Als Koidealer is het hard werken. Heus. Het is een hele verantwoordelijkheid de dagelijkse zorg van de vissen en je klanten en als je er ook nog vijverbouw bij doet dan is het zwoegen tot en met. Geen rode loper of lakschoenen en spotlights. Echter, als koidealer is er wel een manier waarop je toch een andere buhne mag betreden. Zo kun je uitgenodigd worden om in Japan een Koi Show te jureren. Hoe gaaf is dat? het overkwam Floor van Dommelen van Floors Koi Shop. Hieronder een interview en fotoverslag van deze eerste interland van de man uit Oost-Souburg.

Floors Koi Shop Jureert op de Naghaoka Koi Show 2014

Floors Koi Shop Jureert op de Naghaoka Koi Show 2014

Tiebo: Hoe wordt je judge op een Koi Show in Japan?
[pwal id=”86436978″ description=”Vind je het leuk tot dusver? Lees dan vlug verder”][/pwal] Floor:  Je wordt gevraagd door een kweker om deel te nemen. Deze kweker introduceert jou dan als jurylid. In ons geval (Dirk van Elna koi was ook gevraagd) zijn we gevraagd door Oomo san van NND. Het was mijn allereerste keer maar zenuwachtig was ik niet.

Tiebo: Hoe heb je het uiteindelijk ervaren? Het jureren?
Floor:  Het was een mooie ervaring en ontzettend leuk om mee te maken. Ik vond het niet moeilijk om objectief te zijn en mijn persoonlijke voorkeur te laten meewegen. Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit van de ingezette koi. In de klasse die ik moest jureren, 45 en 65 BU zaten zeker verschillen in body, huidkwaliteit en algemeen voorkomen waardoor mijn keuze uiteindelijk bepaald is.

Floors Koi Shop Jureert op de Naghaoka Koi Show 2014

Tiebo:  Heb je nu een beter beeld gekregen ten aanzien van de jury en hun taak als deelnemer aan de shows dan je van tevoren had?
Floor:  Nee, de manier waarop in Japan gejureerd wordt is ander dan hier in Europa. In Japan is het duidelijk: er wordt gestemd en de koi met de meeste stemmen wordt de winnaar ongeacht waar de juryleden vandaan komen. Bij gelijke stemmen wordt het hoofd van de jury erbij gehaald en zijn stem is beslissend. Hier in Europa hebben de Japanse juryleden de doorslaggevende stem, ook al gaat de voorkeur van de rest van de jury naar een andere koi.
Tiebo: Wat was het mooiste aan het jureren?
Het beoordelen van vele mooie koi is natuurlijk geen straf en dat je hiervoor gevraagd wordt is toch een hele eer!

Floors Koi Shop Jureert op de Nagaoka Koi Show 2014

Floors Koi Shop Jureert op de Naghaoka Koi Show 2014

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

1 reactie