Hoewel het bij ons “hartje winter” is, kijktAnita Derks alvast vooruit naar de lente. In haar serie “vier seizoenen” wijst zij u op de valkuilen waarin u terecht kunt komen in dit seizoen en staat haar artikel verder boordevol tips om optimaal en probleemloos van uw hobby te kunnen genieten. Hier dus nog volop winter, met een voorzichtige blik naar de lente, terwijl elders in de wereld de zon volop schijnt.In het zuiden van Azië worden volop koishows georganiseerd. Zelf bezocht ik deZhongshan Koi Show in China maar kan daar vanwege het ontbreken van foto’s helaas (nog) geen verslag van doen. Voor het zelf foto’s maken was geen gelegenheid tussen het jureren door en aangezien de wedstrijddeelnemers daar zelf benchfoto’s moeten aanleveren, lopen er geen topfotografen rond, zoals dat bij ons het geval is. De foto’s die ik heb opgevraagd zijn helaas van bedroevende (understatement) kwaliteit.
FotowedstrijdAll IndonesianIkeage
Wie wel in de gelegenheid waren om mooie foto’s te maken zijn de leden van ons forum (forum.nvn-koi.nl) en onze Facebook pagina’s (www.facebook.com/NishikigoiVerenigingNederland, www.facebook.com/hollandkoishow). In een door Stefan Swinkels georganiseerde fotowedstrijd toonden zij hun kunstjes. De mooiste foto’s vind u terug in een artikel van zijn hand. Ruud Besems en Ronald Stam trokken naar Indonesië om daar verslag te doen van de All Indonesian KoiShow en kwamen terug met prachtige plaatjes en dito verhalen. Zelf wijdde ik een KoiBijbel aan Suda, een Japanse kweker die onder andere Butterfly-koi kweekt en nog verkoopt ook!
NogyosaiAardbeving KoiBijbel
Johan Leurs keek zijn ogen uit bij de Ikeage van Yagenji en brengt ons hiervan prachtige beelden. Tevens doet hij verslag van de Nogyosai die traditioneel in Ojiya, Japan plaatsvindt en tot de top vijf van koishows in de wereld behoort. Ojiya, de plek waar zich iets meer dan tien jaar geleden een aardbeving voordeed, die het voortbestaan van onze hobby deed wankelen! Martin Symonds maakte het allemaal mee en doet tien jaar later verslag van de situatie toen en nu.
BacteriënNVN uw club
Dichter bij huis ging Ad Jacobs op verkenning bij “De Scheper”, schreef Jan Pel de eerste resultaten van zijn TON/TOC onderzoek en leverde Jos Derks zijn eerste bijdrage aan dit magazine met een artikel over bacteriën. Dit deed hij met de belofte dat dit het eerste deel werd van een lange serie, waarin alle ins en outs van “goede” en “slechte” bacteriën de revue zullen passeren. Hugo Smal neemt ons mee in het leven van Shikibu. In deze uitgave deel één van haar avonturen. U moet zelf maar ontdekken wie Shikibu is en wat haar drijfveren zijn. Ik kan wel verklappen dat ze een eigen Facebookpagina heeft. De rest vertelt Hugo.
VerkenningVisflitsZelfbouw
Nog dichter bij huis bleven Theo van Bladel, Chris de Wit en Bas van der Hulst. Bas neemt ons mee in zijn vijverbouw. Geïnspireerd door zijn reizen naar Japan leest u de ontwikkelingen in deel III van zijn reeks. Chris, onze rasknutselaar, zette deze keer een niveauregelaar in elkaar en beschreef de procedure voor ons. Theo tenslotte, blijft maar klungelen aan zijn vijver. Wij, als redactie van KOI magazine, hopen oprecht dat het lek nu boven is! Gelukkig wist Theo ook nog tijd te vinden om ons te voorzien van een verse VisFlits.
Series NavigatiePreview Koi 119 >>

Over Joop van Tol

Joop 'Ginrin' van Tol is gevierd columnist en fervent cursusbegeleider bij zijn eigen initiatief KoiToday. Hij was 11 jaar bestuurslid van de NVN en vele jaren hoofdredacteur van het lijfblad. Joop is een loyale bondgenoot in de visie tot kennisdeling.

Reacties

1 reactie

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App