Ondertussen zit de eerste dag bij Mike er alweer bijna op. In onze hotelkamer blijkt wel dat Bas en ik best vol zijn van alle indrukken die we vandaag hebben opgedaan. Onder het genot van een biertje aan de picknicktafel in de nabijheid van het hotel bediscussieren we onze ervaringen. Ook John en Roel vermaken zich prima. We hebben een gemoedelijk clubje mensen bij elkaar zo. Die avond hebben we bij de lokale Indier afgesproken om wat te gaan eten. Wat een heet spul serveren ze daar zeg, we kregen er allemaal een rode gloed van. Alhoewel je toch je best doet ontschiet wel eens een rode peper aan het zicht. Geukkig hadden we van die Indische pannekoeken om de scherpte weg te halen, aangezien bier uiteraard niet helpt, tenzij je er natuurlijk heel veel van neemt.

bij de indiers

Met de hele club bij de Indiër. Deze had trouwens geen drank op, al doet de foto anders vermoeden.

De volgende dag staan we weer fris en fruitig op. Vandaag gaan we wat vissen bowlen en nemen we aan het einde van de trip een bezoek aan de vijver van James, een klant van Mike. Meteen bij het ontbijt keuvelen we weer lekker over water en het project waar Mike mee bezig is om water afkomstig van zijn Koivijver zelf weer op te waarderen over de RO. Het hoogwaardige permeaat water afkomstig van de RO kan dan worden hergebruikt voor de verversing van de vijver. Een dergelijk project is een heel andere tak van sport dan het behandelen van Engels kraantjeswater.

een praatje met mike

En we hebben het weer over nattigheid.

Organisch materiaal afkomstig van de vissen, tezamen met anorganische voedingsstoffen als fosfaat, sulfaat en nitraat vormen een bedreiging voor de RO membranen. Naast dat organische zuren als humuszuren zich aan de membranen hechten, zitten micro-organismen op de eerste rij als het om voedselaanbod aankomt. Je krijgt dus heel snel slijmvorming, oftewel biofouling op de membranen Ook waterhardheid als gevolg van de pH regeling van het systeem vormt samen met humuszuren een gevaar voor de membranen in de vorm van calciumhumaten.

Je krijgt dus heel snel slijmvorming, oftewel biofouling op de membranen

Humuszuren worden gevormd uit de afbraak van organisch materiaal en kunnen een multivalente, zeg maar meervoudige binding aangaan met metalen als calcium, magnesium, ijzer en mangaan. Met name de calciumhumaten kunnen de porien van een RO membraan snel verstoppen, aangezien deze een compacte vlokachtige structuur hebben. Een goede voorbehandeling is dus echt een must, maargoed. Ik zou het over de Koi hebben. Op dit onderwerp komen we in de toekomst zeker nog een keertje terug.

 

emmertje made in England

Emmertje made in England.

Eenmaal bij Mike aangekomen vult John de meetbak met een emmer van Engelse makelij. Hij moet echter we aanmaken, aangezien de emmer de lektest niet heeft doorstaan. Bij Yumekoi hebben ze alles tot in de puntjes voor elkaar, alleen een goed emmertje was niet te vinden.

Tijdens het bowlen hebben de beide heren de grootste schik. Mooi om de passie voor Koi bij beide heren te zien. Roelof, Bas en ik kunnen niet wachten wat ze naar boven zullen toveren.

Dikke pretoogjes

Dikke pretoogjes tijdens het bowlen.

Eenmaal hangend boven de meetbak krijgen we allemaal pretoogjes. Roelof heeft interesse in een Yamabuki ogon, zou dit het exemplaar kunnen zijn dat meegaat naar Nederland?

yama roelof

Gaat deze yamabuki ogon mee naar Nederland?

Deze yamabuki ogon behoort tot de hikari muji mono categorie. Zeg maar eenkleurige Koi met een metallic huidje. Ook de matsuba`s behoren tot deze categorie, alhoewel deze niet eenkleurig zijn.  Rond 1921 a 1925 is Satawa Aoki met een voorloper van de ogon gaan kruisen. Deze pre-ogon hadden enkele goudkeurige strepen op de rug.

Na vijf generaties ontstonden de kabuto varianten. Rond 1946 werden de eerste gele ogon gekweekt

Na vijf generaties ontstonden de kabuto varianten. Rond 1946 werden de eerste gele ogon gekweekt. In de naam yamabuki wordt verwezen naar een vaal geel Japans bloempje. Dat kun je van deze ogon ook zeggen, namelijk vaal geel. In de basis vind ik de Koi goed qua body, alhoewel de de snuit van mij een tikkie langer had gemogen en is de linker borstvin niet helemaal gelijkwaardig te noemen ten opzichte van de rechter. De body loopt mooi vol door zonder inval.

fukurin yama

Metallic glans is een  samenspel van guanine in de schematochromen, mooie foto Bas!

De vis laat een sterke backbone zien (jitai) die een wat zwaardere body in de toekomst dragen kan. Waarmee met jitai in de regel de regio tussen het eind van de kop en het begin van de rugvin wordt bedoeld, wordt in Koiland de term taiko gegeven aan de hoogte van de Koi. Op basis van enkele gesprekken bij Koiquestion onderling is echter geconstateerd dat kwekers vaak enkel de term taiko gebruiken. Noemenswaardig als je het mij vraagt. De metallic glans, ook wel kagayaku genoemd is goed aanwezig, doch subtiel. Het contrast tussen de glans op het fukurin en de dofere schubben geeft de vis een mooie uitstraling. Meer info over metalic glans en de hikari muji mono categorie kun je nog opzoeken in KOI 73 en 80. Wie wat bewaart die heeft wat zullen we maar zeggen.

De metallic glans, ook wel kagayaku genoemd is goed aanwezig, doch subtiel

Het enige waar ik bang voor ben bij dit exemplaar is de potentiele vlekkerigheid van het hoofd ten opzichte van de rest van het lichaam. Ogon hebben nog wel eens de neiging oranje vlekken te ontwikkelen, aangezien ze genetisch dicht bij de hariwake staan.

In het volgende deel laten we wat gosanke langskomen en stellen we jullie voor aan een bad ass mukashi ogon.

samen koi kijken

Niets mooier dan in het zonnetje keuvelen over Koi.

Series Navigatie<< Joyce Trum, een Koivrouw met een schitterende KoivijverDe rode draad van Peter & Marlice, …….Koi >>

Over Patrick Oude Groeniger

Patrick weet als milieukundige de hobby en zijn passie voor watermanagement vanuit nano-perspectief te bejegenen en ziet het als een uitdaging een beter begrip hiervoor te kweken om hobbyisten vooruit te helpen. De Twentenaar maakte van zijn hobby zijn werk en is werkzaam als Process Engineer bij JOTEM waterbehandeling.

1 reactie