Wie krijgt nou de kans om een Kashira aan te kopen bij een kweker van het formaat Yamatoya? Nico Sellis dus. Maar wie krijgt nou die kans en laat hem lopen? Nico Sellis dus… Soms ben je ergens naar op zoek en kan je het niet vinden. We hebben dat allemaal wel eens. Maar wat nou als je in Japan zit; op zoek bent naar die ene Koi, maar je weet haar niet tegen het lijf te lopen eh… zwemmen. Dit overkwam Nico Sellis “bijna”. En zoals hij zelf al aangaf; ‘Dat is toch ook wel weer wat’. Momotaro, Sakai en vele andere kwekers wisten die ene Koi niet aan te bieden aan Nico; gewoonweg niet de kwaliteit waar hij naar zocht. Zou hij dan weer onverrichter zake huiswaarts moeten keren? Nee, beslist niet. Als de hobbyist over de rand van de bassins bij Yamatoya gluurt kan hij zijn geluk niet meer op.

Ik vond de vis mooi maar het was niet helemaal mijn smaak….

Lennard: Je hebt een prachtige Sanke aangekocht bij Yamatoya; Kun jij hier meer over vertellen?
Nico: Ja! Ik was voor de derde keer mee met Koicenter Tiel naar Japan. Na veel rondgekeken te hebben bij verschillende kwekers kwamen we aan bij Yamatoya en wat je daar aantreft is zo ongelofelijk mooi. Ik was op zoek naar een mooie Sanke en aangezien Yamatoya helaas stopt was de kans daar om in onderhandeling te gaan over een aantal prachtige Koi. Ik mocht zijn Kashira – op dat moment de beste vis aanwezig – van hem overnemen. Ik vond de vis mooi maar het was niet helemaal mijn smaak….

Foto bij aankoop

Zoals de Sanke voor het eerst het netvlies van Nico bezocht

Terwijl ik daar rondkeek spraken meerdere Koi mij aan maar er was één Sanke dat mijn netvlies niet meer losliet. Yamatoya’s enthousiasme over deze Sanke maakte mij ook meer en meer enthousiast. Deze oude man kon mij alles vertellen en praatte dan ook honderduit. Het werd ook meer en meer een soort van ‘gunfactor’. Eenmaal in de onderhandelingsmode zag ik het somber in en zag ik mijzelf naar huis gaan met niets. Toch kwamen wij samen tot een akkoord op het allerlaatste moment en heb ik een van de betere Koi inclusief een jaar mudpond weten te betrachten. Geweldig maar ook een gemis dat zo’n kweker als Yamotoya stopt.

Lennard: Wauw, je hebt dus de Kashira laten zwemmen voor een vis die meer jouw smaak is. Maar deze Sanke is in een jaar tijd haar sumi (zwart) “zo goed als” verloren in de mudpond. Had jij dit verwacht?
Nico: Nee dit had ik zeker niet verwacht. Toen ik de foto doorgestuurd kreeg dacht ik ook van “nee toch zeker!” Gelukkig vertelde Yamatoya mij dat dit zeker goed gaat komen. De Koi van Yamatoya staan er dan ook om bekend dat ze pas als 5 a 6 jarige op hun best zijn. Het was wel even schrikken maar ik houd ook wel van een gokje. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het sumi weer terug gaat komen in Nederland.

Foto anno nu

De Kohak… eh Sanke van Nico op dit moment.

Lennard: Ik begrijp dat de Sanke inmiddels veilig is overgekomen. Wat zijn je plannen met haar voor aankomend jaar?
Nico: klopt. De Sanke zwemt in Nederland. Ik heb haar in de opgroeifaciliteit van Koicenter Tiel gezet om haar daar stevig door te laten groeien. Ik geef dit uit handen omdat ik zelf weinig tijd heb. Er zit heel veel potentie in deze Sanke en dat ik wil ik er ook zoveel en zo goed mogelijk uithalen.

Lennard: Wat is jouw verwachting van deze Sanke?
Nico: Ik ben zelf erg positief over deze vis. Ze heeft een brede bouw en ik zie haar ook een beetje als een bodybuilder. Breed, langgerekt en een mooi hoge staart (vanaf de zijkant gezien) Het sumi komt gelukkig alweer wat opzetten en ook het rood gaat er dik op zitten. Op de schouders, zoals je kan zien op de foto van 2014, was het rood een punt van kritiek maar ook dat is nu een jaar later mooier en dikker geworden. Het is nu echt samengetrokken met het koppatroon. Een positieve ontwikkeling! Ze was als tweejarige vis al 57cm en een jaar later 68cm. Naar mijn mening een snelle groei waarbij ze ook echt beter is geworden. Ik verwacht dan ook dat ze na een jaar ook de 80cm aan gaat tikken. In de toekomst misschien zelfs wel de 90cm maar de tijd zal het leren. Geduld in een schone zaak.

Ontwikkeling

Op deze foto is de ontwikkeling en het verlies van het sumi duidelijk zichtbaar

Lennard: Als ik jou zo hoor praten vol enthousiasme dan heb je vast ook al plannen voor de toekomst met haar?
Nico: Ze krijgt eerst rust en niets anders dan dat. Om haar nu op een Koishow in te zetten lijkt me geen goed idee. Ze is er ook gewoon niet klaar voor. Ten eerste omdat het zwart er nog niet mooi op zit en ook het rood is nog niet goed genoeg. Volgend jaar in 2016 als de ontwikkeling positief is geweest, kunnen jullie haar waarschijnlijk wel ergens in Nederland op een show aantreffen.

Lennard: Het lijkt mij een leuk om deze Sanke na een jaar terug te zien. Kijken wat voor ontwikkeling ze heeft doorgemaakt en dit te delen met onze lezers.
Nico: Dat lijkt mij erg leuk. Ik wil ik dit graag met jullie lezers delen in de hoop dat velen kunnen leren van wat de ontwikkeling kan doen; zowel positief als negatief.

Het Sumi is het meest interessante verschijnsel op deze Sanke dat toch zomaar bijna in zijn geheel verdwijnt. Het komt en het gaat maar is soms ook stabiel. Kennen jullie de Showa; ook uit de stallen van Yamatoya die Grand Champion werd en hoe zij er in de jaren daarvoor uit zag? Dit leek mij dus een mooie Sanke om te gaan volgen. To be continued…

Shiraishi san (Yamatoya)

Shiraishi san (Yamatoya) met een foto van zijn hoogtepunt als kweker; Grand Champion Showa op de All Japan Koi Show 2009.

Het overweldigende sumi van de Grand Champion Showa van Yamatoya was in haar jonge jaren ook niet om over naar huis te schrijven.

Over Lennard Bethlehem

Lennard struinde altijd al de waterkanten en vijvers af tot hij er zelf eentje kreeg. Hij vind - kampend met de zenuwziekte MS - zin, energie, inspiratie en ontspanning in de Koi en in het bijzonder in het spoorzoeken naar diens ontwikkeling. Graag gaat hij anderen voor om hen te stimuleren ook het allerbeste uit de hobby te halen en vult hij als allrounder de vakken op binnen het team.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App