Dit artikel is deel 13 van 17 in de serie All European Shinkokai Koishow 2015

Op de Koi show in Rijswijk werden vele Koi van allure ingezet. Een van hen was een Goshiki van Koicenter Tiel. Ze werd de beste in haar soort bevonden. Omdat de Goshiki volgens onze recente poll al als een van de populairste variëteiten buiten de gosanke werd beoordeeld, leek het me leuk om deze eens nader te bekijken en beoordelen.

Algehele verschijning
2015-03_Shinkokai_Best-Goshiki

De Goshiki is een knappe verschijning en de eerste indruk is er eentje die telt. Als je zo naar deze Koi kijkt, wat zijn dan de eerste woorden en ingevingen die je te binnen schieten? Bij mij waren dat; “wauw”, “clean” en “mooie bouw”. Een goed begin dacht ik zo. Er is balans en ik stoor me nergens bijzonder aan. Wat mij wel meteen opvalt zijn de prachtige borstvinnen, maar ook de rugvin staat fier en de vis blaakt van gezondheid. Het belangrijkste is toch wel het onverstoorde rode patroon. Deze wil ik wel beter bekijken; Zeker een 8,5 waard.

Body en Lichaamsbouw

Detailfoto's best in variety Goshiki European Shinkokai Koi Show
De body van deze Goshiki mag er zeker zijn. Daarmee bedoel ik niet alleen dat ze mooi breed in de schouders is, maar de proporties van het hoofd in verhouding tot het lichaam zijn ook erg goed. Let op de mooie lange kieuwplaten, iets dat ik graag zie. Op de foto lijken de ogen een millimeter uit het lood te staan, doch wanneer je de vis ziet zwemmen ‘oogt’ dit niet aanwezig. Veel belangrijker is dat ze mooi aan de zijkant staan. De brede schouders lopen langzaam naar de staart waar ik een iets dikkere ozutsu zeker had gewaardeerd, maar dit kan ook het patroon zijn, waarover hieronder meer. Al met al wel een sterke bouw die ik graag zie bij deze vissen. Dat is wel een 7.8 waard.

Huidkwaliteit

Detailfoto's best in variety Goshiki European Shinkokai Koi Show
We kunnen duidelijk zien dat het hi overal dezelfde intensiteit heeft en dat is buiten wenselijk, ook erg mooi. De kleurintensiteit zelf is zacht, maar wel diep aanwezig. De Huidkwaliteit toont eigenlijk een Goshiki die nog helemaal niet gefinisht is en ik denk dat onder de juiste omstandigheden het hi nog een stuk roder kan worden en het shiroji witter. Of dit ook daadwerkelijk het geval zal zijn is afhankelijk van de leefomgeving en de bloedlijn (lees: genen van de Koi). Kwa huidkristallen. De helderheid is het sterkste punt en voor een Goshiki is het zeker prachtig wanneer het hi niet ‘besmet’ is met het blauw tot zwarte pigment dat we zien in het Shiroji. een 7.8.

Patroon

Detailfoto's best in variety Goshiki European Shinkokai Koi Show

Het patroon vind ik tof. Het belangrijkste is dat er balans is. Daarnaast vind ik het mooi dat het zo mooi over het lichaam slingert. Kijken we naar het hoofd, dan stopt het patroon tot vlak na de ogen; conform het boekje. Aan de andere uiteinde is het net even andere koek. Daar loopt het patroon helemaal door tot aan de staartaanzet. Hierdoor lijkt de staartvin kleiner en het staartdeel smaller. Dat is jammer, maar je kunt nu eenmaal niet alles hebben. Het kiwa is vooral maruzome, maar niet overal helemaal supernetjes.

Is dit een indicatie voor de toekomst van de kirekomi?

Op de linkerzijde zien we een zogeheten kirekomi, of ook wel een inkeping in het patroon. Dit is interessant om te volgen voor de toekomst. Zal er een minimaal twee schubben breed shiroji ontstaan of zal het juist aan elkaar groeien? Het donkere pigment zien we overal opkomen aan de randen van het rode patroon. Misschien is dit ook een indicatie voor de toekomst van genoemde kirekomi? Het patroon is in balans, maar wel zwaarder op de voorzijde, maar dat kan ik de toekomst misschien nog wel eens veel beter worden? Een 7.0

Hieronder tref je de conclusie aan en kun je zelf ook je score geven aan de Best in Variety goshiki.

Series Navigatie<< Een voorjaarstip en top van de koidocAandacht voor mannelijke Koi verrijking voor hobby in Europa >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Goshiki - Koicenter Tiel

73%
73%
Beeldschoon

Als ik alles bij elkaar optel en aftrek kom ik op een uiterst appetijtelijke Goshiki, maar kijk ik zuiver jurymatig dan moet ik bekennen dat de vis misschien nog wel helemaal niet af is en in de toekomst nog beter kan worden in termen van een Koi Show, maar als het tegenzit kan dat ook zomaar anders zijn. Ook nu overklast deze Goshiki de concurrentie gewoon.

 • Algehele uitstraling
  8,5
 • Lichaamsbouw
  7,8
 • Huidkwaliteit
  7,8
 • Patroon
  7,0
 • User Ratings (5 Votes)
  6.2

Comments are closed.