Op de Koi University waar ik onderricht krijg van de wijze Koimannen heb ik ook Joyce Trum weten te strikken voor een interview, dat dit iets meer is geworden dan een “kort” interview zal je wel begrijpen wanneer je onderstaand gaat lezen.

20140920_131234

Buiten het feit dat Joyce mij goed geholpen heeft met het thema Chemie heeft zij samen met haar vriend een pracht van een droomvijver in een natuurlijke vorm met raam, en omdat je dat niet al te vaak ziet dacht ik laat ik jullie eens meegenieten. Op naar het lommerrijke Heeswijk-Dinther waar het bekende kasteel Heeswijk gelegen is in de eveneens mooie provincie Noord-Brabant.

IMG-20140905-WA0002

Normaal staat Joyce niet snel in de hoek vandaar deze foto.

Engel: Jij bent een van de twee vrouwen tussen de 21 cursisten van Koi University te Andelst. Ik zeg; fantastisch weer een vrouw die zich op hoog niveau voor onze blote vissen interesseert, waarom en waarom Koi University?
Joyce: Ik ben altijd gek geweest van de Koi, maar toen ik voor de eerste keer een grotere Koi zag was ik helemaal verkocht. En waarom de Koi University? Ja sinds september 2014 hebben we een nieuwe vijver en wilde we onze hobby toch naar een hoger niveau brengen.

20140919_135912

Omdat ik zelf een opleiding chemie heb gedaan, was de keus snel gemaakt wie de cursus zou gaan doen. Ik dus…….. Eerst 2 basis cursussen gedaan en na de eerste les wist ik eigenlijk meteen dat ik hier mee verder wilde. Daarom ook besloten om de Koi University te gaan doen. En zodat als er een ziekte uitbreekt ik ook zelf m’n visjes kan behandelen en niet afhankelijk ben van een ander.

20140915_092645

Engel: Hoelang vijver jij al en kun jij beschrijven hoe jouw bak er uit ziet. Zoals hoeveel m³ de filterlijn en de bezetting?
Joyce: Ik heb sinds september 2014 mijn eerste eigen vijver. Daarvoor heb ik 6 jaar met mijn vriend Roel mee gekeken. Onze vijver is 55m3 en heeft een natuurlijk vorm met veel rondingen. De rand is rondom ook afgewerkt met rotsen. In de voorkant hebben we een raam geplaatst van 1,5 meter zodat we optimaal kunnen genieten van onze vissen. De filter bestaat uit 2 lijnen met ieder 3 kamers. Van voor naar achter: borstels, statisch bed en dan een bewegend bed voor het biologische gedeelte. De gehele filter werkt op airlift (4 stuks). In de toekomst willen we nog een bakki shower gaan maken. De bezetting bestaat momenteel uit 12 vissen. De bezetting zal in de loop der jaren nog wel helemaal veranderen.

20140919_200113

Engel: Hoe ben jij tot deze vijver gekomen, ik bedoel wie heeft jou zo geïnspireerd?
Joyce: Ik heb zelf weinig gedaan aan het ontwerp van de vijver. Mijn vriend heeft namelijk de gehele tuin en vijver ontworpen. Heb een beetje geholpen met de finishing touch. Dus ja mijn vriend is mijn inspiratie bron. Maar waarom zo, we willen een Japanse tuin en daarin was een natuurlijke vijver erg mooi en dat vinden wij zelf allebei erg mooi. De geleverde foto’s laten de vijver in de zomer zien, want met een kap is het niet leuk….en zoals je kunt merken is de vijver nog niet helemaal af, maar het idee is wel duidelijk zo dacht ik!

IMG-20150129-WA0001

Engel: Hoe lang hebben jullie over de bouw van de vijver gedaan en over het filter?
Joyce: De vijverbouw heeft ongeveer 3 weken geduurd, en de filter ook 3 weken, dit duurde zolang omdat er ook doorvoeren ingemetseld moesten worden, iets wat toch qua tijd behoorlijk tegen valt. Maar het resultaat is super, toch?
En daar kan ik alleen maar bevestigend op knikken 😉

IMG-20150129-WA0000

Engel: Zoals ik begrijp filter jij op airlift, waarom?
Joyce: Ja dat klopt de filter draait op airlift. Het technische gedeelte heeft mijn vriend gedaan, ik blijf een vrouw natuurlijk. 😉 Maar hij heeft hier voor gekozen omdat je met een airlift meer opbrengst aan m3 hebt met een lager stroomverbruik. En daarnaast is het goedkoper in aanschaf en in verbruik.

20150129_212524

Engel: Bedankt voor jouw tijd welke jij hebt genomen voor dit interview, wil jij zelf nog iets zeggen/meedelen aan onze lezers?
Joyce: Als je meer wilt weten over je Koi is het zeker aan te raden om cursussen te gaan volgen. Ik heb er al veel geleerd en heb zeker geen spijt. En ook als vrouw zijnde ben je harte welkom in de Koi wereld.

20140920_131322

Na deze wijze woorden verlaat ik deze aardige mensen en  prachtige vijver en keer dromend huiswaarts!

Series Navigatie<< Hoe kan zo een goede Koi door de mazen van het net glippen?Lekker blote vissen kijken bij Mike Snaden >>

12 reacties

  1. Wauw, ziet er erg degelijk uit, maar ook erg esthetisch. Ook mooi hoe jullie samen genieten van de hobby en de taken verdelen. Keep it up en succes op de Koi University. Laat Engel en Kevin van der Veen niet te veel afkijken…