Dit artikel is deel 9 van 25 in de serie Op bezoek bij

Hier in het mooie Zeeuws-Vlaamse landschap zijn de dealers niet zo dik bezaaid als in het midden van het land, om eerlijk te zijn ken ik niet een Koi dealer op ‘’mijn eiland’’.Eigenlijk ook niet heel erg gek, we moeten immers betalen om in ons eigen land te komen. Is het niet via de Westerscheldetunnel dan is het wel via de Liefkeshoektunnel in België, best gek he? Maar ach daarom hebben wij ook zo’n sterke band met de Belgen en ben ik best trots op de naam Reserve Belg.

De Nederlandse dealer die het dichtst bij mijn woonplaats ligt, is Floors Koi Shop

Je zult begrijpen dat het soms vervelend is wanneer je iets nodig hebt voor onze hobby. De Nederlandse dealer die het dichtst bij mijn woonplaats ligt, is Floors Koi Shop en deze zit dan ook gelijk een eiland ofwel betaaltunnel verder. Daarom wijk ik als Reserve Belg snel uit naar het Belgisch grondgebied om daar mijn Koi hobby voor te zetten. Maar ook in België zal ik enige tijd moeten rijden om tot een Koi dealer te komen.

Vanuit mijn stage wist ik dat er een Koi dealer zich bevind rondom Gent. Het enige wat ik mij kan herinneren was de bijnaam; ‘’Meester in Baby Champion’’. Iets waar ik natuurlijk als beginnend hobbyist niks aan had… Althans dat dacht ik.

Op één van de Koi show’s zie ik het bord staan ; Baby Champion, Quality Koi België

Tijdens het kwijlen boven de show-vaten op één van de Koi show’s zie ik het bord staan ; Baby Champion, Quality Koi België. Ik dacht in mij zelf zou dit dan de dealer zijn waar ik eerder over gehoord heb? Warempel! Het is hem! Net na de show kom ik terug in contact met collega’s van mijn oude stage, zij bevestigde mijn zoektocht en zodoende stond ik enkele weken later bij Hans op de stoep.

FOTOBegin

Het werd mij vrij snel duidelijk dat deze vrij bescheiden man behoorlijk wat kennis in huis heeft en een oog heeft voor kwaliteit. Het is geen mega grote dealer maar al wat er zwemt heeft wel de kwaliteit die ik als Koi hobbyist verwacht.

Hans is één van de dealers waar ik graag kom, alleen had ik nog nooit gevraagd waar hij zijn bijnaam aan te danken heeft… Toch heb ik een tijdje terug de stoute schoenen aangetrokken en gewapend met fotocamera en een notitieblok richting Drongen vertrokken om de brandende vraag te stellen aan Hans, hoe kom je aan de bijnaam : ‘’Meester in Baby Champion? ‘’

Orlando: Jij bent goed ingeburgerd in het Koi wereldje maar wie is eigenlijk de persoon achter Quality Koi?
Hans: Ik ben iemand die een beetje ‘’ Koi Crasy’’ is! 21 jaar geleden ben ik begonnen met Quality Koi, de eerste jaren zijn zwaar geweest er was veel uitval omdat er nog heel erg weinig bekend was op het gebied van Koi houden in België. Ik ben blij dat de Ogata farm mij in die tijd heeft bijgestaan. Alleen wilde ik meer kennis vergaren en ben ik in opleiding gegaan bij een Koidokter in Engeland.

Eigenlijk waren wij vroeger de ‘’pioniers’’ op het gebied van Koi behandelen.

Na terugkomst in België is er veel veranderd, de uitval was veel minder dus de opleiding had zijn vruchten afgeworpen. Dit is in deze tijd moeilijk te begrijpen omdat nu bijna alles bekend is, echter  was dat vroeger lang niet allemaal zo gewoon. Eigenlijk waren wij vroeger de ‘’pioniers’’ op het gebied van behandelen.

Orlando : Je vertelde dat je nauw contact had met Ogata Koi, dit was 21 jaar geleden vast niet zo makkelijk als nu?
Hans: Dat klopt inderdaad, we waren als Quality Koi de eerste die Ogata koi importeerde. Later hebben we zelf contact gezocht met Okawa om Koi om bij deze kweker te gaan importeren. Ik wilde nog meer kennis vergaren daarom ben ik naar Japan geweest om daar de Mudpond’s af te vissen en te werken op de Farm van Okawa.

Foto6

Orlando: We zien dat je aanbod van Koi meestal van Ogata of Okawa komen, ben je een trouwe klant of zit er meer achter.
Hans: Wij waren de eerste dealer voor Belgie en Nederland, dit schept een band met de farm, je deelt je kennis en werkt samen. Zo respecteren we elkaar. Momenteel komt er ongeveer 85% van mijn aanbod van Ogata en Okawa.

Ik ben blij dat ik deze bijnaam heb, ik zie het als waardering van mijn Job

Orlando: Nu even ‘’To the point’’ Hoe kom je toch aan de naam ‘’Meester in Baby Champion’’?
Hans: Waarschijnlijk heb ik deze naam te danken aan het meerdere malen behalen van deze titel, wel geteld 15x helaas ook 4x net naast de titel gepakt.. Zowel op Nederlandse shows en Belgische shows. Ik ben blij dat ik deze bijnaam heb, ik zie het toch als waardering van mijn Job.

Foto5

Orlando: Dat is niet niks zo’n 14x de titel pakken Baby Champion, dat doe je vast niet zomaar?
Hans: Door de jaren heen selecteer ik continu Tosai, die laat ik opgroeien in mijn eigen vijver, zodoende leren we constant van de evolutie van de Koi. Ook door het kennen van de Farm leer je de bloedlijnen herkennen en kun je de evolutie gedeeltelijk voorspellen, daarom kopen wij ook niet bij veel farm’s.

Foto8

Orlando: Maar waarom dan de kleinere maten?
Hans: De kleinere size geeft meer uitdaging t.o.v. de grotere, Iedereen ziet bij een grote Koi wat de uitstraling is en kan redelijk de kwaliteit inschatten. Dit is bij de kleinere juist de uitdaging! Ook omdat er enorm veel kleinere Koi op de markt zijn de concurrentie enorm hoog. Om juist daar de beste uit te pikken moet je een goed en getraind oog hebben.

Foto3
Orlando: We zien vaak bij de Baby Champions dat ze redelijk ver gefinisht zijn en behoorlijke felle kleuren hebben, zijn dit dan meestal mannelijke Koi en dat deze Koi al op zijn top zit..
Hans: Veel mensen denken inderdaad dat dit zo is, maar dit is niet per definitie zo. Zeker niet bij een Kohaku, want als het Sashi al super is bij een jonge Koi zal dit bij een latere leeftijd alleen maar beter worden.

Foto4

Orlando :We praten nu allemaal over Tosai, maar als je in Japan bent staat er dan ook een kleine bowl met erop Quality Koi klaar?
Hans: Nee, Nee, gelukkig niet zeg. Zoals je hier ziet zwemmen is het niet alleen Tosai maar wordt er ook redelijk Nisai en Sansai ingekocht. We zien de laatste jaren dat er steeds meer klanten mee gaan naar Japan en daar goede Nisai en Sansai inkopen. Overigens maakt het voor mij niet uit hoe groot de Koi is als de kwaliteit er maar is.

Orlando: Waar ben je het meeste trots op in je carrière.
Hans: Waar ik zeer trots op ben is Best Tategoi op de Koi show All Japan 2008 met een 3 stap’s Kohaku. Ook het behalen van de prijs Mature Champion tijdens Kyushu koishow 2014 in Japan, tevens heeft deze Sanke dit jaar 3de gespeeld in de 80bu klasse op de Ajap shinkokai koishow.

FOTO1
Orlando: Wat kunnen we nog dit jaar van de ‘’ Meester’’ verwachten.

In Oldenzaal heb ik wederom de prijs Baby Champion weten te bemachtigen 

Hans: Helaas kon ik niet aanwezig zijn tijdens de show in Rijswijk, op dat moment zat ik in Japan om Koi te selecteren. In Oldenzaal heb ik wederom de prijs Baby Champion weten te bemachtigen. Ook zullen we Koi inzetten tijdens de show in Hasselt en Arcen.

Orlando: Wil je nog iets kwijt aan de mensen die dit lezen.
Hans: Ja, het valt mij op dat de mensen te weinig kijken naar Koi. Iedereen focust op hoe de Koi nu is en niet hoe de Koi zich kan evalueren. Ook worden meestal eerst de negatieve punten besproken van de Koi voordat de positieve benoemd worden, in mijn ogen zou dit juist anders moeten.

Foto7

En na deze wijze woorden van Hans rijd ik “tunnelloos” naar huis toe…..

Series Navigatie<< Floors Koi ShopOp bezoek bij… Koi Exclusive >>

Over Orlando de Jonge

Orlando is beslist niet vies van vis en ook niet bang van een beetje water. Als levende brandblusser en met een voorliefde voor watertechniek en PLC heeft hij bloedgroep H2O. Innovatie en kwaliteits-Koi zijn zaken waarvoor je hem wakker mag maken.

Bezoek mijn website

Comments are closed.