Al enige tijd had ik me voorgenomen een artikel te wijden aan een filter dat gebruikt maakt van het ‘moving bed biofilm reactor principe’ in combinatie met een statisch bed. ‘Wat is hier nu zo noemenswaardig aan’ hoor ik jullie denken, nou dat is nogal wat. Persoonlijk durf ik te stellen dan 9 van de 10 bewegend bed filter bij hobbyisten worden bedreven met meer carriers dan nodig en dat het filter efficiënter zou kunnen worden ontworpen en bedreven.
UV filter-pure-tech
Nu is een collega van mij naast Koihobbyist ook filterbouwer en benutten we graag een deel van onze werktijd om over filtratie van Koivijvers te keuvelen. Dat is stiekem toch net iets interessanter dan een RO of ontharder. Rob Borgerink is samen met zijn partner Gijs Bekhuis, een nieuwe productlijn gestart onder de naam Pure-tech. Een goede reden om met Rob eens aan tafel te gaan om hun productlijn te bespreken. We spreken af bij PVC 24. De eigenaar, Harro Stam, verkoopt niet alleen PVC en allerhande koppelingen aan hobbyisten, maar doet het ook erg goed bij installateurs. Harro neemt de marketing van de Pure-Tech producten op zich, aangezien je dit niet moet laten doen door een stel techneuten. Nadat ik eerst zijn nette shop heb bekeken onder het genot van een kop koffie, is het tijd om zaken te bespreken.

waterfilter-pure-tech

Detailopname van het spoelkraantje.

Patrick: Wat is jullie motivatie geweest om in een relatief verzadigde markt, dat de vijverfilter business heet, te stappen?
Rob: Er is tot nu toe eigenlijk geen commercieel filter op de markt dat op het airlift principe is gebaseerd en gemakkelijk valt te reinigen. Dealers verkopen vaak producten waar ze de meeste marge op pakken, dit leidt tot teveel tegenstrijdige adviezen. Zo ziet de hobbyist door de bomen het bos niet meer. We willen een eerlijk, gedegen en onderbouwd product op de markt zetten. Met als motto: Eenvoud is prachtig. Veel filters die ik tijdens mijn hobby heb getest missen de industriële kwaliteit die wij wel bieden.

Patrick: ‘Waarin onderscheiden jullie je van de concurrentie’?

Pure-Tech-all-in-one2

De sleutelpunten van Pure-tech

Rob: ‘We bieden een ‘all in one solution’, een combinatie van eenvoud, gebruiksgemak, duurzaamheid en dit alles zo energie zuinig mogelijk. Ons productlijn bestaat onder andere uit een rvs airift welke tussen de bodemdrain en het filter is geplaatst. Het filter is in deze airlift gevoedt opgesteld. Bij veel filters dient naast een pomp voor de waterverplaatsing een separate luchtpomp te worden aangeschaft voor de beluchting en eventueel spoeling van het filter.

De ontluchting van de airlift kan desgewenst worden voorzien van een eiwitafschuimer

Binnen onze filosofie dient de luchtpomp voor waterverplaatsing, beluchting en het spoelen. Bij onze toepassing wordt het water in de airlift belucht, voordat het water door het filter gaat. De ontluchting van de airlift kan desgewenst worden voorzien van een eiwitafschuimer, voordat het water via de dompel UV-C naar het statisch bed wordt geleid. Het statisch en het bewegend bed zijn boven elkaar geplaatst, dit resulteert in een compacter systeem in vergelijking met andere op bewegend bed gebaseerde systemen.

Rob: ‘ Onze filters zijn uit RVS  vervaardigd, dit lijkt naar de functie duur een materiaal, maar het is flexibel te verwerken en we kunnen hierdoor ontwikkelingen en aanpassingen relatief snel en goedkoop doorvoeren in vergelijking met malgegoten filters. Matrijzen moeten immers worden aangepast indien wijzigingen plaatsvinden in de productie van kunststof filters. Dit is een ontzettend kostbaar proces’.

Patrick: ‘Vanuit welke achtergrond en filosofie benaderen jullie filtratie’?

Rob: ‘Vanuit de industriële toepassing, welke een fundamentele oorsprong kent. Ik bedoel hiermee vanuit de wetenschap gekoppeld aan afvalwater. We streven naar een maximaal rendement bij een minimale voetafdruk en een zo laag mogelijke milieubelasting’.
Bij statisch bed filtratie gaat het met name om dieptebed filtratie in plaats van koekfiltratie zoals we kunnen zien bij bijvoorbeeld trommelfilters. Dieptebed filtratie resulteert in een acceptabele drukval bij vervuiling om een airlift te kunnen toepassen.  Daarnaast gaat het om het echte biofilm denken, dus het toepassen van de juiste slibbelasting met de juiste afschuivende krachten op de carriers’. De juiste carrier staat hierbij centraal. Je wilt een correcte schurende kracht op de carrier bewerkstelligen.

Een bewegend bed is dan in wezen niet meer nodig

Bij carriers met meer oppervlak dan de reguliere is dit naar onze mening veel minder van toepassing. Deze verstoppen eerder. Enkel kijken naar de hoeveelheid oppervlak per kubieke meter carrier is dus niet afdoende. Bij een juiste spoelfrequentie zijn we bovendien van mening dat het statische bed de klus wel alleen afkan. Een bewegend bed is dan in wezen niet meer nodig.

filter_boven_luchtnetwerk

Afneembare roosters maken het variëren met bedhoogtes mogelijk

Patrick: Welke referenties hebben jullie?
Rob: We hebben ongeveer 18 praktijkreferenties. We gebruiken feedback van onze klanten voor productverbetering. Onze partner Gijs heeft een metaal en kunststof bewerkingsbedrijf, dit maakt het mogelijk om veranderingen snel door te voeren en nieuwe dingen snel uit te testen. In feite zijn er na vele denksessie niet veel grote veranderingen doorgevoerd, enkel detailwerk. We maken gebruik van rekenmodellen voor bepaling van het juiste bedoppervlak en hoeveelheid filtermateriaal. Door een veel lagere BOD vracht ten opzichte van de hoeveelheid stikstof in ‘koiwater’, hanteren wij een filterbelasting van 2,5 gram ammoniumstikstof per vierkante meter filtermateriaal.

IMG_3980

Opstelling met eiwitafschuimer en kwaliteitsafsluiter

Patrick: Welke producten hebben jullie nog meer?
Rob: We hebben een RVS 304 laser gesneden airlift in 110 mm met een industriële luchtkraan. Naast dat we deze in onze volledige filterset aanbieden, is deze ook los verkrijgbaar. Daarnaast bieden we een eiwitafschuimer die eenvoudig op de ontluchting van een 110 mm airlift te monteren valt. Recentelijk zijn we bezig met een vijverraam dat is uitgerust met een stevige flens van RVS. Dit moet het bevestigen een stuk gemakkelijker maken ten opzichte van het huidige scala aan ramen.

Patrick: Goed, laten we het eens hebben over het filter zelf. Wat zie ik hier voor me?
Rob: Wat je ziet is een filter gebaseerd op het statisch bed als moving bed biofilm reactor concept. In tegenstelling tot onze concullega`s zit het statisch en bewegend bed bij ons gestapeld en is het bewegend bed een stuk kleiner. Hierdoor wordt een filter met een kleinere voetafdruk bewerkstelligd.  Het filter is gemaakt van RVS, heeft een conisch afopende bodem en is voorzien van stelpootjes en luchtkraantjes van industriële kwaliteit om de luchttoevoer naar het bewegend bed en het statisch bed te kunnen regelen. Het filter is voorzien van een 110mm inlaat, een 110 mm uitlaat en een 75 mm vuilafvoer.

filter_onder_drain

Detailopname van de afvoer en de verstelbare pootjes

Het filter kan zowel klassiek pompgevoed als gravity worden opgesteld. Daarnaast is het filter met een drukval van slechts 5 cm ontworpen voor airlift toepassingen. Zowel airlift gevoedt direct vanuit de bodemdrain als ook airlift getrokken door middel van een separate airlift , eventueel met een collector. Op de ontluchting van de airlift kan de eiwitafschuimer worden gemonteerd.

Het water passeert een rooster waarin de grote delen, met name draadalg achterblijft

Wanneer we het deksel van het filter openen zien we de overloop. Mocht bij een pomp/ airlift gevoede configuratie de drukval over het statisch bed te hoog oplopen door teveel vervuiling, dan wordt het statisch bed gebypassed en passeert het water het bewegend bed, zodat biologisch gefiltreerd water alsnog het filter zal verlaten. Het water zal de UV-lamp niet passeren, zodat zweefalgontwikkeling een eventuele piek in ammonia kan verzachten. Normaliter passeert het water de UV-C, waarna het water onderin het filter wordt gesuppleerd. Het water passeert een rooster waarin de grote delen, met name draadalg achterblijft. Vervolgens wordt het water door het statisch bed en langs het bewegend bed geleid en keert het water terug naar de vijver.

UV_lamp_in_filter_boven

Via de UV-C, het statisch en het bewegend bed terug naar de vijver.

Patrick: Is het rooster afneembaar om de hoeveelheid carriers in het statisch bed aan te passen?
Rob: Jazeker, deze bestaat uit twee uitneembare segmenten, zodat de eigenaar met de hoeveelheid statisch bed kan spelen. We raden hierbij een bedhoogte van 30 cm aan’.

Patrick: Hoe gaan jullie dit product op de markt brengen?
Rob: Harro Stam van PVC 24 is onze distributeur. We kennen elkaar al een tijdje en het klikt gewoon goed. We geloven in ons product en de focus ligt dan ook in het creëren van vraag in plaats van aanbod. Het zogenaamde pull marketing model. We streven er niet naar anderen weg te concurreren, maar een eigen niche in de markt te creëren.

Patrick: Ik denk dat dit met zo`n goed doordacht product wel goed zal komen. Heren bedankt voor dit interview.

10245271_740581692668859_254481940048670797_n (1)

Bij Harro Stam in de shop

 

Series Navigatie<< Bowlen aan de vijverrand van WisikoiPaaseieren op laag water in Groningen >>

Over Patrick Oude Groeniger

Patrick weet als milieukundige de hobby en zijn passie voor watermanagement vanuit nano-perspectief te bejegenen en ziet het als een uitdaging een beter begrip hiervoor te kweken om hobbyisten vooruit te helpen. De Twentenaar maakte van zijn hobby zijn werk en is werkzaam als Process Engineer bij JOTEM waterbehandeling.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App