Dit artikel is deel 1 van 5 in de serie Watermanagement

Dat filtering in de vijverwereld zich steeds evalueert mag zo langzamerhand duidelijk zijn. Waar eerst het heilige woord “Sieve” was staat nu gewoonlijk een trommel te draaien, de mattenkamer is zo langzamerhand ook aan het verdwijnen om plaats te maken voor de kamer met een dot lucht om zo enkele duizenden plastic tandwieltjes in de rondte te laten draaien teneinde hier een nitrificerende laag bacteriën op te creëren.

Voor deze wieltjes is het wiel opnieuw uitgevonden door de firma Mutag. Een interview met productontwikkelaar Christian Börner kan dan ook niet uitblijven.

download

Engel: Waar wordt Mutag BioChip van gemaakt.

Christian: De Mutag BioChip high performance biofilm drager is gemaakt van PE (polyethyleen).
Het wordt uitsluitend gemaakt van nieuw PE materiaal en niet van gerecycled materiaal. Hierdoor kunnen wij garanderen dat de Mutag Biochip geen milieu of biologisch schadelijke stoffen bevat zoals bij andere biofilm dragers het geval kan zijn. De Mutag Biochip is volledig vrij van fatalaten en andere plastics en bevat geen bisphenol A of andere aromatische bestanddelen. Naast PE bevat de Mutag Biochip ook nog een klein deel andere toevoegingen.
Niet organisch vulmiddel, monoester gkyveric acid (geproduceerd uit kokos vet, absoluut onschadelijk), citroenzuur en soda (na2CO3)

Engel: hoeveel bindend oppervlak heeft mutag biochip per liter materiaal.
Christian: Het oppervlakte wat beschikbaar is voor de aanhechting van een biofilm is meer dan 3000m2/m3, dit resulteert in een extreem hoog biologisch afbrekend vermogen. Ter vergelijking,de meeste conventionele biofilm dragers bieden tussen 300 en 800 m2/m3

Chips

Engel: wat is het grootste voordeel van Mutag BioChip tov andere biofilm dragers
Christian:
– efficiente upgrade van bestaande biofilters
– goede waterkwaliteit
– hogere stabiliteit in het geval van fluctuaties in het proces
– minder transportkosten door het kleine volume
– lange levensduur door flexibel, schuringsvast materiaal
– nieuw materiaal, geen herbruik, zonder plastics
– optimale aanvoer voor de micro organismes met substraat en zuurstof door een dunne biofilm
– financiel voordeel in vergelijking met andere bio film dragers per M2 door het grote oppevlakte wat beschikbaar is voor aanhechting

Engel: Kan MUTAG Biochip naast dat het toegepast wordt in bewegend bed ook toegepast worden in statisch bed?
Christian: Voor een optimaal behandelings resultaat zou de MUTAG biochip niet toegepast moeten worden in een statische bed proces omdat het een pure MBBR (Moving Bed Biofilm Reactor )  biofilm drager is, dit betekend dat de biofilm drager altijd in beweging moet blijven in het filter.

Dit kan bereikt worden door het toevoegen van lucht en/of door een geschikt mix meganisme.

Er moet rekening mee gehouden worden dat door het grote biologische oppervlakte van de MUTAG BioChip de verwijderings prestatie per m3 aanzienlijk hoger is dan bij statische bed filtermateriaal.

Met

Engel:  In Nederland wil men altijd weten wat iets kost ;-), dus wat kost MUTAG biochip per kilo/liter.
Christian: Er zijn talrijke biofilm dragers verkrijgbaar op de markt welkje qua bindend oppervlakte varieren tussen 300 en 800 m2/m3. Door deze grote  verschillen in bindend oppervlakte van de verschillende beschikbare biofilm dragers is het vergelijken van prijzen op basis van kilo en liter niet een juiste manier. Alles wat telt in de efficiente werking van de biofilm is hoeveel vierkant meter bindend oppervlakte een de klant voor zijn geld krijgt. De vierkante meter prijs de enige objectieve en eerlijke basis voor het onderling vergelijken van verschillende biofilm dragers. Om deze reden krijgt iedereen die bij ons een prijsopgave doet deze in vierkante meter. Geinteresserde kunnen ons een mail sturen met de gegevens van hun vijver/filer naar info@mutag.de

concurr

Engel: Hoelang duurt het voordat de MUTAG BioChip zijn werk optimaal doet bij een reeds opgestarte vijver?Christian: Afhankelijk van de proces condities, (bv watertemperatuur in het biofilter, ammonia hoeveelheid die verwijderd moet worden, voer hoeveelheid per dag, PH waarde, etc.) zal de biofilm zich snel vormen op het MUTAG BioChip oppervlakte. Afhankelijk van de hierboven genoemde factoren duurt het een aantal weken ( wellicht maanden bij koud water en weinig voeren) tot de Mutag BioChip volledig bedekt zijn met biomassa, waarna ze hun maximale stikstof verwijder prestatie laten zien.

Engel: In welke processen wordt de Mutag Biochip al toegepast?

De toepasbaarheid van de biochip is breed

Christian: Origineel is de Mutag BioChip ontwikkelt voor geavanceerde afvalwater behandeling in zowel de industriële als gemeentelijke sector. De toepasbaarheid van de biochip is breed, het kan voor COD/BOD verwijdering, Nitrificatie en Denitrificatie en onder bepaalde condities zelfs voor biogas productie in anaerobe reactoren. Door zijn grote bindende oppervlakte is het bewezen dat bioreactoren significant gereduceerd kunnen worden in hun volume als men gebruik maakt van de Mutag Biochip. Dit feit en de andere voordelen van het toepassen van onze media zijn ook herkend door grote toonaangevende aquaculture systeem leveranciers net als een groeiend aantal koi hobbyisten.

0

Engel: hoe lang is Mutag BioChip al op de markt?
Christian: Na verscheidene jaren diepgaand onderzoek en ontwikkeling evenals talrijke testcases is de Mutag BioChip op de markt gebracht in 2008. De wereldwijde marketing is gestart in 2010

p007_1_02(1)

Engel: Waar in Nederland kan ik de Mutag BioChip kopen?
Christian: Wij werken samen met een groot aantal bedrijven wereldwijd. Ook in Nederland is de biochip verkrijgbaar, op dit moment wordt de chip bij verschillende aquaculture leveranciers getest en na het succesvol afronden van de testface zullen deze leveranciers de chip opnemen in hun assortiment. Tot dan zullen wij de producten direct leveren vanuit ons bedrijf in Duitsland.

werking

Engel: Is jullie site ook beschikbaar in het Nederlands…
Christian: Nee, helaas is onze site niet beschikbaar in het Nederlands. Echter na dat de aankomende leveranciers hun testface afgerond hebben zullen zij informatie in het Nederlands aanbieden over de high performance biochip.

Engel: Hebben jullie ook foto of film materiaal beschikbaar om onze lezers te overtuigen?
Christian: Check youtube met als zoekterm Mutag BioChip in combinatie met Koi of Koi pond of  Koi pond filter. Verschillende Mutag BioChip kopers hebben een video geupload waarin de biochip in hun filters toegepast is.

Engel: Ik ben ook erg nieuwsgierig of de werking van Mutag Biochip beter is dan de bekende tandwieltjes, welke ik in gebruik heb in mijn filter.

Christian: In Duitsland hebben we een speciale exclusieve distributeur die verantwoordelijk is voor de verkoop van de Mutag BioChip voor de Koi filters omdat deze distributeur gespecialiseerd is in de verkoop van Koi producten. De ervaring van deze distributeur met de Mutag BioChip in de Koi hobby en die van zijn klanten leert ons dat dat je ongeveer kan zeggen dat 5 liter “tandwieltjes” vervangen kan worden met iets minder dan 1 liter Mutag Biochip en je hiermee dezelfde prestaties van je filter kunt verwachten. 100 liter tandwieltjes kun je vergelijken met 20 tot 25 liter Mutag BioChip.

Naar aanleiding van dit interview en mijn niet te stoppen nieuwsgierigheid naar alles wat met filtering te maken heeft, heb ik Christian beloofd een test met de BioChip te gaan doen. Hier zal ik deze week mee starten, nadat ik eerst een aanpassing aan mijn filter heb gedaan. Want er zitten sleuven in een wand waar het water van mijn statisch bed naar het bewegend bed stroomt. Deze moet ik eerst borgen met een stuk gaas wat weer niet te klein mag zijn in verband met dicht slippen! Zodra het goed draait zal ik mijn testgegevens bekent maken.

Met dank aan Kitty Oosterveer voor de vertaling.

 

Series NavigatieCold-blooded Koi in de winter >>

Comments are closed.