Dit artikel is deel 1 van 4 in de serie AJKS15

Nee hoor, er doen echt geen autofabrikanten mee aan de Koi Show in Japan, maar de naam Toyota behoort toe aan de satellietfarm van Dainichi. Waar de oudste en jongste broers de Farm in the Niigata runnen, doet de middelste broer dat in Tokyo District onder de naam Dainichi Toyota. Dat ook hij kwalitatieve vissen voortbrengt bewijst hij met deze Kohaku, een fabuleuze Koi die waarschijnlijk door velen aantrekkelijker zal worden bestempeld dan de Grand Champion van dezelfde variëteit. Om van te smullen toch?!

Jumbo Champion AJKS15

De bouw van deze Kohaku oogt heel anders dan de SFF Kohaku doordat het hoofd relatief kleiner is. Het patroon is gebroken in het schoudergebied en dat maakt het geheel speelser; aantrekkelijker. Nu is dit behalve de algehele uitstraling geen criterium voor een juryoordeel en je zou je zelfs af kunnen vragen of het type bouw wel kan worden aangemerkt als criterium voor vergelijk. Het is daarom dat men vooral kijkt naar de kwaliteiten en men Koi niet ‘vergelijkt’ op minpunten.

Kwalitatief gezien, voor zover je vissen van dit kaliber mag bekritiseren, durf ik te stellen dat het sashi en kiwa van de deze Dainichi Kohaku net iets minder strak op de vis ligt dan bij de Grand Champion. Op de video zie je ook duidelijk twee kleine rode patronen ; respectievelijk echter een kieuwdeksel en op het staartstuk. Ook dit zijn geen minpunten zolang het hi van goede kwaliteit is. Ze leiden wel enigszins af van de totale balans van het patroon en alles met alles maakt de keus voor de SFF Kohaku ten faveure van deze waardige runner-up er eentje waarin ik mij wel kan vinden als neutrale toeschouwer. Dat deze vis er eentje is om bij weg te dromen staat buiten kijf. De schoonheid van deze twee-kleur is er eentje die je bij blijft; een Koi die je kunt herkennen temidden van ieder publiek.

Series NavigatieAanschouw de magistrale All Japan Grand Champion Kohaku 2015 >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.