Dit artikel is deel 6 van 6 in de serie German Young Koi Show (Koi Expo) 2015

Europese Wakagoi Show succesvol hoogstandje

“Hoe was het in Berlijn?” Dat is wel de meest gestelde vraag aan mij de afgelopen weken. Nu het weer iets rustiger is in Koi Show land, hebben wij de tijd om onze verslaggeving op te lijnen en terug te kijken naar de gepasseerde shows. Voor mij persoonlijk was het meest opmerkelijk de German young koi Show in Berlijn. Niet alleen was het de eerste nieuwe show die ik meemaakte sinds de entree van de Euregio Koi Show, deze was ook nog eens van internationale allure. Nog niet eerder reed ik vijf uren achtereen om vissen te bekijken. Het deerde ons geen cent. Remy was met mij mee terwijl de rest van het team op de hierboven genoemde show in Oldenzaal stand hield.

Onderweg merkten we dat we het allebei ook nog wel een beetje spannend vonden. Dit was namelijk ook de eerste keer dat er op het Europese vasteland een Young Koi Show – ook wel Wakagoi show genoemd – werd gehouden. Koi tot 65cm mogen er hun rondes zwemmen in strijd om de diverse titels. Bij aankomst in de showhal bleek er een zeer hoge kwaliteit aan Koi aanwezig te zijn, waarover later meer. De Show is verdeeld over een tweetal middelgrote hallen, een buitenterrein en een aangesloten catering-ruimte met daarboven een lezing-ruimte. Niet dat je denkt, wow wat immens groot, maar wel dat je denkt wow, wat netjes geregeld allemaal. En dat is wat telt.

Impression photo's of the German Young Koi Show Berlin

Impression photo's of the German Young Koi Show Berlin

Impression photo's of the German Young Koi Show Berlin

Dit is dan meteen ook wel een sterk punt van deze Koi Show. Nagenoeg alles was tot in de puntjes geregeld en dat voel je als bezoeker. Vloerbekleding en matten met voorbedrukte logo’s heten je welkom met daarop een tweetal dames die je bij de ingang voorzien van een stempel zodat je ook vrijelijk in en uit kan lopen. De hal is ook erg mooi en van hout met sfeervolle steunbalken en lichtstraten, geen kille loods ofzo. Een gang met daarin ruimte voor kunstuitingen en hapjes verbind de betrekkelijk serene koi expositie met de bruisende beurs.

Er hadden in plaats van koi vats ook beeldhouwwerken en schilderijen kunnen hangen

De Koi zaten in niet al te grote vats waar je bijna rond omheen kon. Deze werden gefilterd met niets meer dan een airlift in combinatie met zeoliet en actief kool. Geen bruisstenen in het water waardoor je de vissen goed kan zien. Het net dat het vat overspon was geen noemenswaardige belemmering en had een grote structuur. Het geheel was opgezet als een expositie met zwarte doeken en een rode loper. Er hadden in plaats van koi vats ook beeldhouwwerken en schilderijen kunnen hangen; dan was het ook een geloofwaardige expositie geweest. In zo een serene opzet komen de excentrieke patronen en het felle kleurenpracht goed tot hun recht. Ja, je kunt stellen dat daglicht een betere weergave geeft, maar je kunt niet zeggen dat er niet alles aan gedaan was met speciale lampen die de kleuren ophalen. Het geheel was zo ingericht dat je niet bezig was, je niet stoorde aan kleinigheden, daarvoor was het te tof, te goed geregeld en de Koi te mooi.

Impression photo's of the German Young Koi Show Berlin

2015-06_BKS_AC

Grand Champion German Young Koi Show 2015 Elna koi

De beurs was ook bruisend met veel voer en techniek. Echt Koidealers die een stand hebben zie je toch minder in Duitsland dan in Nederland. Zij die er wel waren zagen een dankbaar weekend tegemoet. Ook grotere koicentra die al jaren niet meer op een beurs kwamen, hadden hun beste beentje voorgezet en vanuit Nederland waren er ook een aantal standhouders. Onder hen natuurlijk Elnakoi die er met zowel de Grand Champion als de Supreme Champion aan de haal ging. Een interview met deze en vele andere winnaars mag je nog tegemoet zien in de komende weken. We hadden maar een dag, daar we ons op de zondag weer wilden trakteren op de Euregio Koi Show met de rest van het team, maar we hebben veel mensen gesproken, veel interviews afgenomen en een paar toffe foto’s gemaakt. Hieronder een sfeerimpressie van de German Young Koi Show in Berlijn.

Conclusie is dat deze show – voor een tweede keer – eentje is waar organisatorisch niets op aan te merken valt, hoge kwaliteit Koi en ik kan zo niet drie zaken opnoemen die ze echt beter zouden moeten doen. Het is een eindje rijden naar Berlijn, maar ik vond de rit reuze meevallen. Zeker wanneer je het hele weekend hebt en eea kunt combineren met een bezoek aan de wereldstad heb je beslist een goede vrijetijdsbesteding te pakken.  Eind Augustus, twee weken na de show in Arcen, zal dezelfde Koi Expo een Koi Show organiseren, eveneens overdekt, nabij Stuttgart. Hierover later mee.

Impression photo's of the German Young Koi Show Berlin

Series Navigatie<< High Quality in High Definition

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App