Het was een ontsteltenis voor Koi fotograaf en dealer Rene Gerritzen om in de middag van zondag 11 januari bij een van zijn klanten te constateren dat het weglopen van vijverwater de oorzaak was van een moedwillige en vooral laffe daad. Met al dat er gebeurd in de wereld reflecteer ik graag naar onze hobby om vervolgens te denken; zo kan het ook; met verdraagzaamheid en respect. Ook onze hobby echter kent klaarblijkelijk ‘vijverterroristen’.

Het lek was ongeveer 30 centimeter diep aangebracht; een halve armlengte zeg maar

Eerder deze week werd Rene gebeld door een hobbyist die toch wel steeds water verloor. Omdat na controle alle andere oorzaken werden uitgesloten besloten ze het water in de vijver weg te laten lekken tot het peil stabiliseerde. Toen dit het geval was liep Rene, eigenaar van Besuto Koi, de folie na. Je verwacht dan een gaatje door een steen, een wortel van een plant of ouderdomsscheur in de folie aan te treffen. De twee sneden die hij in het folie aantrof waren echter onmiskenbaar veroorzaakt door toedoen van een scherp voorwerp.

Rene Gerritzen constateert een moedwillig toegebracht lek in het vijverfolie bij hobbyisten in Nieuw Millingen aan de Rijn Dit is met zekerheid een mes geweest, aldus Rene Gerritzen

De tweede foto laat goed zien dat er goed over nagedacht is hoe te snijden om er zeker van te zijn dat de vijver ook daadwerkelijk zou gaan lekken. Drie snijvlakken die elkaar kruisen zorgen voor twee driehoekige vlakken en een zwaluwstaart. Op zo een moment moet zelfs Rene, die wij vooral kennen als een bedaard professional, boosheid ervaren:

“Dit verwacht je niet. Het lek was ongeveer 30 centimeter diep aangebracht; een halve armlengte zeg maar. Het is vooral frustrerend voor de hobbyisten die zich in de eerste plaats druk moeten maken om het wel en wee van hun Koi bestand want emotionele waarde is toch zeker niet te onderschatten, maar hier zit natuurlijk ook een financieel kostenplaatje aan.”

De hobbyisten zullen zeker aangifte doen tegen deze heimelijke en vooral laffe daad

Het lek zal in de eerste plaats worden hersteld zodat het wel en wee voor de Koi niet meer in het geding is. De folie echter is al oud en nieuwe folie moet worden overwogen. Wanneer je echter niet weet wie en waarom, levert dit ook een reële angst op. Wie garandeert dat dit niet een tweede keer gebeurd wanneer de vijver voorzien is van vijverfolie. Dat is precies het punt waar ik deze daders tot vijver-terroristen durft te bestempelen. Rene hoopt dat dit een bewustmaker is voor andere hobbyisten dat dit een mogelijkheid is.

“De hobbyisten zullen zeker aangifte doen tegen deze heimelijke en vooral laffe daad, ze hebben geen vijanden en zijn erg boos, maar ook teleurgesteld. Zoiets doe je toch niet, het gaat om levende wezens. Een fiets stelen is een vermogensdelict, dat doe je om financiële beweegredenen; het lek steken van een vijver kan enkel voorkomen uit wrok kan ik mij bedenken. Ik hoop vooral dat het niet nog eens voorkomt”, aldus Rene Gerritzen.

Rene, maakt schiet liever dit soort plaatjes dan de bovenstaande van een lekke vijver

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

36 reacties

 1. Denk dat het moedwillig kapot maken of het stelen van je koi de grootste angst is die je als hobbyist hebt of kan meemaken.
  Kan er ook niet over uit dat sommige mensen het nodig vinden om aan andermans eigendommen te komen.

  Maar nog erger het risico nemen dat iemands vissen hier aan kunnen overlijden. En het plezier in de hobby weg te nemen.
  Wat moet je zeggen respectloos, maar wel de werkelijkheid. Jammer genoeg!

 2. Oo verbaast ons niet.We zijn al twee keer terug gekeerd van vakantie dat men iets in onze vujver had gegooid zo dat de koi er aan sterven. We hebben zo veel geluk dat onze oppasser 3xdaags onze vijver in de gaten houd. Vorig jaar waren we net op tijd meteen water er hit nieuw er in en gered met koi prefect van serra zo een liter er in en de vissen zwommen weer.Wij weten zeker dat de persoon om ins heen woont if woonde. Nu staan er camera.s hoop dat dit de dader in beeld gaat brengen dit zomer. Zo zijn inze auto.s iik steeds aan de beurt ivm bekrassen. Waarom jaloezie is het vaak.

 3. Sorry maar zoals wij kunnen zien is het een ster vorm ( netzo een sterretje in het glas) dit kan gebeuren als er een goed kopen kwaliteit vijverfolie word toegepast en deze is verouderd . Dit kan gebeurd zijn als er wat is in gevallen of dat er net op dat punt in de vijver veel spanning op de folie staat .Dus die terrorist klinkt wel leuk maar we hebben dit patroon duidelijk vaker gezien .

 4. Lijkt me dat als het “natuurlijk ” scheurt dat het niet zo strak is maar meer gerafelt en evt een bocht ofzo erin. Ik vind zoals op de foto dat het strak en recht is dus lijkt het echt wel op messenwerk

 5. Nick als wij trek proeven uit voeren met een oude stuk folie hebben we precies het zelfde . Wat je veel in natuurlijke vijvers ziet: een reiger die een vis te prikken aan zijn snavel, hij schiet hoor naar de bodem en raakt ook de folie. Effect ook een ster. Dit komt uiteraard allen verouderde folie voor die hard is geworden door de jaren heen… Als je als je dit artikel op koiquestion lees vermelden ze dat heg gaat om een oude folie.

 6. Hier zie je groene algen streepjes in het patroon van de folie ster, waar het water door heen is gelekt( doorkom ook groen in heg patroon gekleurd). Dus geen insneden in de vloer bedekking

 7. @rene , dit kan dus een goedkope b kwaliteit zijn geweest. En zoals ok kan zien gaat het om een pvc vijverfolie van Marlies 0,5 mm dik. …. Maak mij veder ook niet uit , maar had de eigenaar liever heg echte goede advies gegeven. Dan dat ze dadelijk s nachts wakker liggen en denken dat iemand met hun vijver rotzooit

 8. Gezien het feit wat daar meer gebeurd is gaan we er vanuit dat dit een vandalen streek is…maar proef uit je laatste post dat ik de eigenaar een verkeerd advies gegeven heb?

 9. Ik vond het nogal een raar verhaal, en kom dit patroon komt in oude vijvers regelmatig tegen met oudere folies . Maak maar eens een filmpje en sla met een voorwerp op een andere stuk van de folie, dan krijg je ook weer deze ster! ( dus zonder een mes) maargoed , 14 jaar alleen maar in ff vijverfolie gezeten dus ik zal het wel mis hebben me excus! Maar vind het verhaal erg lijken dat het zo zou moetten. Succes met de reparatie , en als je een fhone, rolletje, stuk folie voor reparatie nodig heb kan je die hier wel lenen

 10. Ik twijfel ook niet aan je vakkennis hoor….maar vind dat je aan de hand van een fotootje hier niet op zeker kan gaan. Ik heb het zelf geconstateerd, bekeken en daarna pas geoordeeld….

 11. Vind het alleen zielig dat ze dat doen door middel van mensen te laten geloven dat er folie terroristen bestaan, denk eens naar wat je de mensen van deze vijver voor de rest van hun leven voor een gevoel mee geeft! Dit is mij het niet waard om op zo n manier een klusje te mogen doen. Als de vijverfolie op wat voorn manier dan ook uitgehard en op is gaan. Zal ik die ook niet repareren , wat gaAn we volgende maand zeggen als er weer een ster in gebarsten is? Terrorist slaat weer toe???? Sorry , maar ik wens de klant succes met de vijver. En hopelijk blijft nu de folie nog een lange tijd voor deze mensen heel! Het zou zonde zijn dat je s morgen opstaat en de vissen daar droog onder in de vijver liggen, dit risico had ik niet om mijn geweten willen hebben

 12. Ik ben van mening dat het nogal voorbarig is om op basis van een foto deze conclusie te kunnen en mogen trekken. Ik denk dat de situatie vast goed beoordeeld is, voordat de publiciteit gezocht werd. Vind het niet erg collegiaal moet ik zeggen…