De rit vandaag begint met een flink stuk autorijden: we starten namelijk met de kwekers Satoshi Tanaka en Sekiguchi en deze farms zijn ongeveer een uur buiten Ojiya gelegen. Wat ons betreft geeft dit niets, op deze manier kunnen wij mooi kennis maken met onze reisgenoten en hopelijk vernemen wat hun plan-de-campagne is vandaag.

De reis naar Tanaka Koifarm verloopt spoedig en aangekomen op de plaats van bestemming worden wij hartelijk ontvangen door Tanaka san.

IMG_6552

Hij nodigt ons uit in zijn nieuw gebouwde Koihuisje, om de geoogste Koi te aanschouwen. Het is of we een knal in ons gezicht krijgen in de kas, zo warm is het! Het weer is beduidend beter dan gisteren en eergisteren en daardoor zijn de temperaturen in de kassen flink opgelopen. Wat een hel moet het zijn om hier hoogzomer je werk te doen?!

IMG_6555

IMG_6562

IMG_6563

Nadat Nico een aantal azukariKoi heeft gebowld, gefotografeerd en beoordeeld, zijn wij klaar bij deze kweker en rijden wij door naar Sekiguchi. Deze farm is niet ver van die van Tanaka gelegen, dus we zijn er zo.

IMG_6565;

Sekiguchi is een kweker, die geroemd wordt om zijn perfecte Gosanke en voornamelijk om zijn Showa. In de bassins kijkend is het dus ook zwart, wit en rood dat de klok slaat. We vergapen ons aan de mooiste exemplaren welke te koop zijn vanaf het middensegment tot ”sky-high” voor de hoge kwaliteit.

IMG_6567

IMG_6570

Ik mag Wil assisteren bij het selecteren van een aantal Koi en dat is een leuke job om te doen moet ik zeggen… met arendsogen speuren we samen de vijver af op zoek naar vissen die „het” hebben! Huidkwaliteit, goede bouw óf gewoon dat aantrekkelijke patroon. Een groot deel van de hobbyisten selecteren hun aankoop namelijk gewoon op het mooie patroon, want daar kijk je toch naar?! Ik kan ze geen ongelijk geven…

IMG_6572

IMG_6573

We selecteren een Kohaku met erg goede huidkwaliteit en een aantrekkelijk yondanpatroon, een Pearl Ginrin Kohaku (daar houden de vrouwen van hobbyisten vaak van, lekker blingbling) en een aantal Showa en Sanke. Eenmaal in de bowl buigt Sylvia zich over de zaak en beoordeeld welke Koi blijven en welke weg gaan. „Wil is van de huidkwaliteit en bouw, ik let meer op het aantrekkelijke van de Koi, of de klant deze leuk gaat vinden om in de vijver te hebben”. Ze vormen op deze wijze een goed team!

Ook Thierry weet een aantal erg mooie Showa te selecteren, Nico kan vandaag helaas niet slagen bij Sekiguchi.

IMG_6579

IMG_6582

Op de terugweg richting Ojiya doen we de kweker Takahashi nog even aan. Om daar een aantal leuke Koi aan te kopen en enige zoekopdrachten te volbrengen, na een goede lunch bij de onder “Japangangers” welbekende “Filipijner” spoeden we ons naar Marudoh, alwaar wij getuigen zullen zijn van de aanschaf van een GIGA Chagoi van maar liefst 102cm door Wil & Sil.

Over dit zeer indrukwekkende gebeuren heb ik al eerder een nieuwsbericht geschreven: klik hier

IMG_6592

IMG_6599

IMG_6615

IMG_6639

Nog nagenietend van dit magistrale schubbenkleed, nemen we nog een kijkje bij Yamamatsu Koifarm en Izumya. Helaas wordt het al donker en is de verschrikkelijk hoge kwaliteit van deze beide kwekers niet volledig meer op waarde te schatten.

We houden het daarom voor gezien voor wat betreft de kwekerbezoeken en brengen onze reisgenoten van vandaag terug naar het hotel in Ojiya.

 

Kitty en ik zullen straks met Rob en Jeroen meerijden naar een shipping in Ojiya, waar, onder toeziend oog van een heuse cameraploeg van de nationale televisie, een groot aantal vissen zal worden “ingecheckt” om verscheept te worden naar alle delen van de wereld. Een blog over de wijze waarop dit in zijn werk gaat heeft Kitty inmiddels al beschreven hoe een en ander in zijn werk gaat.

IMG_6681

IMG_6685

IMG_6701

foto johan

Voor ons zit het eerste avontuur in Niigata er alweer op… Erg jammer, want we hadden nog erg veel willen zien van deze bakermat van de Koi. We hopen hier snel weer eens terug te keren!

Met de Shinkansen zullen wij morgen via Tokyo terugreizen naar Osaka, waar 3 weken geleden onze Japanreis begonnen is. In deze bruisende stad blijven we nog één nacht, om daarna de terugreis naar Amsterdam te maken.

Tot slot willen wij de mensen waarmee wij deze trip door Niigata hebben gemaakt hartelijk bedanken: Mischa Koeijers (KoiBito), Joachim Luisman (Koicenter Tiel), Arnoud en Monique Daan, Rob de Vos (Ornafish), Wil & Sil van der Hout (WisiKoi), Nico van Deijzen (Koicentrum Zaanstad), Louis Heijman en Thierry Lambert (ShintoKoi).

Hiernaast waren er een flink aantal sponsoren (Kim’s Koi, Happy Koi House, Floor’s Koishop, MaKoi, Himitsu en KoiOnline) welke erg enthousiast reageerden op onze vraag om een dag mee te kunnen reizen en verslag te doen over hun Koihunt, maar reisden buiten onze aanwezigheid in Niigata.

We waarderen dit enthousiasme heel erg en hopen de volgende keer weer een beroep op jullie te mogen doen! Bedankt!

Reacties

3 reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App