Thorsten Nagelsky is een onbetwiste kampioen wanneer het aankomt op de titel van Jumbo Champion. Hij won de prijs dan ook al vele malen. Zo ook op de Interkoi Show en de Holland Koi Show in 2014. In het Duitse Kalkar deed hij dit met een Karashigoi van 114cm; in augustus met een… eh… dezelfde Karashigoi, echter deed de vis nu maar 107cm op het benching-formulier. Is de vis gekrompen of is er toch iets anders aan de hand?!

Het benchingteam in Arcen was dit jaar gezegend met een meetinstrument die maar liefst tot 125cm reikt. Ook niet op alle shows wordt er gemeten en gaat dit volgens eigen opgave. Vooropgesteld dat ik niet vermoed dat een eigenaar zijn eigen potentiele Jumbo Champion tekort zal doen, is het ook best een opgave om een vis van dit formaat te meten. Om een goede meting te verrichten moet de Koi langs een lat worden gehouden waarbij een slag met de staart bij deze formaten ook een grotere kans op letsel bij de Koi met zich brengt. Niet vreemd dus dat niet iedere show hierop berekend is, doch het blijft wel een wedstrijd en de Jumbo Champion is een titel die zich ten deel laat vallen aan de grootste.

In de reglementen van de Interkoi staat vermeld dat men zelf de lengte prominent op de foto moet zetten.

ik acht de Koishow nog altijd een nobele sport; voor de gentleman

Het aanmeldingsformulier voor de Koi op de Interkoi spreekt duidelijk van ca (circa) en laat dus ruimte voor interpretatie.

Behalve groot is deze Karashigoi ook zeer zeker mooi en zuiver; voorzien van een goed gevormd hoofd en een vriendelijk karakter waardoor ze niet alleen de sympathie van de jury, maar ook van die van de vele bezoekers weet te oogsten. Zolang de deelnemers zelf de lengte mogen noteren kun je dit natuurlijk niet voorkomen. Zeker waar het de Jumbo Award betreft; is een juiste en zowaar exacte meting evident. Omgekeerd zou het ook kunnen voorkomen dat een Koi een centimeter krimpt op papier om zo meer kans te maken in een andere lengteklasse – ook wel BU – , competitievervalsing ligt dan op de loer.

een goede benching is de halve, nee de hele wedstrijd

Ik ben er wel van overtuigd dat er bij twijfel wel wordt nagemeten, maar je eigenlijk kun je niet zeggen we meten de ene wel en de andere niet. Je rust mijn inziens dan teveel op menselijkheid van onverslapte aandacht, interpretatie, inschatting en vermeend foutloos gedrag. Wanneer je iedere Koi meet kun je ook fouten maken, benchen is beslist geen gemakkelijke taak en ik begrijp dat men wil voorkomen dat hierdoor de vis beschadigd raakt, doch het is en blijft een wedstrijd waarbij mensen van heinde en verre komen met een Koi om een eerlijke wedstrijd te spelen. Een kanttekening moet ook worden gemaakt bij de deelnemers; ik acht de Koishow – terwijl ik bijzonder veel geniet van het competitieve element – nog altijd een nobele sport; voor de gentleman, maar een goede benching is de halve, nee de hele wedstrijd in dit geval.

114 of 107; indrukwekkend blijft het om zo een grootte en gave vis te mogen aanschouwen

Overigens werd dit op de Interkoi in Kalkar goed opgelost daar er hier twee Koi werden ingezet van een vermeende 114 centimeter; omdat men dit niet redelijkerwijs geacht heeft te kunnen nameten heeft men de award twee keer vergeven. 107 of 114, het blijft indrukwekkend en een uitermate toffe prestatie om een Koi zo groot te brengen en in te zetten op een show; daar komt nogal wat bij kijken…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App