Dit artikel is deel 7 van 25 in de serie Op bezoek bij

Mike Snaden

De Engelse Mike Snaden behoeft voor velen weinig intro, hij heeft in totaal drie ‘Koihuizen, eentje voor de ontwikkeling van tosai naar nisai, eentje voor nisai naar sansai en een vijver voor de oudere dieren. In zijn tosai huisje heeft hij de RO staan. Deze staat in een warme omgeving opgesteld en lekt een klein beetje. Opvallend is dat hij de RO zonder ontharder of antiscalant bedrijft. Antiscalant is een stofje om de kristalstructuur van zouten aan te passen en de zouten via ladingsverschil bij de membranen weg te houden.

Zo wordt voorkomen dat zich een aanslag op de membranen zal vormen

Zo wordt voorkomen dat zich een aanslag op de membranen zal vormen. Aangezien een ontharder volgens Mike financieel niet uit kan qua zoutverbruik en ook geen gebruik wordt gemaakt van antiscalant, houdt hij de voedingsdruk van de RO in de gaten, loopt deze te ver op, dan wordt het tijd om de membranen met zoutzuur te reinigen. Zo simpel kan RO zijn!

al kijkende

Lekker blote vissen kijken met Roelof

Alhoewel dit een zeer praktische aanpak is, zou ik deze als procestechnoloog nooit aanraden. De kalkaanslag op de drukbuizen te gevolge van het lekken ontsiert de installatie wel een beetje, toch blijkt deze wel te werken zo aan de tds te meten van de vijvers. Toch kan de installatie zo op het oog efficiënter worden bedreven.

Omgekeerde Osmose (RO)

Vanuit een verdeelwerk worden alle drie de Koihuizen en de buitenvijver met RO permeaat gevoed. Mike zou liever wat meer permeaat hebben om ook zijn buitenvijver hierin te voorzien, waardoor ook in deze vijver de TDS nog lager zou worden.Zijn Koihuis voor de oudere vissen is voor ons het meest interessant. Prachtige Gosanke met mooi zacht, doch diep beni zwemmen onze neuzen voorbij. Hier en daar valt ook een Mukashi ogon en een Shiro Utsuri te ontdekken. Ook deze zijn van hoge kwaliteit.

De rechthoekige koivijver bevat 8500 imperial gallons, dat overeen komt met 38,6 m3

De rechthoekige Koivijver bevat 8500 imperial gallons, dat overeen komt met 38,6 m3. De vijver is voorzien van drie maal een 110 millimeter bodemdrain en een skimmer. Het water wordt via een profidrum met 70micron filterdoek over twee grote bakki showers geleid. Iedere shower wordt in water voorzien door een flowfriend pomp. Deze levert een debiet van 41 m3/ uur bij 1900 rpm en een stroomverbruik van 315 watt per pomp. Middels het bedieningspanneel en de geïntegreerde frequentieregelaar kan de pomp met een druk op de knop op- of afgetoerd worden. De UV-C bevindt zich in de profidrum.

filters kiekn

Het systeem wordt tot op detail doorgelicht

 

[vimeo 36954405 w=500 h=281]

Vijverbeluchting

We hebben het over beluchting. Mike streeft altijd naar een relatieve zuurstofverzadiging van zo`n 90% en zeker geen geringe oververzadiging. Hij heeft het idee dat het teveel beluchten van de vijver de huid van de Koi irriteert. Daarnaast raadt hij aan de vijver niet dieper te maken dan 1,5 meter in verband met zwemblaasproblemen.

Hij heeft zijn beluchting langs de achterwand van de vijver gemonteerd en niet zoals bij de meeste systemen helemaal op de bodem. Dit in verband met de zuurstofverzadiging. Hoe langer de stijghoogte is van het water, hoe meer zuurstof opgenomen kan worden. Bas en ik hebben over het s`nachts beluchten van de vijver met een timer om de pH wat stabieler te houden over het etmaal in verband met fotosynthese.

Gedurende de nacht nemen de algen geen koolstofdioxide meer op, maar geven dit alleen maar af

Gedurende de nacht nemen de algen geen koolstofdioxide meer op, maar geven dit alleen maar af. Ook al is er sprake van voldoende alkaliniteit in je vijver, een geringe stijging van het CO2 gehalte beïnvloedt al de pH. Door te beluchten strip je de overvloed aan CO2 uit het water, waardoor de pH stabieler blijft.  Dit lijkt Mike een mooi idee en hij geeft aan dat hij nog wel ergens een tijdschakelaar heeft liggen.

10665777_659497550812291_757345816538744922_n

Ondertussen pakt Mike zijn meetkoffer erbij en hebben we het over de verschillen tussen het Engelse en het Nederlandse water. In Engeland vormen naast chloor, met name zware metalen en nitraat een probleem. Nu heb ik zelf enige ervaring met fotospectrometers van enkele merken, waarbij ik het goede spul vaak veel te duur vind en het bij flink sparen het betaalbare spul eigenlijk veredeld speelgoed vind. Volgens Mike was de Palintest wel een goed apparaatje.

IMG_5003

De scheikunde doos van Mike

Het wordt hoog tijd wat te gaan eten. Onder het genot van een broodje pulled pork hebben we het met Mike over het verschil tussen Engelse en Nederlandse hobbyisten. Waar Nederlandse hobbyisten vaak een externe reden zoeken voor een negatieve ontwikkeling van een vis, zoeken Engelsen dit in de regel bij henzelf. Ook ligt het verwachtingspatroon bij onze overzeese vrienden in de regel lager dan bij ons.

IMG_5158

De buitenvijver van Mike vol met mukashi ogon.

Natuurlijk is de hobby in Engeland ouder dan bij ons en zijn de Engelsen vanwege hun belabberde kraanwaterkwaliteit in de basis al aangewezen op ontchloring en reversed osmosis. Dit om enkel al om chloor, nitraat en schadelijke metalen uit het water te verwijderen.

Wat mij betreft mag je de toepassing van RO hier in Nederland echt als een kers op de taart zien

Het systeem en de Koikennis moet naar mijn mening in de basis goed zijn. Bij een slecht systeem en een laag kennisniveau zal een ‘superwatertje’ in de vorm van RO permeaat echt geen spectaculaire resultaten geven. Wat mij betreft mag je de toepassing van RO hier in Nederland echt als een kers op de taart zien. Een goed systeem, verstand van zaken en hardcore waterkennis zijn van groot belang om überhaupt aan RO te beginnen. Het inbouwen van een veiligheid tegen een pH crash in de vorm van een leidingwatersuppletie via een pH controller is hierbij letterlijk van levensbelang. Beter geen RO op de vijver dan een RO zonder pH controller. Over dit onderwerp ligt dit jaar nog veel in het verschiet, dus stay tuned.

IMG_5162

Wachtend op een maaltje

Spieropbouw

Na de lunch wordt het tijd Mike`s privévijver en nisai opgroeihuisje te bekijken. Deze werken net als zijn grote binnenvijver allemaal volgens hetzelfde concept, namelijk een trommelfilter met een bakki shower. Na mijn vraag over het belang van stroming bij koi legt hij me uit dat dit in het eerste levensjaar belangrijk is voor de spieropbouw en het op peil houden van de eetlust bij de Koi. Naarmate de Koi ouder worden is echter minder stroming gewenst.

IMG_5154

Het vishuis voor de ontwikkeling van nisai naar sansai.

In het volgende deel van deze serie gaan we al het moois dat Mike heeft zwemmen eens even van dichterbij bekijken. Ook brengen we een bezoek aan James, een klant van Mike met een zeer imposante Koi collectie.

Series Navigatie<< Nieuw bij KoiQuestion, Orlando de JongeFloors Koi Shop >>

Over Patrick Oude Groeniger

Patrick weet als milieukundige de hobby en zijn passie voor watermanagement vanuit nano-perspectief te bejegenen en ziet het als een uitdaging een beter begrip hiervoor te kweken om hobbyisten vooruit te helpen. De Twentenaar maakte van zijn hobby zijn werk en is werkzaam als Process Engineer bij JOTEM waterbehandeling.