Dit artikel is deel 4 van 6 in de serie Koi University 2015

Op onze vijfde cursusdag was het een ware slachting, een slachting in dienst van de wetenschap, de wetenschap om te zien hoe een zieke Koi er van binnen uit ziet. Je raad het al, de betreffende Koi was ten dode opgeschreven, ik begrijp dat je denkt, waarom laat je hem dan juist op deze cursusdag inslapen en niet gewoon thuis door een Koidokter en dan afvoeren.

images

Zo ziet een Koi er van binnen uit

Wij zitten daar natuurlijk niet alleen om te leren welke atoompjes er in een lichaam zitten of hoe het DNA van een mens of Koi geregeld is, nee je moet ook goed kunnen interpreteren of de Koi verder onderzocht dient te worden door een echte dierenarts/Koidokter of jouw kennis hoog genoeg is om anders te beslissen. De betreffende Koi was een Yamabuki van een serieus formaat van rond de 55 cm, zij was gegroeid van tosai 27 cm naar dit formaat in één jaar tijd in een verwarmde vijver. Echter zij had asynchroon twee bulten op de buik aan iedere zijde één, een aan de linker-voorzijde en een aan de rechter-achterzijde.

Bij de sectie bleek dat zij een vergroeide blaas, lever en nieren had

Bij de sectie bleek dat zij een vergroeide blaas, lever en nieren had. Deze zorgden voor de vreemde bulten op haar lichaam, haar blaas en darm was ontstoken. Dit was niet meer te redden geweest. Hierdoor hebben wij geleerd waar je op moet letten wanneer je hogere kunde in de vorm van een Koidokter moet inhuren. Al met al een leerzame les……

Deze les werd nu eens niet door onze chemische kwelgeest gegeven, nee Richard had ons eerder te pakken gehad over DNA en zijn erfelijke factoren. Dit bind ons want, wij hebben met z’n allen op de cursus de erfelijke factor genaamd “Koikichi” een plezierige afwijking zal ik maar zeggen.
Een interview met Richard Zewald;

vis 16

Richard, waarschijnlijk bezig met het vangen van enkele parasieten? 😉

Engel: Wat doe jij in het dagelijkse leven naast dat jij uiteraard fervent KoiKichi bent.
Richard:  In het dagelijks leven ben ik laboratoriummanager. In ons laboratorium wordt erfelijkheidsonderzoek gedaan. Het is een vakgebied dat erg in ontwikkeling is. De technologie dendert met een enorme vaart vooruit. Het is steeds weer een uitdaging om samen met mijn collega’s deze veranderingen op een zorgvuldige wijze te implementeren in de patiëntenzorg.

Engel: Hoe groot is jouw vijver en hoe filter jij en waarom filter jij zoals je filtert.
Richard: Mijn vijver heeft een inhoud van 29 kuub. Ik filter sinds september 2014 over een trommelfilter met daarna een bewegend bed. Het leidingwerk is uitgevoerd in 110 mm. De vijver heeft 1 beluchte bodemdrain en 1 zijdrain.

Toch wilde ik minder weerstand in het systeem en meer flow

De pomp is een blue ECO 320. Daarnaast heeft de vijver nog een skimmer. Voorheen filterde ik over een ultrasieve III met een UB-100 beadfilter. Het beadfilter had een bypass. Hiermee heb ik 8 jaar gedraaid. Toch wilde ik minder weerstand in het systeem en meer flow. Vandaar ben ik recent dus overgestapt op het genoemde trommel/BWB systeem. Het kan tijdens de vakanties zonder problemen doordraaien zonder dat er iemand iets moet gaan spoelen.

Filter Richard 2

Engel: De vraag die ik ook aan Joop van Tol stelde wil ik toch ook echt aan jou stellen waarom gaat iemand 8 vrije zaterdagen voor niks nakkes nada €€, een hele dag aan een stelletje Koikichi lesgeven en dan nog wel in een vakgebied wat toch wel als een van de moeilijkste gezien wordt. Wat motiveert jou hierin.
Richard: Laat ik allereerst zeggen dat ik het erg leuk vindt om te doen. Het enthousiasme van de cursisten vindt ik erg leuk om te zien en om hier deel van uit te maken geeft veel voldoening. De cursus wordt in de rustige maanden van het Koiseizoen gehouden. Zo ben ik toch met de hobby bezig alleen op een andere manier. Om een onderwerp als chemie of erfelijkheid aan de leek duidelijk te maken is een kunst op zich.
De Koi University gaat toch erg diep op de materie in. Dat dat steeds beter gaat is ook weer te danken aan cursisten. Zij zijn het die mij uitdagen om het toch steeds weer beter uit te leggen. Ik ga die uitdaging graag aan!! Samen met Joop, Ad en Wouter zal ik er alles aan doen om de KU tot de beste cursus op Koi gebied te laten zijn.

Vijver Richard

Engel: Persoonlijk vind ik de basislessen chemie niet de makkelijkste echter naarmate ik er meer van lees (leer) komt het wel binnen! Het is precies zoals Dirk Zwagemakers al zei tegen mij. Heb jij tips aan toekomstige cursisten om zich (wanneer zij op het niveau van mij binnenstromen) goed voor te bereiden.
Richard: Ik denk dat het lastig is om je voor te bereiden op de lessen chemie. Waar moet je beginnen? Wel denk ik dat het noodzakelijk is om na iedere lesdag de materie nogmaals een aantal keer door te nemen en het huiswerk te maken. Je kunt op internet natuurlijk veel meer info verzamelen over de onderdelen die gepresenteerd zijn. Het mooie is denk ik dat chemie deel uit maakt van verschillende onderwerpen van de cursus maar steeds op een andere wijze aan bod komt. Zo valt het kwartje op een gegeven moment voor de meesten toch.

Vijver Richard 2

Zo gaat de vijver van Richard de winter in!

 

Engel: Ik heb begrepen dat jij vaker dit soort lessen geeft aan Koikichi’s, wat is het leukste dat jij hebt meegemaakt tijdens de les. Immers iedereen heeft wel een leuke anekdote, toch?
Richard: Naast de KU geeft ik verder geen lessen hoor. Misschien is het leuk te vermelden dat ik via een cursist van de lichting 2014 tips voor deze cursus heb gekregen over de wijze hoe de chemie te introduceren. Hij maakte zich zorgen over jullie. Zo zie je maar dat het iemand een jaar later nog bezig houdt. Je bent dus gewaarschuwd.
Engel: Wat aardig, was dit ene Dirk?
Richard: Dat ben ik vergeten………;-)

Vijver_20100809_033

Engel: Uhhh, wat ben ik vergeten te vragen en wil jij toch nog graag even kwijt.
Richard: Ik denk dat de meeste vragen de lading wel gedekt hebben, wat ik nog wil vermelden is dat ik het erg leuk vind dat jij de verschillende wijzen van Koi beleving van de KU deelnemers laat zien, zowel van de docenten als de cursisten.

Met dit antwoord ( waar ik toch wel een beetje verlegen van wordt)  beëindigen wij dit interview en deze interessante dag, Richard bedankt voor de medewerking aan het interview en jouw compliment.

Series Navigatie<< Koi University, interview met een veelzijdige hobbyist; Olof ReedijkAd Jacobs, Mister Koi University >>

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App