Dit artikel is deel 7 van 11 in de serie Belgian Koi Show 2015

Waarom is die Kohaku van een meter niet de grote kampioen geworden?

Terwijl zij daadwerkelijk een – bijna- meterlange Kohaku is en bovendien 20 centimeter langer meet dan haar directe concurrent?

De reden waarom zij ondanks een indrukwekkende lengte en dito lichaamsbouw niet de voorkeur van de juryleden genoot, ligt in de huidkwaliteit, het meest onderschatte kenmerk van Koi op een show. De glans van de Koi is heus niet slecht, daar denkt men namelijk vooral (en sommigen uitsluitend) aan wanneer je de term huidkwaliteit bezigt. Het euvel ligt hem voor deze vis, zeker in relatie tot de Sakai Fish Farm Kohaku van Floors Koi Show, in de pigmentatie. Een belangrijk onderdeel van de parameter huidkwaliteit is namelijk de egaliteit van de kleuren; deze toont bij voorkeur dezelfde intensiteit en kleurdiepte over de gehele lengte van de vis.

2015-06_BKS_GCb+SC

De lieveling van Nico, zijn mascotte zoals hij fier stelt, heeft lang binnen verbleven zonder direct zonlicht en dat is toch enigszins terug te zien. Dat wil niet zeggen dat het niet goed kan komen. Pigmentatie is namelijk geen vast gegeven zoals velen wel denken. Pigment wordt voortdurend uitgezweet en wanneer deze cel beter gevoed wordt door onder andere Vitamine D (zonlicht) zal de uniformiteit van het hi ook toenemen.

Daarbinnen wordt gekeken naar de kenmerken body, huidkwaliteit, patroon en algehele verschijning

Voor nu op de show geld dat de Grand Champion wordt gekozen uit de sizes 7 en groter. Daarbinnen wordt gekeken naar de kenmerken body, huidkwaliteit, patroon en algehele verschijning. De body is meer dan de lengte en alhoewel de Kohaku van Nico een echte beul is met een fantastische kop, is de lichaamsbouw van de Sakai Kohaku ook zeker uitstekend. Op het gebied van de huidkwaliteit wordt het grootste verschil gemaakt. De vis van Floor verkeert in de beste conditie.

2015-06_BKS_GCb2

Geen nood aan de man. Nico heeft ons al beloofd dat zij in 2016 gewoon, zoals in 2013, terug revanche zal nemen en er met de hoogste titel aan de haal zal gaan. Persoonlijk vind ik het heerlijk die competitie en dat niets van tevoren vast lijkt te staan. De jury, die pas na een lange training kundig wordt geacht, gaat daarin beslist niet over een nacht ijs.

2015-06_BKS_SC

Series Navigatie<< De beer uit Peer prolongeert ‘de grootste’De Major Awards van de Belgian Koi Show 2015 >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.