Dit artikel is deel 5 van 6 in de serie Koi University 2015

Ook vandaag weer een interview in het kader van de Koi University, een geweldige opleiding die eigenlijk iedere Koikichi zou moeten doen….. De persoon die vandaag mijn “lijdend” onderwerp is, is niemand minder dan Ad Jacobs ofwel “Mister Koi University”, het liefst had hij hier niet aan meegedaan want dit is niks voor Ad om zo in de schijnwerper te staan.

20150124_214246 (2)

Jammer dan, want omdat zijn collega’s zich wel hebben laten interviewen kon Ad er niet onder uit.
Ad Jacobs de man die het liefst ieder probleem zo klein mogelijk ziet om zo tot een oplossing komt, de man die onlosmakelijk is van zijn microscoop, de schraper, de oplosser, de man die CSI zoooooo vreselijk graag in zijn team wil hebben. Ik heb hem gevangen voor een interview, dat dan weer wel!

images (1)

Engel: Ad, wat doe jij in het dagelijkse leven naast jouw Koikichi carrière.
Ad: Mijn werk en de Koihobby zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik heb het mooiste “vak” dat er bestaat. Ik ben namelijk Forensisch Onderzoeker. Dit werk is vele jaren mijn hobby geweest. Ik genoot van het speurwerk “op de vierkante millimeter”. Door mijn werk kwam ik een jaar of 15 geleden bij een Koidealer terecht voor een onderzoek. Ik had toen nog nooit van Koi gehoord.

Het weekend daarna ben ik helaas terug moeten gaan

Ik was echter meteen onder de indruk van deze prachtige vissen en zoals later bleek in de ernstigste vorm besmet met het Koivirus. Het volgende weekend ben ik mijn eerste Koi gaan kopen. Het weekend daarna ben ik helaas terug moeten gaan omdat ze dood waren. Ik heb toen nieuwe gekocht, wetende dat ik “iets” fout had gedaan in mijn goudvissenvijver van 3500 liter.

Daarna is een periode van lezen, studie,onderzoek ontstaan

Daarna is een periode van lezen en later studie, onderzoek, testen en proeven ontstaan. Ik pakte dat aan op de manier die ik gewend was op mijn werk. Het zal je niet verwonderen dat ik die vissen wel gezond heb weten te houden. Ik had tevens een uitbreiding op mijn hobby ontdekt waarbij de Koivijver dienst deed als “plaats delict”

PICT0035

Engel: Hoe groot is jouw vijver en hoe filter jij en waarom filter jij zoals je filtert.
Ad: De goudvisvijver meegerekend is dit mijn derde vijver. Alweer meer dan tien jaar heeft de vijver een inhoud van 24,5 kubieke meter. In werkelijkheid bedraagt het volume 24.650 liter (sorry voor deze beroeps deformatie. In mijn vak doe je niets met ongeveer). Ik ben inmiddels toe aan de vierde generatie filter. Ik heb vele jaren tot volle tevredenheid gebruik gemaakt van een vierkamerfilter bestaande uit vier vortexen. Op de werking van dit filter viel niets aan te merken. Echt perfect.

Naarmate ik ouder werd zag ik steeds meer op tegen het onderhoud

Naarmate ik ouder werd begon ik echter steeds meer op te zien tegen het nogal arbeidsintensieve onderhoud van de eerste filterkamer (vortex met een rand van borstels). Met het oog op de toekomst heb ik een paar jaar geleden besloten over te stappen op een zeer onderhoudsarme trommel en heb ik het biologisch deel vervangen door één kubieke meter bewegend bed en een trickelfilter.

2014-08-08 11.36.51

Als een dergelijke ombouw niet correct wordt uitgevoerd levert dat het effect van het nieuwe vijver syndroom op. Voorzichtigheid is dus geboden. Ik kan hier nog een uur over vertellen maar wil het samenvatten dat ik tot de keuze van mijn huidige filter samenstelling ben gekomen omdat het de factoren efficiëntie, stabiele werking en onderhoudsarm in optimale vorm combineert.

304

Engel: De vraag die ik ook aan Joop van Tol en aan Richard Zewald stelde wil ik toch ook echt aan jou stellen waarom gaat iemand 8 vrije zaterdagen voor niks nakkes nada €€, een hele dag aan een stelletje Koikichi lesgeven en dan nog wel in een vakgebied wat toch wel als lastig gezien wordt. Wat motiveert jou hierin.
Ad: Och, hobby, liefhebberij, je mag het noemen hoe je zelf wilt. De zaterdagen zijn het topje van de ijsberg. Alleen al in de voorbereiding van de Koi University zitten 2000 manuren. Naast de Koi University hebben we ook nog de Basiscursus Visziekten en Waterkwaliteit.

download

Als je wilt weten wat dit is, neem een cursus bij de NVN

Binnenkort (zaterdag 26 september 2015) starten we met een nieuwe cursus “Microscopisch Onderzoek” en aan de nieuwe cursussen “Wondbehandeling” en “ Vijverbouw” wordt ook al gewerkt. Aan deze cursussen gaat veel voorbereiding en onderzoek vooraf. De nieuwe cursussen vormen een legitiem excuus om te onderzoeken en dus om bij te leren. Met name de Koi University biedt een unieke kans om kennis te delen en mensen te leren kennen onder positieve omstandigheden. In mijn dagelijkse werk is meestal het tegenovergestelde het geval. Om op het puntje “lastig” in jouw vraag terug te komen is voor mij het lesgeven het lastigste. Ik ben nu eenmaal een onderzoeker en geen docent.

PICT0035 (1)

Ad op onderzoek in zijn eigen vijver

Engel: Ik kom er langzaam achter dat er toch echt meer te zien is door een microscoop dan alleen een Costia, of een Ankerworm. Wat was het meest vreemde wat jij ooit door jouw microscoop gezien hebt, in de zin van hé, wat heb ik nou op mijn glasplaat(je) liggen.
Ad: Ik kijk nergens meer van op. Nog niet zo lang geleden kwam in een gesprek met een collega ter sprake dat we van mening waren dat we eigenlijk alle denkbare zaken al eens hadden meegemaakt. Een dag later deden we samen een onderzoek dat nog bizarder was dan alles wat we daarvoor hadden meegemaakt.

En nee ik ga daar niet over uitwijden

En nee ik ga daar niet over uitwijden. Je weet dat ik niet kan stoppen als ik op de praatstoel zit maar dat gaat niet op als het over mijn werk gaat. Misschien is het vertellen tijdens het lesgeven wel compensatie gedrag voor het zwijgen over mijn werk.

Engel: Ik heb begrepen dat jij vaker dit soort lessen geeft aan Koikichi’s, wat is het leukste dat jij hebt meegemaakt tijdens de les. Immers iedereen heeft wel een leuke anekdote, toch?
Ad: Er zijn best leuke anekdotes maar die hebben Joop en Richard waarschijnlijk al verteld. Wat niemand weet is dat ik tijdens de lessen standpunten inneem waar ik zelf niet achter sta. Dat doe ik om discussies los te maken. Niet zelden ventileer ik een standpunt dat haaks op de mening van Joop staat terwijl ik het eigenlijk volmondig met hem eens ben.

Een voorbeeld is het behandelen in de vijver of in een behandelbak

Een voorbeeld is het behandelen in de vijver of in een behandelbak. Joop pleit voor de behandelbak. Daar is geen speld tussen te krijgen. Hij heeft volledig gelijk. Toch begin ik stee vast over behandelen in de vijver. Niet omdat ik daar achter sta maar omdat ik weet dat 99,9% van de Koi liefhebbers dit doet maar dat iemand het na het betoog van Joop durft te zeggen. Ik dus wel. Het grapje is dat dit niet met Joop is afgesproken en dat hij dit dus niet weet totdat hij dit leest.

Joop

Iets zegt mij dat Joop het weet……

Draadalgen, of eigenlijk antidraadalg middeltjes zijn ook een dankbaar item om de knuppel in het hoenderhok te werpen. Ik beëindig de discussies over dat soort middelen liefst met de opmerking dat ik het perfecte middel tegen draadalgen weet. Daarna hul ik mij in stilzwijgen. Er is dan altijd wel iemand die dat geheim wil weten. Ik antwoord dan dat Valium het beste middel is tegen draagalg. Het is uitsluitend verkrijgbaar op doktersvoorschrift en je moet het drie maal daags innemen met veel water. De draadalg gaat daar weliswaar niet van weg maar dat interesseert je dan geen barst! :p

20150221_154037

Je komt toch ook Ad, lijkt Joop hier te vragen

Engel: Uhhh wat ben ik nog vergeten te vragen Ad, en wat zou jij dus nog graag even kwijt willen. Enne neem je tijd want hier kan dat 😉
Ad: Ha ha, als ik niet beter wist zou ik denken dat je mij uitdaagt. Je kent mij inmiddels lang genoeg om te weten dat ik maar al te graag op de praatstoel ga zitten als het over Koi gaat. Ik vind dat ik al te veel “geheimen” heb verklapt.

images (2)Ad bedankt voor dit interessante interview, ook bedankt voor jouw inzet om mij iets bij te brengen!

Series Navigatie<< Richard Zewald een Koikichi op microniveau?Beproeving voor toekomstig heldendom in Echteld >>

Comments are closed.