Dit artikel is deel van 1 in de serie PLC-besturing

Veel mensen hebben er al wel eens van gehoord; een PLC, maar wat is dit eigenlijk?
De afkorting PLC staat voor de Engelse afkorting Programmable Logic Controller, dit zegt al meer over het apparaat. Tegenwoordig wordt het overal toegepast en is het eigenlijk niet meer weg te denken in de industrie, maar ook bij ons, als Koi hobbyisten heeft de PLC zijn intrede reeds gemaakt.

Een PLC heeft eigenlijk al deze componenten in zich

Iedereen, en dan vooral de wat oudere generatie kennen het relais als schakelunit. Immers als men een timer, counter of een ander component er voor plaatste had men een automatische regeling. Een PLC heeft eigenlijk al deze componenten in zich, dit betekent dat het in een veel compactere vorm is gegoten als vroeger. Echter kan het soms toch voorkomen dat men nog een relais nodig heeft om grote vermogens te schakelen, hoewel dit is ook weer afhankelijk van het type PLC wat wordt gebruikt.

FOTOPLC

Voorbeeld van een PLC

Via dit artikel wil ik jullie mee te nemen in mijn uitleg over wat een PLC is en wat het voor ons kan betekenen als Koi hobbyist. Zoals hierboven verteld is een PLC een Programmeerbare Logische Eenheid, de naam zegt het eigenlijk al een beetje. Het is een eenheid/unit die een programma doorloopt wat wij er in hebben gestopt, simpel gezegd kunnen wij de unit alles laten doen wat binnen zijn bereik ligt. Of dat dit nu het schakelen is van de verlichting van de vijver of het starten van een waterval, dat maakt eigenlijk niet uit. Ook het sturen van een melding op je gsm of het starten van een pomp op afstand behoort tot de mogelijkheden.

In een PLC zit een computer(processor) verwerkt, deze stuurt aan de hand van inkomende signalen een of meerdere uitgangen aan. Het is net hoe wij de PLC programmeren. Ik zal een voorbeeld geven van mijn vijver. Als voorfilter staat er een trommelfilter, deze heb ik zelf ontworpen en dus ook de PLC zelf geprogrammeerd. In de trommel zitten twee sensoren, één in het vuilwater gedeelte en één in het schoonwater gedeelte. Als de trommel schoon is, zijn beide sensoren in ruststand omdat het water in beide gedeeltes gelijk is.

De PLC ziet een sensor actief worden, we noemen dit; “het signaal is hoog”

Als de trommel vuil is zal het water in het vuilwater gedeelte zakken, dan wordt natuurlijk de sensor in dat gedeelte geactiveerd. De PLC ziet een sensor actief worden, we noemen dit; “het signaal is hoog”. Als de PLC dit signaal binnen krijgt zal hij een signaal sturen naar de trommelmotor zodat deze gaat draaien en tevens gaat spoelen. Uiteraard zitten hier nog wat beveiligingen op, zodat de trommel niet gaat draaien als beide sensoren actief zijn. Want dan kunnen we er vanuit gaan dat het waterniveau in de vijver te laag is!

 

Schematische voorstelling

Begint het al een beetje duidelijk te worden?

Nog een voorbeeld; We hebben allemaal een UV lamp in onze vijver, deze wordt bij de meeste van ons geschakeld door een tijdklok. Niks mis mee en werkt uiteraard prima! Maar ook dit kunnen we automatiseren met een PLC. Voor mij zelf heb ik eerst opgeschreven wat wil ik er allemaal in verwerkt hebben? In de winter gebruiken we immers de UV lamp niet en tijdens een zweef-alg probleem wil ik hem constant aan. Maar als alles goed gaat in de zomer vindt ik dat hij maar zo’n 4 uur moet branden per dag en dan liefst in de dal-uren. Ik heb dan ook een schakelaar geplaatst die drie standen heeft.

IMG_0916
Ik heb elke stand van de schakelaar een naam gegeven:
Stand 1, Uit
Stand 2, Aan
Stand 3, Automatisch

Deze standen van de schakelaar hebben een ingang (input) op de PLC gekregen. Ook heeft de UV lamp een uitgang gekregen zodat deze geschakeld wordt. Als de schakelaar op stand 1 staat zal de UV lamp uitblijven en staat de schakelaar op stand 3 zal hij automatisch aan en uit gaan. Uiteraard kunnen we in de PLC aangeven wat de starttijd en de eindtijd is van de schakelmomenten. Je ziet dat je een PLC ook kunt gebruiken als tijdklok, zo zijn er een tal van toepassingen die mogelijk zijn in een PLC.

Uiteraard kunnen we in de PLC aangeven wat de starttijd en de eindtijd is van de schakelmomenten

Het programmeren van een PLC verschilt per type, je hebt zeer uitgebreide PLC’s. Zoals een Siemens S7 die trouwens niet te betalen zijn voor ons als hobbyist en ook over de top zijn. Maar een Siemens Logo! werkt perfect in onze hobby en zijn nog vrij simpel te programmeren!
Onderstaande foto geeft een indruk over een programma dat geschreven is voor bovenstaand voorbeeld. Je ziet drie ingangen met elk zijn eigen functie, daarbij zie je ook de uitgang de UV lamp.

 

Foto Laderdiagram 1
En natuurlijk het resultaat!

IMG_0919

IMG_0921

Ik heb er ook nog voor gekozen om een controle lampje te laten branden als dit onderdeel in ‘’bedrijf is’’

Ik hoop dat ik over het toch wel lastige onderwerp PLC u het een en ander duidelijk heb kunnen maken. In mijn volgende blog zal ik meer praktijkvoorbeelden geven door voorbeelden van mijn eigen vijver te gebruiken in de hoop het grote voordeel van PLC nog duidelijker te kunnen maken!

Over Orlando de Jonge

Orlando is beslist niet vies van vis en ook niet bang van een beetje water. Als levende brandblusser en met een voorliefde voor watertechniek en PLC heeft hij bloedgroep H2O. Innovatie en kwaliteits-Koi zijn zaken waarvoor je hem wakker mag maken.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App