Ik heb inmiddels Niigata verlaten en met een goed gevoel de Mano familie gedag gezegd. Na twee jaar geleden voor het laatst in het mekka van de Koi geweest te zijn, heb ik het gevoel dat er heel weinig veranderd is. De atmosfeer, de handelaren, de kwekers; het kostte me weinig moeite om me weer ‘thuis’ te voelen.

Ik had het geluk dat Harald Bachmann, mijn goede vriend uit Duitsland, ook tegelijkertijd in Niigata aanwezig was. Ik heb een paar dagen bij Dainichi doorgebracht en ook enkele met de auto reizende naar de vele kwekers die Niigata rijk is. Met een zelfde niveau aan Koigekkigheid was het dus goed vertoeven.

De Kokofu-Ten Bonsai tentoonstelling gehouden; zeg maar de All Japan Koi Show van de bonsai

Zo ontmoette ik Harald gisteren ook weer in Tokyo, in het Tokyo Art Museum, nabij het Tokyo Ueno treinstation. Hier werd (en wordt) namelijk de 89e Kokofu-Ten Bonsai tentoonstelling gehouden; zeg maar de All Japan Koi Show van de bonsai. Niet dat ik enig ‘verstand’ van bonsai heb, kan ik deze andere Japanse cultuurpracht zeer zeker wel waarderen. Des te meer omdat Harald me aan zijn kennis Masahi Hirao introduceerde. Masashi heeft elf jaar gewerkt en geleerd met en van diverse bonsaimeesters en mag zich nu ook bonsaispecialist noemen. Tezamen met hem en Harald liep ik de tentoonstelling door en heb ik de bonsai-ambacht iets beter ‘onder de vingers’. Een waar genot om hier te zijn geweest; zie de foto’s die ik stiekem heb genomen, daar foto’s nemen eigenlijk helemaal niet is toegestaan.

IMAG0088

Het grappige is dat de Kokofu-Ten tentoonstelling in twee delen wordt gehouden; waardoor de huidige bomen worden omgewisseld voor anderen. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat de expositieruimte te klein was. Anyway, geniet van de beste bonsai die de wereld te bieden heeft:

IMAG0084

IMAG0083

IMAG0077

IMAG0091

Vervolgens brachten we nog een bezoek aan een bonsaimarkt die rond dezelfde tijd als de Kokofu-Ten gehouden wordt. Hier werd duidelijk dat de prijzen van bonsai gelijkwaardig – waarschijnlijk gewoonweg hoger – zijn dan die van Koi. Gelukkig is er net als bij Koi voor ieders portemonnee iets te kiezen.

IMAG0092

Voor meer informatie met betrekking tot de Kokofu-Ten, klik hier

Series Navigatie<< De boom uit de bergen….Natuurlijk of Tanuki? >>

Over Bram Rohaan

Bram's passie voor de Nishikigoi leidde hem naar de bron en sindsdien heeft hij meer dan een jaar lang alle ins & outs van het Koi kweken ervaren bij de meesters Marudo en Dainichi. Daarnaast werd Aquacultuur in Wageningen gestudeerd en op dit moment is hij werkzaam als assistent manager bij 's werelds eerste land-based zalmkwekerij Langsand Laks te Denemarken.

Bezoek mijn website

1 reactie