De cursus Koi kopen, stond al eventjes op mijn verlanglijstje om deze te volgen. Helaas zit deze module niet in de Koi University die ik momenteel volg, de beslissing was dan ook snel genomen en heb ik mij opgegeven voor de cursus. Afgelopen Zaterdag was het dan zover, we mochten weer naar Echteld!

Foto720-O48QWBHU

“We” dat zijn Leon Kosten en ik, wij hadden afgesproken om de cursus te gaan doen, hij is een Koikichi in hart en nieren! Eenmaal in Echteld aangekomen was het opvallend rustig, even later bleek dat de cursus pas om 10:00 uur startte in plaats van 09:30 uur. Deze tijd was ik gewend van de cursus Koi University, dit gaf ons de gelegenheid om Ad Jacobs te helpen de spullen alvast even klaar te zetten. Even later druppelden de mensen binnen en zowaar daar zag ik een mede student van de Koi University!

Voorstelronde

Onze andere cursusleider Theo van Bladel vraagt ons om zich voor te stellen en meteen te melden wat jouw beste Koi is. Een opmerkelijk verhaal komt boven tafel, een van de cursisten verteld dat er een groot hek en stroom rond de vijver staat voor zijn ‘’kleine’’. Iedereen kijkt verschrikt en de vraag wordt gesteld; Toch geen 230v mag ik hopen! De man lacht en verteld dat het schrikdraad is voor de reiger 😉 Gelukkig iedereen haalt weer met een gerust hart adem!

Is dit dan per definitie de beste Koi vraagt Theo?

Op de vraag van Theo van Bladel wat is jouw beste Koi wordt veelal de Chagoi genoemd met het argument; Dat is de Koi die altijd naar mij toekomt en waar ik respons van krijg. Is deze Koi dan per definitie de beste Koi vraagt Theo? De meeste blijven dan een antwoord verschuldigd..  Maar ook dat is geen ramp, we zitten immers deze dag niet voor niks op de cursus.
Wel weten we gelijk dat het merendeel van de cursisten kiezen voor de geaardheid van de Koi dan voor de perfecte bouw i.c.m. de sublieme huidkwaliteit. Is dit slecht? In mijn ogen juist het tegendeel! We moeten namelijk voor ons zelf bepalen wat we belangrijkste vinden en wat het doel is wat men wilt bereiken van onze vijver.

Voorstelronde2

Na het voorstelronde verteld Theo wat de bedoeling is van deze dag, we starten met de verschillende variëteiten die er zijn. Ook krijgen we handvatten om de Koi in de juiste groep te kunnen indelen. Zo wordt er ondermeer verteld dat we moeten kijken of de Koi wel of niet metallic is, of de Koi doitsu (schubloze) of wagoi (geschubte) is. Er zijn nog een tal van aspecten die we kunnen gebruiken om de koi te kunnen herkennen. We lopen gedurende ochtend alle variëteiten af en bespreken waar bijvoorbeeld de ideale Showa aan moet voldoen. Hier moeten we denken aan de aanwezigheid van het zwart/rood/wit op de kop van de Koi en het zwart in de borstvinnen. Een leuk weetje is; het zwart ook wel sumi genoemd in de borstvinnen heet in het Japans Motoguro.

Motoguro

Deze borstvinnen hebben overduidelijk “Motoguro”

 

Na de lunch pauze worden we ingedeeld in groepen van vier personen, elk krijgen we een ander budget mee waar we een Koi van moeten kopen. Één persoon was de koper en de andere drie waren adviseurs. Wij hadden we een budget €1000,- , de koper wilde graag een Ochiba Shigure. Voor dat geld wilde hij een Nisai (2-jarige Koi), female en een vijf stappen patroon.
Theo verteld dat we ook moesten beslissen waar we de Koi gingen kopen en of we een specifieke kweker wilde. Nadat elke groep klaar was gingen we de keuze’s spreken, we kwamen er achter dat bijvoorbeeld bij een Koi van €100,- de kweker niet echt belangrijk is maar juist bij een Koi van €2500,- weer wel.

3

4

Later in de middag krijgen we gezamenlijk allemaal foto’s te zien en gaan we aan de hand van deze foto’s beoordelen welke variëteit en kwaliteit de Koi is, uiteraard moeten wij er ook een prijskaartje aanhangen. Zo blijkt dat we er soms toch best wel dichtbij zitten!

We sluiten de dag af, het theorie gedeelte van deze cursus zit er op. Maar voor de mensen die het willen is er ook nog een praktijk gedeelte die gepland staat op 4 juli dit jaar.

Over Orlando de Jonge

Orlando is beslist niet vies van vis en ook niet bang van een beetje water. Als levende brandblusser en met een voorliefde voor watertechniek en PLC heeft hij bloedgroep H2O. Innovatie en kwaliteits-Koi zijn zaken waarvoor je hem wakker mag maken.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App