

“Waar ik met name van genoten heb, is de enorme ontwikkeling van het sumi van deze Koi”

Ik was redelijk verwonderd dat het hier een mannelijke Showa betreft, gezien de bouw mij toch wel vrouwelijk doet ogen. Wat mij persoonlijk opvalt aan deze vis is voornamelijk het zeer intense pigment en de mooie balans in het patroon, wat vind jijzelf aantrekkelijk aan deze Showa?
“Waar ik met name van genoten heb, is de enorme ontwikkeling van het sumi van deze Koi” begint Thierry, “de sterke punten zijn voornamelijk het gitzwarte Sumi, in combinatie met het sneeuwwitte Shiroji.
Daarnaast is de body inderdaad zeer goed te noemen voor een mannelijke Showa, terwijl de vis gewoon in de verkoopbakken heeft gezwommen bij mij in de zaak en daar niet hard gevoerd is.
Tot slot de ligging van het Hi en Sumi, nadert voor mij de perfectie en maakt dit voor mij een zeer interessante vis.
Als ik dan toch een minder punt mag noemen, is dit het motoguru. Dit had voor deelname aan shows wellicht iets beter kunnen zijn. Maar het betreft hier een vis welke ik niet speciaal voor de show heb geselecteerd en in principe gewoon voor de verkoop bedoeld is. ”.

vergelijkingsfoto YC BKS2015

De Isa Showa bij aankomst in België (l) en tijdens de BKS (r). Op deze foto is duidelijk te zien dat de ontwikkeling van het sumi spectaculair te noemen is. En dat op slechts zes maanden tijd. Ook het ietwat romige shiroji dat deze vis bezat na aankomst is tot sneeuwwit opgeklaard. Zo zien we ze graag!

“Zit daar verschil in Thierry? Zou jij anders selecteren voor een Showvis dan voor een Verkoopvis, om het maar enigszins oneerbiedig neer te pennen?”
“Uiteraard” vervolgd Thierry zijn verhaal, “Wanneer ik Koi ga selecteren, probeer ik in de huid van de hobbyist te kruipen. Voor mijn klanten zijn voornamelijk het patroon en de aankoopprijs het meest belangrijk, dus daar selecteer ik de verkoopvissen op. Uiteraard wordt er door mij ook goed gekeken naar bodyshape en huidkwaliteit, maar dit is bij het gros van de hobbyisten een onderbelicht item. Al jaren probeer ik mijn klanten te overtuigen om op Koi op de Japanse Stijl te beoordelen, maar nog steeds tevergeefs. Maar weinig mensen willen een Koi met een slecht patroon, maar met een geweldige huid en bodyshape.”

IMG_6588

Afgelopen najaar mocht Koiquestion een aantal dagen mee “op stage” met Koidealers in Niigata-Japan. Hier zien we Thierry aan het werk tijdens de selectie van een aantal interessante Koi.

“Een Sanke van Marujyu welke ik laatst op mijn Facebookpagina heb gepost om te polsen wat anderen er van vonden is hier een mooi bewijs van: iedereen wijst bij deze Koi op het mindere patroon. Niemand ziet de geweldige huidkwaliteit van deze vis!”
Ik ben het helemaal met je eens Thierry, al betrap ik mijzelf er ook vaak op dat ik ook snel val voor een mooi patroon en daardoor enigszins verblind wordt, waardoor ik dit soort vissen als de Marujyu Sanke (te) snel uit het oog verlies. De huid van deze vis is inderdaad erg goed te noemen. Een minder goed patroon, daar wen je op ten duur aan. Aan een slechte bouw of belabberde huidkwaliteit blijf je je altijd ergeren.

Sanke Maruyjukopie

Een Sanke van Marujyu is hier een mooi bewijs van: iedereen wijst bij deze Koi op het mindere patroon. Niemand ziet de geweldige huidkwaliteit van deze vis! (zie inzet)

Maar goed, qua patroon zit het bij de Young Champion helemaal gebakken. Hoe zie je de toekomst voor deze vis? Denk je dat deze Showa op latere leeftijd Adult Champion kan worden of misschien zelfs Mature?
“Moeilijk te voorspellen” aldus Thierry, “Gezien het een male is, zal hij tegen die tijd waarschijnlijk niet kunnen concurreren met vrouwelijke Showa, welke een betere body zullen hebben. Ook is dit een jonge Showa, waarbij het sumi komt en gaat. Het is daarom moeilijk in te schatten hoe dit gaat ontwikkelen de komende jaren. Zelf heb ik hier een “mirakelbron” als watervoorziening, welke het sumi omhoog lift op amper zes maand tijd. Hopelijk heeft de klant die de vis heeft aangekocht éénzelfde waterkwaliteit om de vis perfect te houden en zien wij hem volgend jaar terug. Ik hoop het van harte!”

“Een minder goed patroon, daar wen je op ten duur aan. Aan een slechte bouw of belabberde huidkwaliteit blijf je je altijd ergeren…”

Tot slot: dit jaar speel je pas voor de tweede maal mee met de BKS en nu kun je al een majoraward meenemen naar Wakken. Smaakt dit naar méér?
“Natuurlijk smaakt dit naar méér! Echter zal ik niet massa’s dollars of yennen neer gaan tellen voor Koi, speciaal om er titels mee te scoren. Ik bereid de vissen ook nooit voor, voorafgaand aan de show. Ik neem deel met Koi die overblijven in de verkoopbakken; scheppen en op weg naar de show bij wijze van spreken! Ik doe het graag op deze manier, zo kan ik de mensen aantonen dat met een betaalbare nisai, ook een mooi prijsje op een show gewonnen kan worden.
Als ze dit overigens belangrijk vinden. Want zeg nu zelf: deze Isa Showa zónder deze titel… Je zou hem toch óók in je vijver willen?!”

spandoek YoungChampion BKS2015

Namens Koiquestion van harte proficiat met deze prijs en bedankt voor de medewerking aan dit interview! We zien deze Koi, of één van je toekomstige aankopen graag verschijnen tijdens de Belgische Koishow in 2016!

Shinto Japanse Koi
Thierry Lambert
Bergstraat 6
8720 Wakken
Belgium
www.shinto.be

Series Navigatie<< De allerlaatste beelden van de beste Koi in de Benelux

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App