Dit artikel is deel 3 van 11 in de serie InterKoi 2015

Op 25 en 26 april staat de Interkoi weer op het programma. De show die jarenlang de aftrap betekende van het nieuwe showseizoen staat voor dit jaar als tweede op de kalender. Met een kort maandje op de teller na de eerste show dit jaar in Rijswijk, wordt de keuze betreffende de Koi line-up van de deelnemende handelaren en hobbyisten steeds belangrijker. Worden dezelfde Koi meegenomen of worden andere exemplaren ingezet?

Plakat_2015_A1

Ook dit jaar wordt de Messe Kalkar weer aangedaan

 

Waar vroeger de top hobbyisten en dealers vaak deelnamen met een enkele top vis over een heel seizoen , zien we sinds vorig jaar een verschuiving waarbij het topsegment van de hobbyisten de beschikking hebben over meerdere titelwaardige exemplaren.

Alhoewel het telkens meebrengen van dezelfde vis in showwaardige conditie zeker geen sinecure is, zagen we vroeger dat bij de inzet van  eenzelfde vis over het hele seizoen de algehele conditie van het desbetreffende dier wat afneemt. Ik heb het hier dan puur over de conditie van de Koi en niet de kwaliteit.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel

Screenshot-2014-04-12-13.52.15

Gaat deze schoonheid er wederom met de titel vandoor? (KOIKLAN 2014)

 

Het is altijd een overweging die gemaakt dient te worden tussen het bijhouden van de body versus de huidconditie, niet te verwarren met huidkwaliteit.  Inde regel dient de huidkwaliteit van een Koi goed tot zeer goed te zijn om een vis überhaupt mee te nemen naar een show, het gaat echter om de conditie van de huid die onderhevig is aan de keuzes die de deelnemer neemt en de technieken die worden toegepast naar aanleiding van deze keuzes.  Ik heb het dan met name over de body in relatie tot de techniek die benodigd is om de vis in te klaren voor een evenement over het seizoen.

De ene keer wordt de zuiverheid wat achter gesteld op de body

Waar de een het accent meer legt op de body en de vis minder in laat klaren, doet de ander dit weer op een wat andere manier.  Afhankelijk van het type show, namelijk ZNA of shinkokai, wordt gestreefd naar een compromis hierin om een zo hoog mogelijke score bij de jury te kunnen behalen. De ene keer wordt de zuiverheid wat achter gesteld op de body, de andere keer ligt het accent meer op het doen inklaren van de Koi.

euregio gc 2014

De desbetreffende Grand Champion op de Euregio Koishow vorig jaar (Koi Club Nederland 2015)

 Hier gaan we binnenkort met de KoiQuestion rankings zeker meer aandacht aan besteden.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. Er zijn ook Koi die bijna iedere show erg mooi zitten. Dit is per specifieke Koi verschillend. De één kan wat meer hebben dan de ander, maar een grote factor is ook zeker de ambacht die bij de voorbereiding op een show komt kijken. Een mooi voorbeeld is de kohaku die afgelopen Euregio Koishow Grand Champion speelde. Deze vis wordt veelvuldig meegenomen, maar is over het algemeen erg constant in goede conditie. De vis is op zichzelf dan al een groots compliment voor de eigenaar.

Ik stel voor om de aankomende shows dit jaar met dit in het achterhoofd eens naar de vissen te gaan kijken. De wedstrijden worden dan spannender en leerzamer om te volgen naar mijn bescheiden mening. Hier gaan we binnenkort met de KoiQuestion rankings zeker meer aandacht aan besteden.

De Interkoi wordt ook dit jaar weer gehouden in de Messe Kalkar:

Wunderland Kalkar
Griether Strasse 110-120
47546 Kalkar

Ik hoop jullie daar tegen het lijf te lopen.

Biss bald, und viel Koi Vergnügen beim Interkoi 2015

Series Navigatie<< Goede 88 centimeter troeft Maruten af in KalkarRed@Dot does it! Grand Champion Kalkar 2015 >>

Over Patrick Oude Groeniger

Patrick weet als milieukundige de hobby en zijn passie voor watermanagement vanuit nano-perspectief te bejegenen en ziet het als een uitdaging een beter begrip hiervoor te kweken om hobbyisten vooruit te helpen. De Twentenaar maakte van zijn hobby zijn werk en is werkzaam als Process Engineer bij JOTEM waterbehandeling.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App