Dit artikel is deel 10 van 25 in de serie Op bezoek bij

Op zondagmorgen zitten wij al vroeg met een kop automatenkoffie van het tankstation in de hand gezellig mee te zingen met de muziek van de autoradio. Onze missie van vandaag: vissen kijken! Nu gebeurt dát ons wel eens vaker, maar deze reis gaat ons naar een Koidealer in het dorpje Peer (België) brengen. Een plaatsje waar ik in mijn carrière als hobbyist nog niet eerder ben geweest. Eens moet de eerste keer zijn en gelukkig is dat vandaag!

Als klein jongetje al was hij vaak langs de waterkant te vinden, gewapend met zijn hengel

Wij hebben een afspraak gemaakt met Jurgen Weyen, de eigenaar van Koi Exclusive en tevens sponsor van KoiQuestion. Dit kleine familiebedrijf is ontstaan uit de enorme passie van Jurgen voor de karper. Als klein jongetje al was hij vaak langs de waterkant te vinden, gewapend met zijn hengel en speurend naar sporen van zijn gevinde vrienden in het water.
Toen hij eindelijk zijn ouders had overgehaald om een klein vijvertje in de tuin te mogen bouwen waarin hij deze schitterende visjes als huisdier kon houden, kwam hij uiteindelijk in aanraking met de gekleurde variant van deze fantastische vis: de Nishikigoi… en de passie was ontstaan!

IMG_4928

Naast dealer is Jurgen tevens “gewoon” een gepassioneerd hobbyist

Aangekomen op de Baan naar Bree nummer 94, worden wij al opgewacht door Jurgen. Hij begeleid ons langs zijn huis naar de veranda aan de achterzijde. Direct aan de veranda grenst een zeer volwassen vijver waar talrijke Koi rustig hun baantjes zwemmen. Wij zijn direct enthousiast: hoe heerlijk moet het zijn om hartje zomer hier onder het genot van een Belgisch biertje aan de rand van de vijver te vertoeven?
“Kom maar mee” zegt Jurgen, “Dan gaan we in het Koihuis kijken”.

De sfeer van Niigata spat er vanaf!

Aan de andere zijde van het gazon zien wij een aantal tunnelkassen en een groot bouwwerk staan, welke door het gebruik van een houten framewerk en polycarbonaatplaten als twee druppels water lijkt op de greenhouses zoals wij ze afgelopen najaar bij de kwekers in Japan hebben gezien. De sfeer van Niigata spat er vanaf!
Binnen gekomen blijkt dat Jurgen zich ook hier goed heeft laten inspireren door de wijze waarop kwekers hun kweekkassen vormgeven: de kenmerkende opbouw van de greenhouses in Japan is hier perfect nagebouwd over de grote opgroeivijver en nette houten vlonders waaronder zich de meerkamerfilters en (niet zo Japanse) trommelfilters bevinden. Een tweetal flinke Bakkishowers op de rand van de vijver maken het geheel af. We wanen ons in Japan.

IMG_7506

IMG_7505 Wij wanen ons in een greenhouse bij een Japanse Koikweker…

Het enige dat ons nog doet beseffen dat wij in het Belgische land zijn, is de westerse muziek op de achtergrond. De reden dat hier de hele dag de radio aan staat, is dat het de Koi vertrouwd laat zijn met geluiden en ze minder schrikken zodra er mensen binnen komen. Wij hebben het idee dat de Koi het wel kunnen waarderen! En voor onszelf is het ook wel gezelliger dan het woeste geluid van nitrificerende Bakkishowers!

De Koi die hier in het bassin zwemmen, zijn uit het hogere segment tot aan de absolute showklasse voor de Europese Koishows. De meeste vissen worden door Jurgen zelf al op jonge leeftijd (tosai of nisai) geselecteerd bij gerenommeerde kwekers als Toshio Sakai, Nogami, Hiroi en Torazo en naar België verscheept om hier verder te ontwikkelen. Ook is het voor klanten mogelijk om een door hun aangekochte (jumbo)tosai hier door te laten ontwikkelen.
Op het moment van schrijven zijn overigens net de nieuwe jumbo tosai binnengekomen. Deze kunnen aangeschaft worden om door te laten groeien in deze opgroeiruimte.

IMG_4925 Buiten de Go-Sanke groep kun je hier ook terecht voor andere variëteiten, neem nou deze schitterende Asagi van Kataoka.

Dat hij deze manier van werken beheerst, zien wij aan de behaalde resultaten: Tosai welke van 23 naar 49 centimeter groeien in één jaar tijd (met behoud van kwaliteit uiteraard) en de vele vissen die met gemak de 80cm “aantikken” met als absolute uitschieters een Toshio Sakai Sanke van net onder de meter en een Marudoh Chagoi van maar liefst 1.02m! Wat een vis zeg! En zo mak als een lammetje, want wanneer Kitty met haar handen iets te dicht over het randje bij het water komt, slurpt de enorme goedzak zo haar pasgelakte roze nagels naar binnen. Een hoge gil met enige hilariteit tot gevolg.

IMG_4923 Sluuuuuurp!

Schermafbeelding 2015-06-14 om 22.38.30 Dat Koi in deze opgroeivijver goed gedijen, toont deze Sanke van Toshio Sakai wel aan: in slechts een jaar tijd is deze vis van 23 naar 49cm gegroeid en is de kwaliteit behouden gebleven.

Buiten deze hogere klasse Koi, waar de Go-Sanke variëteiten uiteraard de boventoon voeren, biedt Koi Exclusive ook Koi aan in de lagere prijsklassen. Deze Koi worden in een aparte loods opgevangen, direct naast de greenhouse. Zo kan eigenlijk iedere hobbyist hier wel slagen; of hij of zij nou een perfecte Kohaku zoekt om mee te gaan doen aan een show, of gewoon een leuke “zwart-rood-witte vis voor in de vijver”! Ook voor het aanleggen van jouw droomvijver kun je hier terecht; van advies over ontwerp tot het volledig verzorgen van de vijverbouw zitten in het pakket.

IMG_4932

IMG_7514 Het mooiste van de hobby… samen met hobbyisten discussiëren over Koi.

Tijdens de Belgian Koi Show aankomend weekend in Hasselt, zal Koi Exclusive een stand bemannen (nummer 31) en een aantal van zijn betere Koi mee laten spelen met de show. Wij zijn erg benieuwd wat hij zoal mee zal gaan nemen… Misschien wel een bak van over de meter??

Koi-Exclusive
Baan naar Bree 94
3990 Peer (Limburg)
België
www.koi-exclusive.be

Series Navigatie<< Hans Stock de meester in Baby Champion?Zomerliefde op het eerste gezicht, NatsuKoi >>

Comments are closed.