Eindelijk het is zover.
Wat?
Koi University begint vandaag, hier heb ik een heel lang jaar naar toegeleefd en dan ineens is het zover. De Koicursus der Koicursussen welke gegeven wordt door de N.V.N. om een ieder die zich heeft opgegeven hunner Koikennis te verhogen tot een meer dan middelmatig niveau.

IMG_0205_300_300

Ook ik heb dit fel begeerde boek in bezit, trots!

De aankomende weken zal ik jullie op de hoogte houden met onze vorderingen welke wij maken en probeer alle medecursisten te interviewen naar hun motivatie om mee te doen. Die van mij is simpel; ik wil zoveel mogelijk weten om deze kennis te delen!

dat was gezellig en leuk, het leuke was natuurlijk vanwege de bindende factor; Koi!!

Doordat de N.V.N. een topic op hun forum geopend heeft voor de cursisten werd het idee geopperd om te gaan carpoolen zodoende rijd ik met Ben Weeteling mee, en ik moet zeggen dat was gezellig en leuk, het leuke was natuurlijk vanwege de bindende factor; Koi!! Ondanks dat wij ons soms een ramptoerist voelden vanwege de vele auto’s en vrachtauto’s die stil langs de kant van de weg, of beneden een talud lagen/stonden, hadden wij veel lol.

Na het voorstelrondje van ongeveer 2 uur, wat ons allen zeer op gemak stelde kregen wij onze eerste les. Dit ging over chemie met een hoofdletter “C”, iets waar ik nooit in onderwezen ben, en toch op een begrijpelijke manier verteld door Richard Zewald. Daarna nog diverse andere onderwerpen welke minstens zo interessant waren, zoals de microscoop en het watermanagement.
En uiteraard voldoende koffie/thee en een voortreffelijke lunch.
IMG_0042
Zoals ik al zei zal ik ook de cursisten zoveel mogelijk interviewen maar ook de docenten, wat beweegt een ieder om hier te zijn en wat voor een vijver hebben zij, dit zijn dingen die wij toch ook graag weten, want ook daar valt weer van te leren. Docent/hoofdredacteur “Koi” bijt het spits af en is bereid gevonden om geïnterviewd te worden!
IMG_0037
Engel: Ik vertelde eens aan een collega van mijn werk dat ik mij voor Koi University heb opgegeven, de betreffende collega keek mij meewarig aan en zei “University” voor Koi? Hahaha, hoe werkt dat dan, ik zeg nou een 8 daagse opleiding ter verbetering van de Koi kennis. Hij weer, ja maar waarom dan University?
Het is eigenlijk best wel een woord voor een opleiding, Joop waarom University?
Joop: We proberen met de naam “Koi University” aan te geven dat deze cursus zeer ver de diepte ingaat. Zaken als ziekteleer, hechten, chemie, waterkwaliteit, erfelijkheid, bacteriologie, virologie, parasitaire aandoeningen, microscopie, sectie, wondbehandeling, injecteren enzovoort komen aan bod. Werkelijk alles op het gebied van verantwoord Koihouden wordt tot in detail uitgediept en behandeld. De lat ligt hoog, maar is voor vrijwel iedereen die fanatiek is en bereid er flink tijd in te steken haalbaar.

Engel: Ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die op de zaterdag er een leuk centje bij willen verdienen. Ik weet dat naast een benzinevergoeding (logisch toch)  dit werk onbetaald is. Toch ben jij 8 zaterdagen (buiten de voorbereiding om) in Echteld aanwezig om mij en 20 anderen de les te lezen, waarom?

Over die vraag moest ik lang nadenken

Joop: Over die vraag moest ik lang nadenken. Ik denk dat het een combinatie van factoren is. De voornaamste reden is de tevredenheid van de mensen die de cursussen volgen, het is gewoon dankbaar werk. Als bestuurslid van een vereniging krijg je veel kritiek te verwerken, tevreden klanten compenseren dat deels. De tweede reden is het welzijn van dieren. Er is teveel onnodig leed en het helpen bijdragen om dat een stukje te verzachten geeft voldoening. Daarnaast heb ik me gecommitteerd aan de NVN en hoort het gewoon bij de werkzaamheden. We hebben een leuk team (zowel als bestuur als docenten)

IMG_0036

Er mocht ook gelachen worden

Engel: Wat vind jij het leukste om te doen met deze dagen, en wat valt jou altijd op!
Joop: Het zelf lesgeven vind ik het leukst. Goede interactieve discussies waarbij je echt iets kunt overbrengen en waarmee je mensen kunt overtuigen. Daarnaast leer je door veel over de hobby te praten ook zelf steeds bij.

Engel: Bedankt Joop voor dit mini interview, wil jij zelf nog iets aanvullends zeggen ter afsluiting?
Joop: Ik hoop dat deze groep cursisten, net als de voorgaande groepen, met veel voldoening zullen terugkijken. Veel vriendschappen ontstaan tijdens dit soort langere cursussen en dat is onbetaalbaar.

Engel: O ja nog een, weet jij 5 Midori kwekers en hunner favoriete restaurants 😛
Joop: Dat is er één die alleen insiders zullen begrijpen 🙂 KoiQuestion vroeg eens om goede vragen in te zenden. Aangezien er geen specifieke Midorikwekers bestaan, vond ik het wel grappig om die vraag als pesterijtje in te sturen. Het onderschrijft de goede relatie tussen Nishikigoi Vereniging Nederland en KoiQuestion. (Klik hier voor het bedoelde artikel, red.)

Hiermee beëindig dit interview de fantastische dag, op naar de volgende les, kan niet wachten 😉

Series NavigatieBram de vijverende troubadour op Koi University >>

2 reacties