Dit artikel is deel 14 van 17 in de serie All European Shinkokai Koishow 2015

Zoals jullie steevast van KoiQuestion gewend zijn, kunnen jullie bij ons op de website genieten van de kampioenen van een Koi Show. De Major Awards laten we nooit verstek gaan en als het even kan leggen we ook de best in varieties vast op de gevoelige plaat. Janine is daarbij onze hoofdfotografe en ook op de afgelopen Shinkokai Koi Show in Rijswijk heeft ze haar camera laten spreken. We dachten dat we ze allemaal hadden, maar het bleek niet waar.

het wordt natuurlijk extra lastig bij de kleinere sizes

Jeroen van Keulen van het gelijknamige Koicentrum reageerde op ons bericht op het populaire medium Facebook. Hij stelde dat ie de Best in Variety Male mistte. Ik moest een beetje lachen; want sinds wanneer is de Best Male een variety award?! De Best Male is immers een Major Award. Navraag wees uit dat er, geheel volgens Shinkokai reglement, wel degelijk Best Male awards worden uitgereikt per variëteit. Dat wist ik helemaal niet. Maar nu ik het wist, rezen er enkel meer vragen; deze stelde ik aan Jeroen;

Major Awards Shinkokai Koi Show 2015

Best Male Koi op de afgelopen Shinkokai Koi Show

Wordt dan iedere Koi gesekst tijdens het benchen? Dit is namelijk niet het geval weet ik. Het zou voorts eigen opgaaf kunnen zijn? Is de kennis en vaardigheden om dit met voldoende zekerheid te determineren hiertoe niet in onvoldoende mate beschikbaar in Nederland? Ook hobbyisten nemen deel, die natuurlijk niet dagelijks met Koi in de weer zijn. En het wordt dan ook extra lastig bij de kleinere sizes; daar het vaststellen hier zelfs voor experts een uitdaging of zelfs niet mogelijk is, terwijl een Best in Variety in principe alle sizes behelsd. Hoe doet men dit in Japan Jeroen?

De mannen klasse is vanaf 60 cm, voor alle vissen vanaf size 6 moet je aangeven of dit male of female zijn. Weet je het niet dan kun je het benching team vragen om de koi te sexen, dit jaar werd dit regelmatig door Rob Heijmans gedaan. In japan werkt het precies het zelfde, mannen klasse begint vanaf een vooraf bepaalde size.

Veel hobbyisten halen hierom hun neus op voor een goede man

Hoe reëel vind je het vergeven van deze prijzen in Nederland daar er relatief weinig mannen zullen worden ingezet per variëteit waardoor er vaak een spreekwoordelijke eenoog koning is in het rijk der blinden?

Ik persoonlijk vind het voor Nederland heel reëel om prijzen voor mannelijke vissen uit te reiken op een shinkokai show, aangezien dit op ZNA shows niet gebeurt! Het is goed dat mannen in ieder geval op een van de shows extra aandacht krijgen aangezien ze het in de grotere sizes vaak moeten afleggen tegen de vrouwen, terwijl de kwaliteit van de mannen heel goed is! Veel hobbyisten halen hierom hun neus op voor een goede man terwijl ik van mening ben dat het grootste deel van de hobbyisten helemaal niet de vijver of de skills heeft om hoge kwaliteit female op een goede manier op te kweken! Dus een beetje extra aandacht voor male koi is een verrijking voor de Europese koihobby!

Had je zelf nog mannelijke Koi ingezet op de afgelopen Shinkokai Koi Show?

Ja ik had speciaal voor de mannen klasse, 5 vissen van 60+ cm geselecteerd, deze zijn ook allemaal in de prijzen gevallen en de male showa heeft zelfs de Shinkokai award toebedeeld gekregen!

Male Showa van Jeroen van Keulen

Dat doet toch niet onder voor een vrouw?

Series Navigatie<< Nader bekeken; Best in Variety Goshiki RijswijkDe Adult champion van Filip’s Koi en Vijvershop >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.