Zo langzamerhand kent iedereen Kim’s Koi wel, de sympathieke Belg uit het lommerrijke Boortmeerbeek te België. Kim gaat een grow out organiseren met Koi van de inmiddels wereldberoemde kweker Dainichi, en daarnaast ook nog van andere bekende kwekers zoals Izumiya Koi Farm. Knipsel Deze grow-out gebeurt net weer even anders dan dat wij gewend zijn, maar is daarom niet minder leuk en spannend. En wat nog leuker is; de Koi zijn door de hand van de meester (Kim) zelf uitgezocht. Op naar de Leuvensteenseweg 333 te Boortmeerbeek om een interview te doen met Kim zelf. IMG_9785 Engel: Ik heb begrepen dat jij een grow out gaat aanvangen met de top Koi van Dainichi, waarom Daninichi. Kim: Dainichi Koifarm behoeft voor de meeste Koiliefhebbers geen introductie.

Met Futoshi en Shigeru Mano aan het roer is deze farm de laatste jaren flink gegroeid

Deze Koifarm staat sinds jaar en dag mee aan de top en is zonder twijfel de belangrijkste Koifarm van Niigata. Op wereldvlak staan ze volgens mijn mening momenteel in de top 3, samen met Hiroshima Sakai en Momotaro Koifarm. Met Futoshi en Shigeru Mano aan het roer is deze farm de laatste jaren flink gegroeid. Deze redenen hebben er toe geleid dat ik mijn Koi voor deze grow out bij Dainichi aangeschaft heb. MARUTEN DOITSUSANKE Engel: Was het makkelijk om een respectabel aantal Koi te kunnen aanschaffen bij Dainichi.
Kim: Haha, dat is nog een heel verhaal, maar goed je vraagt er om dus krijg je ook het hele verhaal. Kijk het zit zo; Met Futoshi en Shigeru Mano bij Daninichi aan het roer heeft de grote vraag en hun drang naar verbetering hen stevig doen uitbreiden.
Deze groei is nog steeds aan de gang. Door dit grote succes is het dan ook niet eenvoudig om goeie Koi van hen te pakken te krijgen aan een ietwat redelijke prijs. Je moet opboksen tegen de dealers uit Azië, die elk jaar opnieuw grote bestellingen plaatsten en de prijzen op hun veilingen swingen soms flink de pan uit. Kohaku_21cm_3 Ik ben echter iemand die nooit opgeeft en telkens opnieuw mijn kansen waag zowel op de veilingen als bij verkoop uit hun voorraad. Dat levert gelukkig ook echt iets op en bijna elke veiling slaag ik erin om voor Kim’s Koi een aantal mooie Koi te kopen. Mijn pogingen zijn de Mano’s dan ook niet ontgaan en reis na reis wordt het contact gemoedelijker. Vooral met Futoshi-san, een leeftijdsgenoot, is het altijd fijn omgaan. De verkoop en onderhandelingen gebeuren bijna voor 90% door Shigeru-san, iemand die het klappen van de zweep door en door kent en goed weet wat hij wil.

IMG_0087Engel: Dat klinkt interessant, maar hoe zit dat nu met de grow out?
Kim: Ja daar kom ik zo op, even geduld, Deze reis is de senbetsu (het triëren van de Koi) volop bezig. Het gaat bij Dainichi zoals bekend voor 80 % om Showa en Kohaku. Vooral voor de Showa is dit jaar een “Grand Cru”-jaar bij Dainichi. De resultaten zijn erg goed en in vele bassins zwemmen er adembenemende exemplaren. Omdat er maar een beperkt aantal naar de mudponds kan, komen er in deze periode en enkel in deze periode, een paar zeer goede tosai vrij. Die wil ik dan ook absoluut te pakken krijgen voor onze klanten. De kwaliteit van deze Showa is door de goede bloedlijnen erg stabiel en ze beschikken over mooie body’s en flink groeipotentieel.

IMG_9927 Bij het eerste bezoek wordt er voor mij een eerste vijver afgesleept en na een strenge selectie komt ik uit op 6 Showa die me echt wel kunnen bekoren. Het zijn er maar 6 en ik had gehoopt er meer te kunnen vinden. Na de deal wandel ik nog wat langs de bakken en vraag aan Shigeru-san naar een bak waarin wel heel knappe exemplaren zwemmen. IMG_9423 Hij lacht even en geeft aan dat in deze bak de senbetsu nog niet gebeurd is en dat de tategoi er nog niet uit zijn. Blijkbaar hebben al vele klanten naar de Koi uit dit bassin gevraagd.

Het is die dag leerzaam om te zien hoe Shigeru-san op zeer korte tijd de Koi trieert

Samen met Matcho, mijn gids, wordt er wat heen en weer gebabbeld en Shigeru stelt ons uiteindelijk voor om 3 dagen later terug te komen. We mogen erbij zijn wanneer hij de senbetsu van deze vijver zal doen. Yes, dit zou wel eens iets kunnen worden!! IMG_0118 Het wordt die bewuste dag een heel leerzame ervaring voor mij om te zien hoe Shigeru-san op zeer korte tijd de Koi inspecteert en trieert. In een oogwenk beslist hij: tategoi (blijver) of tateshita (verkoop). Uit alle tateshita mag ik dan kiezen maar Shigeru geeft aan dat ik ook tategoi mag aanduiden die me interesseren.

001d

Een “fiere” Kim die tevreden de koop voor de Grow-out afsluit.

Uiteindelijk vind ik hier vele Koi die me kunnen bekoren, het grote voordeel van als eerste te kunnen kiezen natuurlijk. De deal eindigt met ongeveer 45 jumbo tosai, allemaal Showa, zowel tateshita als tategoi. Ze zijn bijna allemaal vrouwelijk en bijna allemaal Dainichi’s. MARUTEN DOITSUSANKE Engel: Dat wordt nu wel erg interessant, zijn deze Koi dan allemaal voor de grow out.
Kim: Ik zal je niet langer in spanning houden; Vele van deze Koi zijn van het niveau dat ook op hun veiligen aangeboden wordt, alleen zouden ze dan een veelvoud kosten van wat ik nu betaald heb. Daardoor zal ik ze nu ook kunnen aanbieden aan een prijs die je nog niet vaak gezien zal hebben voor vrouwelijke jumbo tosai van deze farm.Kohaku_21cm_3 Voor de reis al speelde ik met de idee om een speciale stunt te organiseren met jumbo tosai om 15 jaar Kim’s Koi te vieren volgend jaar. De Koi die ik vandaag gevonden heb, gaan hierin de hoofdrol spelen. Ik ga er alvast voor zorgen dat dit een actie wordt, die geen enkele serieuze Koiliefhebber wil missen.doitsu_kohaku_19cmEngel: Dus???????
Kim: Omdat we volgend jaar 15 jaar Kim’s Koi vieren, starten we op zaterdag 27 2015 met deze jumbo tosai selectie een “grow out”- competitie die zal lopen tot 10 juni 2016.1505-063 Meer info kan je vinden op onze website www.kimsKoi.be (onder “Laatste nieuws”) of op onze Facebook pagina. Je krijgt dus niet alleen de kans om een supertosai te kopen, maar kan daar bovenop ook nog eens een vliegticket naar Japan winnen. Tevens komt twee weken voor de veiling alle in te zetten Koi op deze site!1505-027 We hebben hiervoor de tosai in 4 categorieën ingedeeld, zoals je dat ook wel eens ziet op Japanse veilingen.
Categorie 1 (€ 2000 – € 2500/stuk): De “Specials”. De naam zegt het al, unieke tosai, geselecteerd uit de stock van tategoi of aangekocht  via een veiling.
Categorie 2 (€ 1195/stuk): 3 sterren “Female Guarantee”. Tosai van zeer hoge kwaliteit mèt garantie dat ze vrouwelijk zijn.
Categorie 3 (€ 595/stuk):  High quality female & sex unknown.
Categorie 4 (€ 350/stuk): High quality male & normal grade female. 1505-026 Engel: Maar Kim, ik ben natuurlijk niet helemaal naar België gekomen om te horen van jouw grow out, hoe gaat het verder in zijn werking, hoe kun je die reis naar Japan winnen.
Kim: De Koi zullen buiten voor onze zaak tentoon gesteld worden op zaterdag 27 juni 2015, om 13:00 uur. Ze zullen zwemmen in blauwe bakken, zodat je ze goed kan inspecteren. Aan elke bak hangt een foto met het nummer en de prijs van de Koi. Je vindt er ook een zakje. Wanneer je kandidaat koper bent voor een Koi, steek je een papiertje met je naam in dat zakje. Wanneer je die dag niet aanwezig kan zijn en toch wenst deel te nemen kan je ook de vissen op de website bekijken en je gegevens en keuze doormailen. Wij zorgen er dan  voor dat je naam in het juiste zakje terecht komt. Om 14:30 uur  worden de Koi toegewezen. Wanneer er verschillende kandidaten zijn, zal een onschuldige hand een naam trekken. 1505-025 Vervolgens neem je je tosai mee naar huis en is het de bedoeling dat je deze, net als een Japanse kweker, zo goed mogelijk probeert te laten uitgroeien tot een mooie nisai. Ten laatste op 7 juni 2016 mag je ons dan een filmpje bezorgen en ons laten weten hoeveel cm je Koi op dat moment meet. Alle inzendingen zullen dan per categorie op de Kim’s Koi Facebookpagina geplaatst worden gedurende 2 weken. Op 20 juni om 22u30 tellen we het aantal “likes”. Per categorie gaan telkens de 5 Koi met de meeste “likes” door naar de finale. Daarnaast kennen we zelf per categorie 1 “Wild Card” toe. De video’s van de finalisten worden dan voorgelegd aan de Japanse jury: Hisato Nogami, Futsohi Mano en Katoaka Masahito. 06Deze jury kiest één winnaar uit de finalisten van categorie 1 en categorie 2 en één winnaar uit de finalisten van categorie 3 en categorie 4 De eigenaars van de twee uitverkoren Koi winnen elk een ticket naar Japan. 04Een boeiende wedstrijd waaraan je naast een unieke Koi ook nog een vliegticket kan overhouden! Engel: Ja Kim dat klinkt inderdaad zeer goed, ik denk dat er zeer veel mensen 27 juni 2015 in hun agenda zullen reserveren. Ik wens degene die meedoen aan deze grow out zeer veel succes en dat de mooiste mag winnen! Hierna weet ik mij toch weer los te rukken aan de mooie zaak van Kim, en keer huiswaarts vanuit mijn geliefde België naar IJmuiden.

Comments are closed.