Naast onze Koi is de steur ook een interessante bewoner in de vijver van sommige hobbyisten. Ze kunnen ontzettend groot worden en eten gemakkelijk mee met onze Koi. Daar huist overigens nog wel eens een belangenverschil in het voedingsptaroon van een Koi of steur, doch vandaag wilde ik het niet hebben over de voeding voor een steur, maar voeding gemaakt van de steur; kaviaar.

Dit kaviaartje bezit namelijk 22 karaats goud

Naast het feit dat deze prehistorisch ogende verschijning een aanwinst kan zijn in de vijver is het ook een aanwinst voor de zeer luxe eter.
Kaviaar namelijk, is gemaakt van de eitjes van een steur en is relatief gezien erg duur; doch wanneer je weet dat een vrouwtje pas na zeven jaar vruchtbaar is en dat het diert moet worden open gesneden om deze onbevruchte vrucht te verkrijgen, valt een en ander al iets meer in perspectief. Om overbevissing te voorkomen in de landen van herkomst als Rusland en Iran en de toenemende vervuiling dat in de leefwateren van deze majestueuze vis wordt – ook in Nederland en Belgie – Steur gekweekt.

Misschien zwemt er wel een kaviaar goudmijn in uw vijver?

De kaviaar die de Albino steur bij zich kan dragen is een uitzondering van de natuur en van zeer hoge waarde. Onder zijn Latijnse alias Strottarga Bianco; is de vis er eentje die bekend staat dat zij moeilijk te kweken is. Hierdoor is er soms slechts twintig kilo te vinden wereldwijd. De waarde liep daarom op naar zo’n 65,000 euro per kilo. Dit kaviaartje bezit namelijk 22 karaats goud. Het is voor een normale burger niet te behappen op een enkele na en daarom zal dit theelepeltje meer onder de neus doorgaan van koninklijken en zeer rijke beroemdheden. Walter Gruell en zijn 25 jarige zoon wisten dit exclusieve hapje te kweken. Het zal niet hun dagelijkse werk zijn, maar iets unieks hebben zij zeker op de kaart gezet. Waar je dit kan eten? Je dacht het misschien al. Dubai, Monaco! Maar niet zomaar. Restaurants worden zeer nauwkeurig uitgezocht. Alleen de beste mogen dit ‘prakje’ voorschotelen.

Maar ik denk dat wij hobbyisten wel wisten wat met deze gigantische bedragen heen moesten. Juist ja! Die ene droom Koi, trommelfilter of nog beter…een compleet nieuwe vijver met toebehoren. Misschien wil iemand wel uw albino steur ruilen, haha. Doe mij maar leverpastei op een droge cracker. Zou jij kaviaar eten?

 
Bron:
Kaviaarnederland.nl
NU.nl

Over Lennard Bethlehem

Lennard struinde altijd al de waterkanten en vijvers af tot hij er zelf eentje kreeg. Hij vind - kampend met de zenuwziekte MS - zin, energie, inspiratie en ontspanning in de Koi en in het bijzonder in het spoorzoeken naar diens ontwikkeling. Graag gaat hij anderen voor om hen te stimuleren ook het allerbeste uit de hobby te halen en vult hij als allrounder de vakken op binnen het team.

Comments are closed.