IMG_0091 (2)

De slechte wegomstandigheden werden besproken

Op de tweede dag van Koi University, kregen wij het weer zwaar te verduren. Het begon al gewoon te worden, op de heenweg vorstig weer met aan de zijkanten van de wegen grote wegenwachtvrachtwagens die personenauto’s aan het inladen waren omdat zij gemiddeld een meter kleiner waren geworden dan dat zij waren aangeboden bij de overdracht in de garage van aankoop. Dit natuurlijk na de botsing op een voorligger…..

IMG_0089

Het was afzien voor Joop bij het practicum “meten is weten”

Maar maak je niet ongerust, ook deze weg hebben wij weer heelhuids naar Echteld afgelegd!

Waar het ook weer zwaar was, dat was onder Joop van Tol, onze mentor

Waar het ook weer zwaar was, dat was onder Joop van Tol, onze mentor in de filtertechniek en de waterhuishouding. Ook hier hebben wij weer bijzonder veel geleerd. En echt de schema’s van de chemische formules die werden door de heldere uitleg zelfs mij duidelijk!

Dit deel nam een groot gedeelte van de dag in beslag, het lijkt veel maar het is wel nodig. Ook was er nog tijd voor discussie naar aanleiding van enkele quote’s, wat na het geleerde toch wel heel andere inzichten gaf.

IMG_0088

Meten is weten

Zoals beloofd bij mijn eerste artikel heb ik ook nu weer iemand bereid gevonden om een interview in te vullen, dit keer heb ik de eer om Bram Schenk enkele vragen te mogen stellen.

DSC00960

Bram, onze eigen KU-Troubadour

Engel: Hallo Bram, leuk dat je mee wilt doen aan dit interview voor KoiQuestion. De vraag die ik aan iedereen stel is; waarom doe jij de cursus Koi University?
Bram: Om mijn kennis m.b.t. het houden van Koi te vergroten. Nadat ik twee jaar geleden de cursussen:waterkwaliteit, visziekten, Koi kopen en het visziekten practicum bij Rob Heijermans heb gevolgd, wilde ik mijn eigenwijsheid vergroten in positieve zin.

DSC00967

Engel: Hoe vind jij de stijl van lesgeven.
Bram: Komt bij mij goed over,ik heb me nog geen moment verveeld!

DSC00916

Naast zijn vijver en honden, het belangrijkste in zijn leven……..zijn lieve vrouw

Engel: Wat vind jij het moeilijkst tot op heden.
Bram: Chemie! Is voor mij totaal nieuw en heb het altijd opzij geschoven. Nu zie ik de samenhang en is het beter te volgen.

DSC00906

Engel: Heb jij nog verbeterpunten
Bram: Ik als geluids freak, zie in de lesruimte een mooie PA installatie hangen. Als je daar een draadloze headset aanhang, dan is de hoorbaarheid van leraar beter en heeft meer gezag bij uit de hand lopende discussies.

DSC00904

De “ballenbak” van Bram is goed geïsoleerd

Engel: Sommigen van de cursisten hebben (nog) geen vijver, hoe is dat bij jou gesitueerd.
Bram: Van 1998 tot 2010 een 10m3 natuurvijver. Ik had toen geen idee en wilde alleen maar een “peace” in mijn tuin. Na de eeuw wisseling kwam ik op de sportschool in contact met 2 kva mensen. Die kwamen eens kijken en vertelde me als ik een filter zou nemen ik wel wat kleine Koi kon gaan houden. Resultaat: 2006 lid geworden van de NVN.Alle ziektes en wonden heb ik gehad en toen besloten in 2010 de natuur vijver om te bouwen tot een echte Koivijver. Rechte wanden,2m diep,2 bodemdrains + filterlijn.

IMG_0090

Engel: Hoe filter je en waarom.
Bram: Op gravity mijn sieve in(eerste kamer 52 watt amalgaan dompel) dan pomp(19000/h)naar een UVC unit die een minimum aan ozon toevoegt  en met een luchtpomp van 80l/min in de mixer het water met lucht verrijkt en langs een buis UV (75 watt) het bio filter (3 kamer) in gaat. Dit doe ik om de ammonia en nitriet onder 0 te houden een en gezond biotoop voor mijn vissen te verkrijgen.

Engel: Hoeveel liter water heb jij en hoeveel Koi en in welke lengte.
Bram: 25 M3  20 koi  van tosai (2) tot 80 cm

IMG_0093
Engel: En als laatste wat is jouw droomvijver en droomKoi.
Bram: Japanse tuin met meerdere hoogte en vijvers.

IMG_0092

Op de tweede les nog steeds blije gezichten

Engel: Uiteraard heb ik wel een vraag niet gesteld aan jou, dus wanneer jij zelf iets te melden hebt dan kan dat hierna!
Bram: Ja toch wel , ik voer met toevoegingen in de winter. zoals visolie en vitaminen B-complex +aminozuren. Mijn water wordt verwarmd en blijft tussen 9 en 10 graden celcius.Ik mix zinkend en drijvend voer zelf en kan zo de verhouding zelf bepalen.(winter meer zinkend 50%). Ik denk dat ik op deze manier wel alles verteld heb. Ik vond het leuk om hier aan mee te werken 😉

Ik vond het leuk dat jij hier aan hebt willen meewerken Bram, tot de volgende keer waarop wij dieper ingaan in het leven wat de microscoop ons bieden gaat.

 

Series Navigatie<< Er is Chemie op Koi UniversityKoi University, interview met een veelzijdige hobbyist; Olof Reedijk >>

Comments are closed.